Фото: John Moore / Getty Images

Альона Вишницька

Топ-5 найбільш забруднених міст України.

Заборона розповідає, які й чому

1 Березня 2021

За даними мережі спостережень Національної гідрометслужби України, найбільш забрудненим у 2020 році було повітря в Маріуполі, Кам’янському, Одесі, Дніпрі та Кривому Розі.

Фото: Posnov

Заборона розповідає про топ-5 міст в Україні з найвищим рівнем забруднення повітря та пояснює, що на це впливає.

Рівень забрудненості вираховують за тим, наскільки підвищена концентрація забруднювальних речовин у повітрі. Так, у 25 містах зафіксували перевищені показники з діоксиду азоту, у багатьох — з формальдегіду, аміаку, оксиду азоту, фенолу, оксиду вуглецю та інших речовин.

Відео: Artur Sapielnikov / youtube

Ці речовини викидають забруднювачі — великі металургійні, хімічні, паливно-енергетичні, нафтохімічні підприємства. Рейтинг таких підприємств щороку складає Міністерство енергетики та захисту довкілля.

Фото: Dmytro Smolyenko / Barcroft Media via Getty Images

Із 20 об’єктів, які викидають найбільше шкідливих речовин у повітря, 7 розташовані в Дніпропетровській області, 5 — у Донецькій, 2 — у Запорізькій.

Фото: kolderal

Лідером роками залишається Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча, а до першої десятки входять підприємства ДТЕК, зокрема Курахівська ТЕС, Павлоградвугілля та інші.

Фото: John Moore / Getty Images

Фото: PHILIPPE DESMAZES / AFP via Getty Images

У Маріуполі, крім меткомбінату Ілліча, шкідливі речовини активно викидають також Азовсталь та коксохімічний завод.

Два з перших п’яти міст у рейтингу розташовані в Дніпропетровській області. У Кам’янському, наприклад, експерти фіксують не тільки високі концентрації окремих речовин, а й наголошують на тому, що це суміш великої кількості різних токсичних елементів. Так, у повітрі там фіксують одночасно формальдегід, фенол, аміак, пил, чадний газ та інші речовини.

В Одесі найбільшим забруднювачем довкілля залишається порт. Там досі використовують технології 60-х років для перевалки сипучих вантажів, пише Дзеркало тижня, і це безпосередньо впливає на повітря.

Фото: Vincent Mundy / Bloomberg via Getty Images

Погана якість повітря призводить до низки захворювань органів дихання, зокрема бронхітів та астми, а також посилює хвороби серця. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, саме через забруднене повітря щороку у світі помирає 7 мільйонів людей.

Фото: Kevin Frayer / Getty Images

Від хвороб дихальних шляхів українці страждають частіше, ніж від інших, пише НВ. Так, за рік Держстат фіксує приблизно 12 мільйонів випадків, і ця цифра зростає.

Фото: Image Source

Попри те, що Київ у порівнянні з промисловими містами вважається менш забрудненим, він періодично потрапляє у трійку лідерів світових рейтингів. У квітні 2020 року Київ кілька днів поспіль очолював рейтинг міст на порталі IQAir, який відстежує якість повітря в понад семи тисячах міст світу. Тоді в Житомирській області та в зоні відчуження біля ЧАЕС горіли ліси, а в столиці фіксували пилові бурі.

Фото: VOLODYMYR SHUVAYEV / AFP via Getty Images