АРТЕКСПЛЕЙНЕР
Розчарований у професії журналіст, який започаткував репортажний комікс.

Артексплейнер у сторіз
Анастасія Оприщенко
20 Вересня 2023
«Я створюю комікси з шести років, і у цього формату є свої переваги. Я можу створити кран, що дозволить здійнятися над містом — і мені не потрібно наймати вертоліт. Я можу відправити читача в минуле. Зрештою, я можу ставити візуальні питання і зображати їх так само правдиво, як режисер фільму», — цією заготовленою фразою Джо Сакко відповідає на типове питання про переваги коміксної журналістики над текстом.
Фото: PHILIPPE HUGUEN / AFP via Getty Images
Серед його найвідоміших робіт — «Палестина» про бої в Секторі Гази, «Безпечна зона Горажде» та «Фіксер» — про боснійську війну.

Використовуючи комікс як медіум, Джо Сакко переповідає журналістські історії та створює документальні графічні романи про регіони, спустошені війною та збройними конфліктами.
Обкладинка коміксу «Фіксер»
Він народився 1960 року на Мальті в родині інженера та вчительки. Подружжя Леонарда і Кармен на власні очі бачило Другу світову війну, тож малий Джо зростав на історіях про воєнні дії. Їх розповідали не лише батьки, а й їхні друзі, і саме з цим коміксист повʼязує свою зацікавленість темою збройних конфліктів.
Фото: Fred Ramage / Keystone / Getty Images
У 21 рік Сакко здобув ступінь бакалавра журналістики в Університеті Орегону в США. Утім, він доволі швидко розчарувався в професії — не міг знайти роботу, де писав би статті, що дійсно можуть щось змінити.

Тому Сакко повернувся на Мальту і почав малювати карикатури для локальних видань. Комікси тоді були його хобі, але, навіть розповідаючи про події війни, він завжди звертався до малюнку.
Фото: Geography Photos / Universal Images Group via Getty Images
Роботи Сакко перебувають на межі воєнного репортажу та карикатури. Для створення коміксу навіть на кілька сторінок він їде у зону конфлікту та опитує близько сотні героїв — так він дає голос третій стороні конфлікту, тобто звичайним людям.

«Журналіст часто думає, що його робота закінчується, коли представлені обидві сторони історії. Я ж хочу, щоби вони розказали мені історію чесно, так, якби сиділи навпроти мене за вечерею», — говорить він про роботу журналіста.
Фото: MediaNews Group / Mercury News via Getty Images
Його техніка малюнку експресивна й деталізована — важко повірити, що в Сакко немає художньої освіти. Утім, вплинули на нього воістину майстри: карикатурист Роберт Крамб, який заснував напрям андеграундного коміксу, чи Пітер Брейгель-старший — найвизначніший нідерландець в історії живопису епохи Відродження.
Натомість манера оповіді в Сакко власна: він підсвічує події спогадами людей та вивертає минуле перед читачем. Сам він теж фігурує на сторінках коміксів, однак персона автора завжди намальована простими лініями і позбавлена притаманної іншим героям деталізації.
Поєднання коміксу з журналістикою дозволяє автору зберігати анонімність своїх героїв, що особливо важливо в умовах тривалого конфлікту.

«В таких місцях як Палестина та Боснія разом із неймовірною жорстокістю ви бачите надзвичайно добрих людей, які готові віддати вам останню сорочку, хоч у них самих нічого немає, — зауважує Сакко. — В основному це невинні люди, яких перемелює колесо історії».
Фото: joe_sacco.1960 / Instagram
Роботи коміксиста отримують величезний відгук від читача: одна тільки «Палестина» розійшлася у Великій Британії накладом 30 тисяч примірників. А книга «Безпечний район Горажде» 2001 року отримала премію Ейснера як найкращий оригінальний графічний роман.
Фото: Vince Talotta / Toronto Star via Getty Images
Остання на сьогодні робота Джо Сакко — «Плата за землю» (2020) про корінних жителів Північно-Західної території Канади, які кажуть, що не вони володіють землею, а вона — ними. Особливо коли земля приховує поклади нафти, газу та діамантів.

В рік виходу «Плату за землю» визнали найкращою книгою року редакції The New York Times і The Guardian.
Сторінка з коміксу Джо Сакко "Paying the land"
Читайте комікси, які змінюють життя, і підтримуйте Заборону ✏️