Ганна Беловольченко

Фото: ArtistGNDphotography

У Мексиці повністю легалізували марихуану.

Де ще дозволений канабіс і як із цим в Україні

СТОРІЗ

15 Березня 2021

10 березня в Мексиці прийняли закон, який дозволяє купувати марихуану в рекреаційних цілях. Тож Мексика стала третьою країною у світі, де канабіс легалізували повністю.

Фото: Luis Barron / Eyepix Group/Barcroft Media via Getty Images

Заборона розповідає, у яких ще країнах можна вільно купити марихуану та на якому етапі в цій справі Україна сьогодні.

Повністю легалізували марихуану три країни: Мексика, Уругвай і Канада. Там можна вільно вирощувати, зберігати й споживати канабіс. Мексика тепер — найбільший ринок споживання марихуани, адже там живе 128 млн людей.

Фото: Hector Vivas / Getty Images

У такий спосіб у країні планують боротися з наркоугрупованнями. Однак ті здебільшого сфокусовані на торгівлі кокаїном та іншими важкими наркотиками, тож не факт, що урядовий план спрацює.

Фото: ALFREDO ESTRELLA / AFP via Getty Images

У решті країн марихуана або дозволена в окремих частинах держави, або її можна вживати лише в медичних цілях, або ж вона повністю заборонена.

Фото: CasarsaGuru

Наприклад, у 15 штатах Америки та у Вашингтоні марихуану можна вживати в рекреаційних і медичних цілях, але в різних обсягах і концентраціях. А в Португалії, Австрії та Іспанії дозволений лише медичний канабіс.

Відео: Youtube / Savage Motivation

В Україні про повну легалізацію наразі не йдеться. Точаться дискусії хіба що про дозвіл на застосування медичного канабісу. Вперше це питання підняли на законодавчому рівні у 2016 році, однак в останній день роботи парламенту його відкликали.

Фото: Yevhen Kotenko/ Ukrinform/Barcroft Media via Getty Images

Президент Володимир Зеленський говорив, що не проти легалізації медканабісу, однак згодом заявив, що це питання не на часі.

Фото: Volodmyr Tarasov/ Ukrinform/Barcroft Media via Getty Images

2 грудня комісія з наркотичних речовин ООН виключила канабіс зі списку найнебезпечніших у світі наркотиків. Це могло стати поштовхом для декриміналізації медканабісу в Україні, але не стало.

Фото: Addictive Stock / Luis Manuel Matias

Однак на території нашої держави вони прирівнюються до наркотиків. За їхнє зберігання, виготовлення і продаж можна сісти на строк від 3 до 12 років.

В Україні сьогодні живуть майже два мільйони людей, які страждають від хронічного болю, епілепсії та розсіяного склерозу і потребують ліків на основі канабіноїдів.