Тільки для дорослих:

яких прав позбавлені порноактори через заборону індустрії в Україні
СТОРІЗ
Даниил Леховіцер
Колаж: Катерина Круглик
26 Вересня 2022
Наприкінці XX століття це називалося sin taxes — «податок на грішок‎». Sin taxes оподатковували таку продукцію як цукор, кава, тютюн, алкоголь — і порно. Словом, все те, що, на думку вчених і пуристів, викликає залежність — і що, на думку політиків, можна монетизувати.
Фото: Movie Poster Image Art / Getty Images
Першою країною, що легалізувала фільми для дорослих, була Данія. А однією з перших монетизувала порно Франція, яка оподаткувала індустрію ще в 1976 році. Порно в Європі було не лише легальним, а й розглядалося як джерело прибутку, яке б допомогло країні закрити дірки в бюджеті.
Фото: Aed Antonucci / Keystone Features/Getty Images

Український уряд не поспішає схвалювати петицію про легалізацію порно — навіть усвідомлюючи, що створення еротичного контенту може приносити в держбюджет чималий податок. Заборона вирішила дізнатися, як це працює в інших країнах Європи, а також поспілкувалася с колишньою порноакторкою Аделлю Асанті, щоб дізнатися, які права і види страхування можуть отримати секс-працівники у разі легалізації.
Офіс Берлусконі ставився до порно і секс-товарів саме як до прибутку: там планували закрити бюджет 2006 року завдяки податку в 25% на виробництво фільмів та іграшок, а також податку в 10% на підписників порноканалів. Ця неприємна для всіх, окрім держави, стратегія належить Данієлі Сантанче — завдяки їй владі вдалося заробити приблизно € 270 мільйонів.
Фото: Guido MARZILLA / Gamma-Rapho via Getty Images
З погляду економіки оподаткування порно — продуктивна для держави стратегія, але водночас фінансове ярмо для виробників еротичного контенту. У 2000-х сенатори штатів Теннесі, Канзас та Каліфорнія думали про закріплення оподаткування на порно та стрип-клуби. Індустрію захистила Перша поправка конституції, згідно з якою порно є творчою діяльністю. У США творчість не може оподатковуватись.
Фото: JOHN MACDOUGALL / AFP via Getty Images

Або може — якщо говорити про європейські країни. Чехія та Угорщина, відомі секс-туризмом і виробництвом порно, отримують сотні мільйонів євро річного бюджету з sin taxes — саме на ці приклади вказують українці, які вимагають від Офісу Президента легалізації порно. Прибічники porn-legalize акцентують, що фінансово держава від цього тільки виграє.
Фото: GABRIEL BOUYS / AFP via Getty Images
Місяць тому OnlyFans перерахував перші податки в держбюджет України — близько 9 мільйонів гривень. Легалізація усього потоку еротичного контенту може додати трохи нуликів.
Фото: Іван Чернічкін / Заборона
Але годі вже про те, що отримає уряд. Поговорімо про те, що отримають люди.
Адель Асанті — учасниця шоу «‎Холостяк» і колишня порноактриса з Кам’янського, що в Дніпропетровській області. За чотири роки в індустрії вона знялася в 60 фільмах. Коли Аделі було 16, в її дім прийшла кіберполіція через репост порно в соцмережі. Після цього Асанті прийняла рішення: взаємодіяти з порно на будь-якому рівні можна там, де це легально — тобто не в Україні.
«‎Насамперед життя українських секс-працівників ускладнюється через логістичні проблеми, — розповідає Асанті. — Ми вимушені їхати в Чехію, Німеччину чи Угорщину як фрилансери, оплачувати трансфер, винаймати там житло, платити податок в чужій країні і повертатися додому. Україна не виграє нічого — як і працівник, який має подорожувати до Європи».
Фото: Frank Bienewald / LightRocket via Getty Images

Секс-працівників з України в Центральній та Східній Європі розцінюють як фрилансерів — їм відмовлено в медицинській страховці. Піклування про їхнє здоров’я не передбачене контрактом, тож огляд стану акторів і актрис, який має бути пріоритетом в індустрії, залежить від фінансової спроможності самих працівників. Нагадаємо: це два тестування на ВІЛ щомісяця, а також аналіз на безліч венеричних захворювань.
Фото: SAJJAD HUSSAIN / AFP via Getty Images
«‎Це має бути одним з найголовніших пунктів можливого узгодження легалізації порно в Україні — піклування про здоров’я працівників індустрії, — додає Адель. — Крім того, інститути охорони здоров’я мають позбавитися упередженості до секс-працівників, через що їх можуть оглядати не так уважно, як звичайних клієнтів».
Фото: Peter Turnley / Corbis/VCG via Getty Images

Брак чіткої правової бази та регулювання робочих відносин в індустрії призводить до маніпуляцій. Так, роботодавець може скористатися безправним положенням секс-працівників і збрехати про платформу розповсюдження контенту і спосіб його дистрибуції. В Каліфорнії порноактриси відсудили 13 мільйонів у студії, яка збрехала їм про деталі контракту. В країні з нелегалізованим порно таке не вдасться.
Фінансова і соціальна незахищеність порноакторів і актрис часто продиктована їхнім положенням в консервативних суспільствах. Говорячи мовою політично-економічної філософії, багато людей з порноіндустрії є прекаріатом — класом, який не має права на охорону здоров’я і правовий захист.
Фото: GABRIEL BOUYS / AFP via Getty Images

Є хибне уявлення, що порно — це легкі гроші. Але відео завдовжки 20–30 хвилин можуть знімати цілий день. «‎Топові акторки заробляють по декілька тисяч за зйомку, тоді як гонорар більшості працівників не такий великий, — каже Асанті. — Чоловіки, наприклад, отримують вдвічі-втричі менше за жінок». Переважно через те, що здебільшого порно дивляться заради акторок, а не акторів. До того ж групові сцени можуть бути травматичними саме для жінок.
Тисячі секс-працівників можуть бути фінансово нестабільними не стільки через нулі в зарплатні, скільки через те, що мають самостійно оплачувати лікування і судові процеси у разі виникнення конфлікту.
Фото: Chris Hondros/Newsmakers
Легалізація порно в Україні вплине не тільки на положення десятків тисяч працівників індустрії, а й розпочне ментальне вибудовування європейських сексуальних і гендерних стандартів. Не тільки знімати порно, а й відкрити доступ до його перегляду в’язням в тюрмі, коли вони захочуть? Це відбувається в Норвегії. Дозволити акторкам брати участь в політичному житті уряду? Це вже відбувається в Італії та США.
Фото: Photo by Stefano Montesi - Corbis / Getty Images

А поки що, згідно зі статтею 301 Кримінального кодексу України, за «ввезення, виготовлення, збут та розповсюдження порно» людині загрожує позбавлення волі на 7 років.
Фото: GABRIEL BOUYS / AFP via Getty Images
Окрім України тільки Білорусь залишається єдиною континентальною європейською країною, що забороняє порнографію.
Позбавляйтеся патріархальних стереотипів та ставайте патронами Заборони ❤️