АРТЕКСПЛЕЙНЕР
Що треба знати про зірок стрічки «Люксембург, Люксембург»?

Артексплейнер Заборони у сторіз
Марія Педоренко
11 Квітня 2023
Вже цього тижня в український прокат вийде нова стрічка режисера Антоніо Лукіча «Люксембург, Люксембург» про двох братів, які їдуть за кордон, аби вперше побачити батька. Головні ролі в фільмі виконали 28-річні брати Аміл і Раміл Насірови, також відомі як учасники хіп-хоп гурту Курган & Agregat.
Відео: planetakino / YouTube
Насірови — брати-близнюки. Вони народилися в невеликому селищі Близнюки на Харківщині. Саме там днями пройшов допремʼєрний показ фільму «Люксембург, Люксембург», який торік презентували на Венеційському фестивалі.
Фото: jekinstar / Instagram
Естетика села, слобожанська говірка та суржик — основні елементи творчості Насірових, які можна було побачити в їхніх перших кліпах з Євгеном Володченком (Жека Курган). Дебютний спільний кліп на пісню «Лове (Love)» гурт випустив ще 2014 року, і той одразу став вірусним.
Скріншот: СЕЛЮКИ / YouTube
Трек швидко став інтернет-мемом і підкупив аудиторію простотою: запис текстів на диктофон, зняте на мобільний відео та начитування в кліпах на тлі типових атрибутів сільського життя: корів, кізяків, залізничних колій і недобудов.
Фото: amil_kurganagregat / Instagram
Курган & Agregat могли й надалі лишатися в ніші продукування мемів, однак довго там не затрималися. Вже за рік вони випустили спільну пісню з колишньою учасницею гурту Nikita Дашею Астаф’євою — лайливий омаж на вірш Андрія Малишка, де замість слів «Вчителько моя, зоре світова», які знає кожен український школяр, читали: «Х*й встав на тебя, вчителька моя».
Відео: СЕЛЮКИ / YouTube
Ще за рік вийшов дебютний мікстейп гурту «Деган», однойменний трек з якого музичні критики назвали «гімном нового покоління». А самі Курган & Agregat почали збирати натовпи слухачів на своїх фестивальних виступах — чи то Respublika в Камʼянці-Подільському, чи столичний Atlas Weekend.
Фото: garmaw / Soundcloud
Після релізу першого альбому «С.Ш.Р» («Средня Школа Рэпа») 2018 року профільне видання «СЛУХ» писало, що, аби втриматися на плаву та не повторити долю інтернет-героїв, які зазвичай не виживають за межами меметичного образу, «Курган & Агрегат має подорослішать і дивувать, а не жувать одну й ту саму тему селюків у мегаполісі».
І досвід останніх років демонструє, що Амілу, Рамілу та Євгену це вдалося.
Журнал Forbes включив Курган & Агрегат до торішнього рейтингу «30 до 30: обличчя майбутнього», назвавши їх діамантами української попкультури.
Фото: kurgan_ram / Instagram
«Вони “свої”, безпосередні. Це проявляється у живій мові, метафорах у поезії, інтерв’ю та реальному житті. Вони модерністи, не роблять контент заради контенту або хайп заради хайпу», — пише про гурт Forbes.
Повномасштабна війна зламала плани хіп-хоп-тріо на великий тур Україною, проте сьогодні брати Насірови використовують свою багаторічну популярність для збору коштів на потреби ЗСУ, поки Жека Курган служить у добровольчому батальйоні.
Відео: amil_kurganagregat / Instagram
Залишайтеся вірними собі та своєму корінню і підтримуйте Заборону ❤️