Самуїл Проскуряков

Сергія Стерненка засудили на сім років.

Заборона розповідає, за що

24 Лютого 2021

23 лютого прохід до Офісу президента перекрили спецтехнікою й живим кордоном із силовиків. Усе для того, щоби не пустити під будівлю кількатисячний мітинг на підтримку Сергія Стерненка. Його засудили на сім років і три місяці позбавлення волі із конфіскацією половини майна.

Мітингувальники скупчилися біля воріт і намагалися протиснутися до ОП, палили фаєри. У поліціянтів кидали сніжками, з них зривали каски, які потім палили. 24 мітингувальники затримали, але пізніше відпустили.

Стерненко — відомий проукраїнський вуличний активіст з Одеси, який деякий час був керівником місцевого осередку «Правого сектору». На нього нападали тричі й під час третього Стерненко поранив свого нападника, який пізніше помер.

Фото: Ковальчук Віктор / УНIАН

Це кваліфікують як умисне вбивство, хоча Стерненко стверджує, що рятував власне життя.

Але 23 лютого Стерненка судили за іншою справою.

Ще восени 2015 року його затримали за підозрою в розбійному нападі та викраденні тодішнього депутата Комінтернівської районної ради Одеської області Сергія Щербича.

Щербич — відомий проросійський політик з Одеси. За часів Євромайдану він керував осередком прокремлівської партії «Родіна» та організовував тітушок на Антимайдан. Згодом Щербич увійшов до партії мера Одеси Геннадія Труханова.

Фото: Соколовська Інна/ УНIАН

Щербич стверджував, що у квітні 2015 року йому зателефонував знайомий Руслан Демчук, який запропонував зустрітися біля заправки в селі Фонтанка під Одесою. Депутат погодився.

У машині, за версією Щербича, окрім Демчука сидів ще й Стерненко. Вони поговорили на загальні теми, а потім у машину сіли ще два чоловіка, які за вказівкою Стерненка почали бити депутата. Коли Щербич намагався вийти з машини, Стерненко нібито вистрілив у нього з травматичного пістолета.

Фото: Caspar Benson

Депутата відвезли «на підвал» де били й катували, вимагаючи скласти мандат. Потім у нього забрали сім-картки та 300 гривень і відпустили. Щербич звернувся до міліції.

Фото: aluxum

Слідство перевірило білінги телефонів Щербича, Демчука та Стерненка й зафіксувало, що Демчук дійсно телефонував депутату приблизно в той час, про який говорив Щербич. Потім телефони всіх трьох «засвітилися» в одному районі. Далі деякий час телефон Щербича було вимкнено.

Фото: dan_prat

А під час обшуку в Стерненка знайшли пістолет, з якого він нібито стріляв у депутата.

Стерненко не заперечує, що зустрічався зі Щербичем, але відкидає звинувачення в побитті та викраденні. Зокрема, його захист акцентує на тому, що Щербич не приходив на допити, обшук проводили без адвоката, а висновки експертиз написані російською мовою — у такому випадку суд не має брати їх до уваги.

Фото: Ковальчук Віктор / УНІАН

До того ж строк давності за статтею вже минув. Тому формально Стерненка засудили не за викрадення, а за розбій і незаконне зберігання зброї. Під розбоєм мається на увазі 300 гривень, які нібито забрали в Щербича.

Фото: Поліщук Максим/ УНІАН

А зброю, стверджують адвокати та Стерненко, він добровільно здав під час обшуку. Суд вважає інакше — що це обшук змусив Стерненка здати зброю.

Фото: Ковальчук Віктор / УНІАН

Справу розглядав Приморський районний суд на чолі з Віктором Попревичем. Ще в часи роботи в Донецьку цей суддя прикрасив свій маєток бюстами Леніна і Сталіна. Уже в Одесі Попревич звільнив із-під варти ексдиректора дитячого табору «Вікторія», де внаслідок пожежі загинуло троє дітей.

Суд виніс вирок не лише Стерненку, а й Руслану Демчуку. Він отримав аналогічний строк.

Фото: Руслан Демчук / Facebook

Стерненко і його захист вважають, що це рішення політично вмотивоване і продиктоване Офісом президента. Стерненко не визнає себе винним, а його захист готує апеляцію. Після оголошення вироку у великих містах України, зокрема у Львові, Харкові та Кривому Розі, почалися акції протесту на підтримку Стерненка. На 27 лютого анонсовано нові акції в Києві.