СТОРІЗ
«Сільмагія» в окупації:

історія інтерʼєрного фотографа Ігоря Метода, який сьогодні фіксує зруйновані війною домівки
Іван Чернічкін
Фото: Ігор Метод
17 Червня 2022
Заборона поспілкувалася з Ігорем про подорожі Україною, початок повномасштабної війни і волонтерство, а також про те, як його професійна діяльність допомагає фіксувати наслідки вторгнення.
«Подорожуючи Україною, я став звертати увагу на магазини, бо вони є всюди. Сільмаг став предметом спостереження, бо він є навіть там, де інколи немає пошти. До речі, досить часто буває, що магазин і пошта — одне ціле. Тригером для зйомок стала магазинна буквена вивіска, яка майже завжди унікальна. Таким вивіскам по 40–60 років», — розповідає фотограф.
Фото: Ігор Метод
За чотири роки Ігор об’їздив всю правобережну Україну, Чернігівську та Сумську області. Планував заглиблюватись із своїм дослідженням в регіони східної України. Але його плани зруйнувала війна.
Фото: Ігор Метод
24 лютого він прокинувся від вибуху, але не відразу зрозумів, що то було. Про початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну Ігор дізнався з ранкового відео київського велоблогера.
Відео: It's a Good Trip / YouTube
Він був у Крюківщині — селі неподалік від Києва: доглядав за котом та будинком подруги, що поїхала в Карпати. В той день Ігор вийшов у поле над селом, щоб подивитися, що відбувається в столиці та на Одеській трасі. Над ним пролетіла ракета, яку на його очах збила українська ППО.
Фото: Ігор Метод
Метод вирішив, що має бути максимально корисним. 25 лютого він пішов до Вишневської міськради, а потім до сільради Крюківщини, щоб дізнатись, як їм допомогти. Так розпочалася його волонтерська діяльність.
Спочатку фотограф збирав речі та їжу для територіальної оборони, шукав за кордоном спорядження та амуніцію для військових, яких відправляли на схід. Потім сформувався невеличкий склад, з якого вони з друзями розвозили гуманітарну допомогу по деокупованих селах та містах Київської і Чернігівської областей.
Фото: Ігор Метод
Коли ситуація на Київщині стабілізувалася, часу на поїздки спеціально для зйомки з'явилось більше, адже під час гуманітарних виїздів знімати було досить важко. Метод разом з документальною режисеркою Оксаною Карпович їздили по деокупованих містах, щоб зафіксувати наслідки злочинів російської армії.
Фото: Ігор Метод
Використовуючи свій досвід інтер’єрного фотографа, Ігор фіксує зміни, які війна принесла в оселі людей. Це спостереження, на його погляд, дуже важливе, навіть якщо йдеться про стару хрущовку в Бородянці.
Фото: Ігор Метод
У більшості випадків він намагається знайти власника помешкання або його сусідів, щоб взяти у них дозвіл на зйомку. Бувають випадки, коли це неможливо — Ігор каже, що іноді почувається мародером. Попри те, що ці інтер’єри важливо сфотографувати, перед ним завжди стоїть моральне питання, чи можна їх потім публікувати.
«Особливо коли ти фотографуєш і там [в квартирі] є особисті речі. Або ліжко — це ж щось таке інтимне, а ти тут стоїш без запрошення. Є багато таких ситуацій, коли не знаєш, що з цим робити, але зафіксувати хочеться. Далі вже дома продовжуєш думати над тим, чи ти маєш право це публікувати. І або знаходиш для себе відповідь, або ні», — розповідає фотограф.
Відео: Ігор Метод
Під час своїх поїздок Метод намагається записувати коротенькі історії з життя місцевих жителів. Серед них трапляються й доволі кумедні, як-от історія Григорія з Андріївки Макарівського району.
Фото: Ігор Метод
Чоловік пережив всю окупацію, живучи у своєму будинку разом з російськими солдатами. Тікаючи, окупанти підпалили власний «Урал» з боєприпасами, який стояв у дворі Григорія. Вибухами дім зруйнувало до фундамента.
Фото: Ігор Метод
Гроші на тимчасове житло для Григорія назбирала громада Фарерських островів. Що сам господар, що Ігор Метод були вкрай здивовані. «Та ну ладно, це ж як так? Де острови, а де ми — це ж треба!» — здивовано запитував фотограф у андріївчанина.
Фото: Ігор Метод
Ігоря дуже вражає те, як люди швидко самоорганізовуються та починають приводити до ладу свої міста та села. Прибирають вулиці й дороги, збирають докупи свої нерідко вщент зруйновані будинки, підбирають та вигодовують сусідських котів та собак. Намагаються чимшвидше стерти сліди війни зі свого життя.
«І, головне, немає такого: «Ой! Всьо пропало! Кінець!» Стоїть будинок, дах новенькою плівкою обтягнутий. А навколо квіти ростуть. Вже все распахано, посаджено. Дивуєшся: вау! Як швидко вони наводять порядок!» — розповідає фотограф.
Фото: Ігор Метод
Ігор хоче продовжувати знімати інтер’єри зруйнованих помешкань і навіть планував поїхати до Миколаєва. Але наразі не може цього зробити, бо через війну втратив можливість заробляти. Більшість його замовлень була від дизайнерок інтер'єрів, які або виїхали з країни, або їхня робота теж зупинилася.
Фото: Ігор Метод
«Якби базово я міг закрити питання з грошима, то сто відсотків мав би чіткі плани на продовження цього проекту», — розповідає автор. І, всміхаючись, додає: «Напевно, піду в IT».
Фото: Ігор Метод
Не відмовляйтесь від своїх мрій навіть під час війни та ставайте патронами Заборони ❤️