СТОРІЗ
Під час війни росіяни шукають знайомств на окупованих територіях України.

Їх можна знайти в тіндері й поспілкуватися з ними
Анастасія Оприщенко
21 Вересня 2022
Ілюстрація: Марія Петрова
Фото: Pavlo Gonchar / SOPA Images / LightRocket via Getty Images
Російська пропаганда часто суперечить самій собі: вона не може визначитися, хто такі українці — недонація чи росіяни, які не розуміють власної російськості? «Один народ» чи «жидоукробендеровці»? Ця суперечність не виникає у солдатів РФ, які шукають в Україні серед «нацисток» і «хохлушок» співрозмовниць, сексу на ніч чи навіть дружину, з якою можна було б побудувати дім на окупованій території (так, є й такі випадки).
Про це Заборона дізналася з тіндеру, де можна знайти окупантів, що шукають нових знайомств серед людей, яких прийшли вбивати.
Скріншот з Tinder
Журналістці Заборони Анастасії Оприщенко випало дуже неприємне завдання. Вона зареєструвалася в тіндері, щоб провести експеримент: знайти й розпитати російських військових, навіщо вони тут та що думають про розпочату власною країною війну. А ще — дізнатися, який образ вони вибудовують у спілкуванні з дівчатами з України.
Скріншоти з Tinder
Щоби знайти військових з РФ, редакція Заборони придбала преміумпідписку на тіндер, завдяки якій можна змінювати геолокацію і шукати користувачів за сотні кілометрів від себе. Розпізнати профіль військового або волонтера з Росії нескладно: в каруселі завжди є 1–2 світлини в камуфляжі, дехто ставить фото з літерами Z, V, O або символікою «ДНР» та «ЛНР».
Скріншот з Tinder
Перший метч — Артем, 22 роки. Перші 16 років життя був громадянином України. 6 років тому Артем переїхав до Росії, де вже 3 роки служить в армії.
Артем був мешканцем Донбасу. Зараз він намагається окупувати країну свого народження.
Скріншот з Tinder
Ось чому він обрав бути росіянином і чому поважає політику Росії.
Скріншот з Tinder
Після проросійських уроків з футурології звʼязок із ним обривається. Артем — не з балакучих. Але далі трапляються більш відверті співрозмовники.
Скріншот з Tinder
Скріншот з Tinder
Наступний — Рамзан (Роман) Махбус Огли Сулейманов, 27 років. Він належить до забороненої в Росії Націонал-більшовицької партії, яку заснував лівий радикал і письменник Едуард Лимонов. Сулейманов стверджує, що прийшов воювати добровільно, щоб об’єднати Росію з Україною.
Скріншот з Tinder
Сулейманов захоплюється книгами Лимонова та має письменницькі амбіції. Каже, що на війні пишеться краще — так само вважав і Лимонов, який приїхав висвітлювати війну в колишній Югославії та підтримував геноцидальні дії сербів. Рамзан дуже балакучий.
Так Рамзан коментує загибель співвітчизників.
Скріншот з Telegram
А так — своє ставлення до українців.
Скріншот з Telegram
Усі окупанти — а серед них є й ті, що брали участь в окупації київських передмість, — уникають відповіді на запитання, чи причетні вони до вбивств, мародерства чи інших воєнних злочинів. Це не входить до джентельменського набору в тіндері.
Здається, що Сулейманов намагається створити образ лівого радикала, який їде воювати за «великі ідеї». З цими ідеями, за його версією, несумісні військові порушення — особливо в розмові з дівчиною. На запитання, чи брав участь у мародерстві, відповідає, що ні. Проте в описі до акаунту Сулейманова прикріплено посилання на його канал — @NB_Sul. Там він розповідає про військові будні, постить пропагандистські агітки та меми. Наприклад, такий:
А це вже не мем. Це — опубліковане в каналі підтвердження його мародерства в Запорізькій області: на 21 кілограм украдених речей.
Рамзан не бачить проблеми в тому, щоб використовувати платформу для знайомств на окупованих територіях. Але є одне «але».
Скріншот з Telegram
15 серпня на міні в Донецьку на смерть підірвалася сестра Рамзана — активістка «Другой России» і нацболка Земфіра Сулейманова. Після цього він майже не виходив на зв’язок.
Відео: Возле Войны / YouTube
Скріншот з Tinder
А це — Андрій Максимов із Ленінградської області. Каже, що завдяки армії об’їздив майже всю європейську частину Росії, побував в Україні та Білорусі — а на «гражданці» не мав би змоги покинути рідний край.
Максимов брав участь у боях під Києвом. Переписуючись, журналістка Заборони мала бути обережною і не ставити занадто прямих запитань. Тож натякнула на геноцидні вбивства в Бучі, Бородянці, Ірпені та інших населених пунктах. Як і інші співрозмовники, він заперечує акти агресії РФ — каже, що це фейк.
Скріншот з Telegram
Фотографії з окупованої Попасної, які Максимов надсилав журналістці Заборони
Скріншот з Tinder
Ще один метч — Мера, 27 років, громадянин Абхазії. Мера намагається створити образ із лицарського роману: він воює як доброволець. Не за гроші, а за «ідею допомогти людям» на Донбасі. Він відчуває провину за те, що лежить у шпиталі, поки його побратими на передовій.
Скріншот з Telegram
Мера вже будує плани
Скріншот з Telegram
Мера віддає перевагу спілкуванню голосовими повідомленнями, шукаючи інтимнішої комунікації. Журналістка Заборони прослухала півдюжини послань (увімкніть звук, щоб і собі послухати).
Мера на цьому слайді звинувачує українців у війні в Україні, називаючи їх «бендеровцями». І додає: винні не тільки вони, а й поляки, американці та всі, хто допомагає Україні.
Аудіозапис з Telegram
Не всі військові, з якими ми спілкувалися, були адекватними — ці співрозмовники радше виняток. Наостанок ми залишили важкий випадок.
Скріншоти з Tinder
Скріншот з Tinder
Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями і ставайте патронами Заборони ❤️