АРТЕКСПЛЕЙНЕР
Що треба знати про бельгійського письменника і соціолога мистецтва?

Артексплейнер Заборони у сторіз
Іван Чернічкін, Катерина Сергацкова
21 Лютого 2023
Паскаль Ґілен — соціолог культури і професор Антверпенського науково-дослідного інституту мистецтв. Роботи Ґілена — а це більше десятка книг — присвячені соціології мистецтва, урбаністиці та культурній політиці.
Фото: Євгеній Жулай / Заборона
Ґілен часто розмірковує про те, як трансформуються міста, як це впливає на відносини між людьми, що перебувають у місті одне з одним, і яку роль відіграє культура у формуванні відносин.
Фото: GettyImages
На думку соціолога, місто формується як знизу вверх, так і навпаки. Громадянська спільнота проєктує міста, але має обмеження — той самий «верх»: політичний клас і корпорації. Останні ж обмежень не мають, і не піклуються про простір для всіх, маючи на меті комерційні інтереси. За Ґіленом, без їхнього діалогу життя міста неможливе.
У збірці есеїв «Бурмотіння художньої множини. Глобальне мистецтво, політика і постфордизм» Паскаль розмірковує про те, як глобальні тренди витісняють локальний контекст, позбавляючи спільноти окремого голосу.
Фото: Perimeter
Наприклад, бієнале сучасного мистецтва, за Ґіленом, схожі одна на одну, позбавлені локального контексту і представляють одних і тих самих авторів. Кураторів таких подій він описує як циніків та опортуністів, що, прикриваючись гуманістичними ідеями, хочуть лише грошей і слави.
Фото: Luis Barron / Eyepix Group / Future Publishing via Getty Images
Ґілен часто замислюється про майбутнє. Він звертає увагу на гіперіндивідуальність сучасного світу, яку підсилюють грантова політика, нестабільність, пандемії та війни. Людство втратило здібність створювати утопічні проєкти, які потребують колективних, якщо не глобальних, зусиль.
Фото: Getty Images
В одній з останніх книг «Близькість. Мистецтво й освіта після COVID-19», написаній Ґіленом разом з філософинею культури Марліс де Мунк, автори фокусуються на визначальній ролі культури, що послабилася через соціальне дистанціювання. Культура впливає на невловну, але фундаментально важливу відмінність між життям і виживанням.
Фото: ist publishing
Роботи Ґілена певною мірою формують путівник, який може корегувати розвиток відносин між капіталом, соціумом та культурними індустріями. Але парадоксальність таких відносин полягає в тому, що і капітал, і культура все ще є заручниками політики, і саме політики маніпулюють ними.
Фото: Getty Images
Будьте вільними від маніпуляцій і ставайте патронами Заборони ❤️