АРТЕКСПЛЕЙНЕР
Що треба знати про українського художника і декоратора?

Артексплейнер Заборони у сторіз
Катерина Сергацкова
28 Лютого 2023
Влодко Костирко — митець, мистецтвознавець, куратор і дизайнер інтер’єру, що працює у Львові. Його називають автором «львівського стилю» та «містифікатором Галичини».
Фото: В'ячеслав Поляков
Роботи Костирка відомі тим, хто бував у Львові й відвідував найпопулярніші ресторації та кав’ярні — наприклад, «Атляс» чи «Світ кави». Художник спроєктував дизайн, у якому відтворює образи давнього, здебільшого габсбурзького Львова. Стиль, який він створив, став маркером для багатьох інших дизайнерів і художників інтер’єру в Україні.
Фото: Катерина Сергацкова / Заборона
Стиль Костирка — це суміш сучасного мистецтва, історії та предметів минулого, які формують певний міф про місце чи персону.
Фото: Bile Suxe Ordynarne, 2012, полотно, олія / YaGellery
Куратор Павло Гудімов, який зробив чимало виставок Костирка, називає практику художника терміном «нові старі майстри». Це термін Дональда Куспіта, американського мистецтвознавця, який казав, що концептуальне мистецтво вичерпало себе, і тому багато митців почали апелювати до мистецької мови минулого — Відродження чи Бароко.
Фото: Катерина Сергацкова / Заборона
«Я ставлюся до митців як до представників субкультури: Пікассо, Джентілескі, Воргол та інші, практично ціла іконосфера — малярство, комікси, реклама і фільми — для мене можуть бути однаково інспіруючими», — говорив Костирко.
Мистецтвознавець Борис Філоненко вважає, що Костирко — художник-активіст, для якого роль мистецтва — пропонувати певні моделі для проєктування кращого життя.
Фото: Катерина Сергацкова / Заборона
«Мистецтво — це активна соціальна дія, створення образів, які ще не є частиною реальних обставин, — каже Філоненко про метод Костирка. — Щоб зробити зміну, треба створити образ і вкинути його в обіг — тоді навколо нього відбуватиметься певна дискусія. Таким чином мистецтво може впливати на різні форми життя й майбутнього». Костирко в цьому спирається на Дебору Фоґель, галицьку єврейську теоретикиню мистецтва та письменницю, яку часто зображує у своїх творах.
Метод Костирка — це активне мистецтво в часи соціальних змін. Художник активізує свою творчість під час особливих подій у суспільстві, як-от революція чи війна, — і стає ремісником, який допомагає громадськості пройти крізь радикальні зміни.
Фото: Катерина Сергацкова / Заборона
Наприклад, під час фестивалю «Вивих» у 90-ті роки Костирко разом із художником Влодком Кауфманом перемальовували прапор радянської України на жовто-блакитний.
Фото: Bunt Revljucijnyj zryv Agresyvnistj, 2017, полотно, олія / YaGellery
Будьте незалежними і ставайте патронами Заборони ❤️