Фото: Lukas Kabon / Anadolu Agency via Getty Images

Іван Чернічкін

СТОРІЗ

Між Росією й Чехією спалахнув безпрецедентний конфлікт.

Розповідаємо, через що — і до чого тут Україна й Болгарія

23 Квітня 2021

17 квітня Чехія оголосила, що висилає з країни 18 співробітників російського посольства в Празі. Усі вони були ідентифіковані як співробітники російських спецслужб — Головного управління Генштабу Збройних сил Росії (ГРУ) і Служби зовнішньої розвідки.

Фото: MICHAL CIZEK / AFP via Getty Images

Москва відреагувала на такий хід вкрай різко. МЗС Росії назвало усі звинувачення «абсурдними» й «надуманими» — й у відповідь оголосило персонами нон грата відразу 20 співробітників чеського посольства в Москві.

Фото: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP via Getty Images

Заборона розповідає, які події призвели до таких різких дій — і яку роль у цьому конфлікті грають Україна й Болгарія.

16 жовтня і 3 грудня 2014 року на складах боєприпасів у Врбетіці неподалік від села Влаховіце Злінського району східної чеської області Моравія прогриміли вибухи. Під час першого вибуху загинуло двоє людей, від другого ніхто не постраждав.

Відео: ELF STUDIO / Youtube

Склад №16 містив 50 тонн боєприпасів, які після вибуху 16 жовтня були розкидані в радіусі 800 метрів. Загинули Вратіслав Гавранек і Людек Петршік, співробітники фірми Imex Group.

Відео: www.zlin.cz / Youtube

3 грудня вибухнув склад №12, який містив 100 тонн боєприпасів. 430 осіб було евакуйовано з навколишніх сіл. За словами юриста Imex Group, на складі зберігалися артилерійські боєприпаси й пістолети-кулемети. Він вважав, що склад не міг вибухнути сам.

Розслідування вибухів тривало понад шість років. У понеділок, 19 квітня 2021 року Служба безпеки та інформації (BIS) Чехії представила уряду доповідь про причетність до цих подій росіян.

Фото: MICHAL CIZEK / AFP via Getty Images

За даними BIS, цими росіянами є агенти ГРУ Олександр Мішкін (Олександр Петров) й Анатолій Чепіга (Руслан Боширов). «Петрова» й «Боширова» влада Великобританії звинувачує в отруєнні Сергія Скрипаля та його дочки Юлії отрутою групи «Новачок» у 2018 році.

Фото: Metropolitan Police via Getty Images

До Чехії «Петров» і «Боширов» прибули 11 жовтня 2014 року як туристи. «Петров» подорожував країною як громадянин Молдови Микола Попа, а «Боширов» — з паспортом Таджикистану на ім’я Руслана Табарова.

Фото: Bellingcat

Прибувши до Праги, вони зв’язалися з представниками компанії Imex Group, яка займалася експортом зброї і зберігала свій товар на складах у Врбетіці. Мішкін і Чепіга представилися потенційними покупцями й запросили доступ на склади для огляду товару.

Фото: MICHAL CIZEK / AFP via Getty Images

Невідомо, чи побували вони на об’єкті, що належить Imex. Але, як пише чеське видання Český Rozhlas, потрапити на територію складів для них не становило жодних труднощів, адже на той момент вона практично не охоронялася.

Чеське видання Respekt стверджувало, що зброя, що зберігалася на складах Imex Group, призначалася для відправлення в Україну. А болгарська служба «Радіо Свобода» називає власником вантажу на складах у Врбетіці болгарського бізнесмена Омеляна Гебрева.

Фото: SERGEI SUPINSKY / AFP via Getty Images

До того ж записуючись на огляд складів Imex Group, «Табаров» і «Попа» намагалися призначити зустріч із самим Гебревим. Але бізнесмен не зацікавився цією пропозицією, йдеться в розслідуванні The Insider, Bellingcat і Respekt.

Фото: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP via Getty Images

Росіяни добралися до болгарського бізнесмена через пів року. У квітні 2015-го Омелян і його син були отруєні фосфорорганічною речовиною — до цього ж класу належить і «Новачок», яким був отруєний Сергій Скрипаль у 2018 році.

Фото: Chris J Ratcliffe / Getty Images

У 2019-му, розмірковуючи про причини свого отруєння з Bellingcat, Гебрев заявляв, що постачав зброю до України — а ще Росія могла претендувати на збройовий завод, що належить його компанії.

Але 19 квітня 2021 року в коментарі Washington Post представники компанії EMCO, до якої входить Imex Group, заявили, що ніколи не постачали зброю з Чехії в Україну.

Фото: Evgen Kotenko / Ukrinform / Barcroft Media via Getty Images

Вибухи на складах у Врбетіці мали великий резонанс у чеському суспільстві. А реакція на появу в цій справі «Петрова» й «Боширова» спершу була здебільшого внутрішньополітичною. Опозиціонери й деякі ЗМІ задавалися питанням, як така кількість боєприпасів могла зберігатися на складі, що практично не охоронявся й до якого могли отримати доступ люди з фальшивими паспортами.

Верхня палата парламенту Чехії назвала вибухи у Врбетіці «актом державного тероризму». А у вівторок, 20 квітня нижня палата парламенту Чехії проголосувала за резолюцію, що вимагає від Росії компенсації збитку, завданого вибухами у Врбетіці.

Фото: Gabriel Kuchta / Getty Images

Ян Гамачек, виконувач обов’язків міністра і внутрішніх, й іноземних справ, закликав країни Євросоюзу й НАТО проявити солідарність із Чехією й також вислати російських дипломатів.

Фото: Gabriel Kuchta / Getty Images

22 квітня МЗС Чехії оголосило про рішення зменшити склад російського посольства в Празі до розміру чеської дипмісії в Москві. З країни будуть вислані ще 70 осіб.

Фото: ALEXANDER NEMENOV / AFP via Getty Images

Також про висилку трьох співробітників посольства Росії того ж дня заявила Словаччина. Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь підкреслив, що діяльність росіян поширювалася «далеко за рамки звичайних правил міжнародної дипломатії».