АРТЕКСПЛЕЙНЕР
Психоделічний гурт з Чернігова, який досі лишається загадкою для слухачів.

Артексплейнер у сторіз
Іван Чернічкін
16 серпня 2023
Зал повний диму, десь у темряві чути удари батога, і під психоделічну музику на сцені з’являється «майстер церемонії». У яскравому костюмі та черевиках на платформі він зойкає в мікрофон до публіки. Його обличчя сховане під в’язаною маскою — прикрашена дзеркальцями, здалеку вона нагадує голову півня. На ній можна розгледіти ананас, череп та усміхнену голову змії.

Ні, це не якесь обрядове дійство, а виступ українського гурту Foa Hoka.
Відео: Іван Чернічкін
Їхні виступи схожі на середньовічну містерію з шаманськими танцями, переодяганнями, співом, вигуками та зойками, що нагадують замовляння чи мантри.

Їхню музику неможливо описати якимось одним жанром чи напрямом. Творчі експерименти Foa Hoka включають індустріальну поліфонію, колд- і нью вейв, психоделічний ембієнт, експериментальний рок, фолк, техно, даб та інші напрями.
Фото: Іван Чернічкін
Вокаліст, художник та мультиінструменталіст Дмитро Куровський описує створений ним гурт такими словами: «Foa Hoka була і залишається психоделічним аудіовізуальним соціальним експериментом, дослідницьким центром та пошуковою командою свободи й особистості».
Фото: Wikimedia
Історія Foa Hoka розпочалася 1991 року, коли Куровський, приїхавши на канікули до рідного Чернігова, разом з гітаристом Владиславом Діхтяренком взявся фіксувати свої музичні експерименти на бобінний магнітофон в однокімнатній квартирі матері Дмитра.

Куровський співав та грав на барабанах, а Діхтяренко виконував партії на гітарі. В хід також пішла саморобна барабанна установка (піонерський барабан, зелений пластиковий таз, маленький дитячий тамбурин). Так народився перший альбом гурту «Чіхуахуа».
З часом інструментарій Foa Hoka розширювався й ускладнювався. 1994 року до Дмитра та Владислава доєднався київський музикант Іван Москаленко (Dj Derbastler). Разом вони зробили перші записи у професійних студіях і провели перші виступи за кордоном — у Польщі та Німеччині.
Фото: Sabine Borgwart / foahoka.com
Музику Foa Hoka періоду 1990-х характеризує індустріальна поліфонія, поєднана з емоційним співом та фольклорними традиціями. У своїй роботі музиканти використовували шумові психоделічні ефекти, різноманітні семпли та «гіпнотичний» восьмибітний плейбек.

Так само слухачів завжди дивувала сюрреалістична поезія Дмитра Куровського, виконана на манір шаманських мантр або первородних вигуків.
У 1996 році Дмитро та Владислав в однокімнатній квартирі чернігівської панельки організували Mid Free studio, де зібрали неабияку колекцію музичної апаратури та авторських семплів, які, окрім Foa Hoka, використовували й інші музичні проєкти.
Фото: foahoka.com
У 1997 році розпочалася співпраця Foa Hoka з артоб’єднанням Sampled Pictures. Результатами цієї колаборації стало створення понад двох десятків експериментальних відеокліпів. А у 2020 році закінчилась робота над експериментальним фільмом FON, що візуалізує композиції гурту з однойменного альбому.
Відео: FoaHokaOfficial / YouTube
Маючи на рахунку близько 30 власних релізів, виступи у знаменитих берлінських клубах та співпрацю з великою кількістю закордонних музикантів, для українського слухача Foa Hoka залишається в андеграунді. Але це зовсім не засмучує Куровського та гітариста Євгена Ходоша, з яким вони зараз виступають. Проєкт активно гастролює та працює над створенням нового матеріалу.
Фото: Іван Чернічкін
Творіть, експериментуйте, змінюйтесь та підтримуйте Заборону 🎤