'
Читаєте зараз
Конспірологія на паузі. Bellingcat проаналізували 5 тисяч повідомлень від ідеолога руху QAnon і з’ясували, чому рух став популярним

Конспірологія на паузі. Bellingcat проаналізували 5 тисяч повідомлень від ідеолога руху QAnon і з’ясували, чому рух став популярним

Hanna Belovolchenko
Колаж: Сніжана Хромець / Заборона

У 2021 році на весь світ став відомим конспірологічний рух QAnon. Його учасників помітили серед тих, хто в січні намагався захопити будівлю Капітолію в США. Початок руху поклало повідомлення, яке у 2017 році залишив в мережі невідомий під ніком Q. Він заявив, що має доступ до держтаємниці США і почав «викривати» таємне керівництво світу та його плани. Видання Bellingcat проаналізувало майже п’ять тисяч повідомлень від Q, які стали основою QAnon. Заборона публікує переказ матеріалу з доповненнями.


Конспірологія в піцерії

QAnon — це конспірологічний рух, який об’єднує низку теорій змов. Він «виник із попелу» популярної у 2016 році теорії змови Pizzagate, пояснюють журналісти. Прихильники Pizzagate вірили, що колишня держсекретарка США Гілларі Клінтон керувала таємною і впливовою організацією педофілів. Такий висновок зробили, коли в мережу виклали листування начальника штабу Гілларі Клінтон Джона Подести з власником піцерії Comet Ping Pong у Вашингтоні. Теорія ґрунтувалася на тому, що деякі зі слів у листах нібито були кодовими словами, які означали педофілію й торгівлю людьми. Конспірологи вважали, що фраза «піца з сиром» означала дитячу порнографію, бо в англійській мові ці словосполучення починаються з одних і тих самих літер: «cheese pizza», «child pornography».

Наприкінці 2016 року американець Едгар Медісон Велч, який був прихильником Pizzagate, влаштував стрілянину в Comet Ping Pong. Він заявив поліції, що хотів дізнатися, чи справді піцерія причетна до педофілії. Чоловік сам здався поліції, коли не знайшов дітей в закладі.

У 2017-му QAnon поглинув Pizzagate. Тоді на зустрічі зі своїми воєнними радниками експрезидент США Дональд Трамп сказав: «Напевно, це затишшя перед буревієм». Що саме мав на увазі Трамп, він не пояснив, але за кілька днів невідомий під ніком Q у треді «Затишшя перед буревієм» на форумі 4chan заявив, що має доступ до держтаємниці США.

Він додав, що Гілларі Клінтон мають екстрадувати, а в Америці почнуться заворушення. Підтверджень не надав, але відтоді регулярно залишав послання у вигляді запитань і символів. Ті, хто вірив у слова Q, намагалися розшифрувати ці повідомлення. Більше про те, чому і як виник конспірологічний рух QAnon, Заборона розповідала тут.

Велике пробудження

З появи у 2017-му й до 2020-го року QAnon змінювався: фокусувався на різних темах, переймав елементи інших теорій змов. Ця гнучкість і стала ключем до успіху, вважають журналісти Bellingcat. 

«Ця хронологія дає розуміння, як змова підлаштовується до суперечностей і розвивається», — кажуть у Bellingcat.

Фото: Maggie Hallahan / Wikimedia
Фото: Maggie Hallahan / Wikimedia

На початку своєї діяльності Q найчастіше згадував Гілларі Клінтон та Дональда Трампа. Він повторював ідею Pizzagate і відводив Дональду Трампу в теорії роль головного героя, який прагне розкрити цю змову. Q писав, що ключові медіа змовились і працюють на те, щоби приховати сатанинські злочини світової еліти. Тоді, у 2017 році, Q вперше використав термін «велике пробудження» — час, коли спільнота світової еліти, яка «торгує дітьми й ґвалтує їх», нібито втратить владу, а справедливість буде відновлена. Коли саме відбудеться це «пробудження», автор не вказував.

Осінь 2018-го стала для послідовників QAnon закликом до дії під гаслом «Where we go one, we go all» [«Де один, там ми всі»]. Q писав, що люди мають прокинутися від «фальшивих новинних ЗМІ», «не бути вівцями» й розпочати, власне, це «велике пробудження». 

Прибічники конспірологічного руху вважали, що Дональд Трамп пов’язаний із їхньою спільнотою. Мовляв, він навіть звертався до них через Twitter. В одному з повідомлень Трамп написав «consequential» («послідовний») замість «consentual» («узгоджений»). Ті, хто вірив в QAnon, вважали, що літера q — це знак, тож вона з’явилася там невипадково. Пізніше анонім Q підтвердив зв’язок Трампа зі спільнотою.

Фото: Anthony Crider / Flickr
Фото: Anthony Crider / Flickr

Пандемія

Однією з головних тем Q торік, у 2020-му, стала пандемія COVID-19. Слідом за Трампом він заявив, що ліки від малярії допомагають і при лікуванні коронавірусу, а демократи намагаються приховати цей факт. 

Влітку Q повернувся до теми торгівлі людьми й фальсифікацій на виборах 2020-го. П’ятьох президентів до Трампа анонім звинувачував у змові з таємною владою, а демократію порівнював із пропагандою часів Гітлера.

У своєму передостанньому повідомленні напередодні американських виборів у листопаді Q спитав: «Чи ви готові повернути контроль над цією країною?»

Кінець. Або ні

Після виборів в Америці кількість повідомлень від Q різко знизилася — за останні два місяці минулого року він написав лише одне послання. Додатковий удар по теорії нанесли блокування в соцмережах записів, пов’язаних з QAnon.

Фото: Geoff Livingston / Flickr
Фото: Geoff Livingston / Flickr

У 2021 році Q не лишив жодного повідомлення. Однак ще рано заносити його в історію, кажуть журналісти, адже QAnon вміє підлаштовуватися під обставини.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій