СТОРІЗ

Фото: Maddie McGarvey/Bloomberg via Getty Images

Ганна Беловольченко
Роман Степанович

Як виник QAnon і яку роль у ньому грає Росія

23 Січня 2021

Фото «аризонського шамана» зі штурму Капітолія в США сьогодні відомі чи не в усьому світі. Але цей чоловік із рогами на голові й розмальованим у кольори американського прапора обличчям — не просто фанатичний прихильник Трампа. Він — одне з облич руху QAnon.

Фото: SAUL LOEB/AFP via Getty Images
Фото: RobinOlimb

QAnon — це конспірологічний рух, прихильники якого вірять у різні теорії змов. Одні вважають, що у світі всім заправляють педофіли-сатаністи, інші — що рептилоїди, треті — що масони.

Заборона розповідає, як виник QAnon і яку роль у ньому грає Росія.

Фото: Michael S. Williamson/The Washington Post via Getty Images

Восени 2016 року, під час перегонів Клінтон і Трампа за пост президента США, WikiLeaks опублікувала злив пошти Джона Подести — голови штабу Клінтон. Там користувачі Reddit та 4chan знайшли плани проведення благодійної вечері в піцерії Comet Ping Pong.

Фото: Deb Lindsey For The Washington Post via Getty Images

Так виникла теорія «Піцагейту» яку вважають основою руху QAnon. Її суть полягала в тому, що піцерія слугує за прикриття елітарній секретній організації педофілів-сатаністів, до якої входять представники Демократичної партії США та світових бізнес-еліт. Користувачі шукали підтвердження своєї теорії в тексті меню, шрифтах і навіть формах меблів ресторана. Зрештою хтось прийшов до висновку, що в підвалі піцерії утримують дітей, які перебувають у сексуальному рабстві.

Фото: Scott Olson/Getty Images

Далі ситуація набирає драматичних обертів. Користувач 4chan Едгар Медісон Велч із Північної Кароліни приїхав до Вашингтону, округ Колумбія, із гвинтівкою AR-15 для проведення власного розслідування.

Зайшовши в ресторан, він відкрив вогонь, — дивом ніхто не постраждав. На його здивування, в закладі не виявилося ні підвалу, ні дітей. Незабаром його затримала поліція.

Фото: Alex Wong/Getty Images

QAnon з’явився у 2017 році на хвилі інтересу до «Піцагейту» та інших супутніх теорій. Умовним приводом можна вважати фразу Дональда Трампа, сказану на зустрічі з воєнними радниками: «Напевно, це затишшя перед буревієм».

Фото: Maddie McGarvey/Bloomberg via Getty Images

Що саме мав на увазі Трамп, він не пояснив, але за кілька днів на форумі 4chan невідомий під ніком Q у треді «Затишшя перед буревієм» заявив, що має доступ до держтаємниці США. Також він написав, що Гілларі Клінтон мають екстрадувати, а в Америці почнуться заворушення.

Фото: Sean Gallup/Getty Images

Передбачення не справдилося, але невідомому Q все одно повірили. Після цього анонім залишив ще тисячі повідомлень. Він писав, що є таємна організація еліти, яка править світом. Її учасники — сатаністи й педофіли. Трамп же хоче викрити це збіговисько. І всі його дії, якими б суперечливими чи дивними не здавалися нам, — частина рятівного плану.

Повідомлення Q спочатку виглядали як питання: «Хто охороняє колишніх президентів?», «Чому це актуально?», «Що трапиться, якщо операції, які фінансує Сорос, переростуть у насилля?» Згодом його дописи взагалі перетворилися на набір цифр і символів.

Фото: Sean Rayford/Getty Images

Прихильники Q вважали, що їхнє завдання — знайти відповіді на питання й розшифрувати таємничі коди. У таких умовах і народилися теорії змов.

Фото: Rachel Luna/Getty Images

Згодом до QAnon почали приєднуватися відомі особистості: акторка Розанна Барр, шеф-кухар Піт Еванс. Прибічники QAnon потрапили і в Конгрес від республіканської партії.

Фото: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP via Getty Images

У 2019-му ФБР назвало QAnon потенційним джерелом внутрішнього тероризму. Прихильники QAnon брали в руки зброю, йшли на вбивства та тероризм, щоби домогтися правди, про яку писав Q.

QAnon знайшов відгук серед консервативних верств населення США: конспірологів, альт-райт груп, адвокатів носіння зброї, скептиків вакцинації тощо. Але в першу чергу сама ідея поширювалася завдяки інтернет-інфлюенсерам. Одними з перших були вихідці з країн колишнього Радянського Союзу.

Фото: YURI KADOBNOV/AFP via Getty Images

Зрештою конспірологічні теорії стали серйозно обговорюватися в ефірі Russia Today ще на початку пандемії коронавірусу, таким чином підтверджуючи значущість інтернет-руху QAnon і перетягуючи цю аудиторію у медіаполе кремлівського телеканалу.

Фото: MANAN VATSYAYANA/AFP via Getty Images

З початком політичних перегонів в США російські ботоферми повністю переключилися на американський порядок денний, роблячи ставку на посилення QAnon у звичайних соціальних мережах на кшталт твіттеру та фейсбуку.

Фото: MANAN VATSYAYANA/AFP via Getty Images

У 2019 році після гучної доповіді Роберта Мюллера в Конгресі США про російське втручання у вибори 2016-го Twitter звернув увагу на активність акаунтів, підконтрольних Російському агентству інтернет-досліджень. Вони надіслали велику кількість твітів з позначкою #QAnon і гаслом руху #WWG1WGA, — скороченням від Where We Go One, We Go All.

Десятки тисяч акаунтів було видалено. Згодом Facebook вчинив так само.

Фото: YURI KADOBNOV/AFP via Getty Images

Russia Today назвав такі дії справжнім визнанням QAnon і спрогнозував ефект Барбари Стрейзанд. За даними інституту інтернет-досліджень Graphika при Стенфордському університеті, послідовники QAnon помітили реакцію російських ЗМІ та почали ще активніше ділитися їхнім контентом.

Фото: Stefani Reynolds/Bloomberg via Getty Images

Популярність QAnon досягла небувалого піку восени 2020 року. Дослідження Pew Research показало, що майже половина американців вірять щонайменше в одну теорію змови. А серед прихильників республіканської партії, які знають про QAnon, 41% оцінює ідеї руху здебільшого позитивно.

Фото: SAUL LOEB/AFP via Getty Images

На марші в підтримку Трампа 6 січня сотні прихильників QAnon прорвали кільце поліції й увірвалися до будівлі Капітолію.

Фото: ROBERTO SCHMIDT/AFP via Getty Images

У протестувальників QAnon не було плану подальших дій і будівлю швидко звільнила поліція. Проте парамілітарні групи ще довго обговорювали захоплення Капітолію у відкритому треді соціальної мережі Parler.

Parler попередила їх, а потім заблокувала. Дуже скоро мережа відновилася на потужностях шотландської компанії Cognitive Cloud LP, що належить бізнесменам з російського Ростова-на-Дону. Компанія тісно співпрацює з проєктами російського уряду.

Фото: Joe Raedle/Getty Images

Через загрозу терористичних нападів з боку QAnon інавгурація 46-го президента США Джозефа Байдена пройшла без глядачів.