СТОРІЗ

Фото: Serhii Hudak / Ukrinform / Barcroft Media via Getty Images

Ганна Беловольченко

Сніг у квітні замість грудня, +45°С у серпні.

Розповідаємо, чому погода стала такою нестерпною

3 Травня 2021

До 2050 року в Україні стане спекотніше, сезони зсунуться у часі та тривалості, а раптові зливи й тривалі засухи стануть нормою, впевнені у USAID. Частково ці явища ми спостерігаємо й сьогодні. Вже стає звичкою зустрічати Новий рік без снігу, а у квітні носити зимову куртку.

Фото: sbayram
Фото: Сніжана Хромець

Заборона розповідає, чому в останні роки погода змінилася, але не це причина всіх бід.

Погодна картина в Києві наочно демонструє зміни. За даними кліматологів Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, тогорічна середня температура становила 11°С. Це на три градуси вище від норми. Рік став рекордним за спекотністю з 1881-го.

Фото: Yevhen Kotenko / Ukrinform / Barcroft Media via Getty Images

Опадів у Києві випало менше від кліматичної норми на 11%, та й дощило нерівномірно. Травень і жовтень запам’яталися зливами, а от у липні та серпні випало наполовину менше опадів, ніж мало б.

Фото: Hennadii Minchenko / Ukrinform / Barcroft Media via Getty Images

Те, що відбувалося в Києві, схоже не лише на загальноукраїнські зміни, а й на світові. За даними Всесвітньої метеорологічної організації, 2011—2020 роки стали найтеплішим десятиліттям за час спостережень. Найгарячіші — останні два. Середня глобальна температура у 2020-му становила +14,9°C, що на 1,2°C вище від норми минулого століття.

Підвищення глобальної температури не означає, що кожен день у році стає гарячішим, ніж попередній. Це означає, що кількість спекотних днів загалом зростає, а холодних — скорочується.

Фото: Brendan Hoffman / Getty Images

Через такі зміни науковці все частіше використовують термін «кліматична криза» замість «зміни клімату».

Фото: Sanjeev Verma / Hindustan Times via Getty Images

Однак погодні зміни — це наслідок, а не першопричина. Основна проблема — викиди вуглекислого газу через роботу заводів, автівок тощо. CO2, метан, озон призводять до парникового ефекту. Це процес, за якого сонячна енергія затримується на поверхні Землі, в атмосфері, а не повертається в космос. Спричиняють парниковий ефект якраз згадані гази.

Насправді парниковий ефект дозволяє нам комфортно жити на планеті. Якби його не було, середня глобальна температура становила б не +15℃, а -18℃. Але сьогодні у зв’язку зі зростанням промисловості газів стало забагато. Через це температура зростає швидше, ніж будь-коли.

Фото: Sanjeev Verma / Hindustan Times via Getty Images

Кліматична криза не означає, що людство помре в найближчі роки чи що планета невдовзі стане настільки гарячою, що вибухне. Зміни хоч і відбуваються швидше, ніж колись, утім, проявляються поступово. Та з кожним роком ставатиме гірше.

Фото: Sanjeev Verma / Hindustan Times via Getty Images

По-перше, льодовики, які тануть, призведуть не лише до затоплення територій. Вони також відбивають сонячну радіацію, яка шкідлива для людини. Менше льодовиків означає більше шкоди здоров’ю всієї планети.

По-друге, почастішають шторми, засухи, тайфуни, пилові бурі та решта несприятливих кліматичних явищ. А це, крім фінансів, позначиться і на міграції. Люди шукатимуть сприятливіших умов для життя деінде. За оцінками ООН, до 2050 року на планеті може бути приблизно мільярд кліматичних біженців.

Фото: STR / CNS / AFP) / China OUT

По-третє, зникатимуть тварини, рослини, які просто не встигнуть адаптуватися до нових умов. Білі ведмеді, коали, метелики — у списку тих, хто вимруть першими.

Фото: Feature China / Barcroft Studios / Future Publishing

Що робити, аби зупинити кліматичну кризу й повернути зимову погоду в грудні, а тепло навесні? Зменшувати викиди газів в атмосферу. Якщо дуже спрощено, для цього пересічним людям слід пересісти на електрокари чи велосипеди, утеплювати будинки, а країнам — переходити на поновну енергетику.

Фото: Kerem Alperen Kaya / Anadolu Agency via Getty ImagesChina / Barcroft Studios / Future Publishing

Сьогодні світова мета — не допустити підвищення глобальної температури ще на градус.