СТОРІЗ

Фото: Anthony Devlin / Getty Images

Іван Чернічкін

Вранішник чи рейв?

Чому денні вечірки стають дедалі популярнішими

29 Липня 2021
Фото: Ollie Millington / Getty Images

Денні рейви зародилися в Лондоні та його передмістях у середині 80-х — початку 90-х років минулого століття. Їхньою основною рушійною енергією були молоді вихідці з Індії та Пакистану.

Віде: Panjabi Hit Squad / YouTube

У ті часи народна музика бхангра (Bhagṛā — оптимістична популярна музика, пов’язана з Пенджабською діаспорою) змішалася з популярною музикою Західної Європи. А такі виконавці як Bally Jagpal, Bally Sagoo і Punjabi Hit Squad збирали аншлаги не лише в Лондоні.

Скріншот з фільму Daytimer

Але попри популярність цих виконавців, клуби відмовлялися надавати їм майданчики в нічний час і на вихідних. Ще однією причиною проведення вечірок у денний час був вік відвідувачів: це були школярі та студенти, яким довелося б втекти з дому, щоби піти в клуб вночі.

Фото: Steve Granitz / WireImage

У 2014 році британо-пакистанський актор, музикант і активіст Різ Ахмед зняв короткометражний фільм Daytimer, у якому ділиться своїми спогадами про перший похід на денний рейв.

А оглядачка журналу The Fader Кіран Йєйтс описує цей феномен так: «Ці заходи розвінчали ідею про те, що безстатеві молоді азіати старанно працюють і танцюють на весіллях під вінтажну класику Боллівуду, поки дівчата замкнені на кухні. Ці люди взяли найкраще від обох світів, виражаючи себе далеко від сім’ї за допомогою музики й культури, яку вони створили на своїх умовах. Що надважливо, цим вони заявляли про власність над азіатською культурою, яка не потребувала «білих» знаків легітимності».

Відео: Happy Mondays / YouTube

Через якийсь час денні вечірки стали частиною великих музичних фестивалів і техно-марафонів. Як окремий вид дозвілля вони відродилися на початку 2000-х — зі схожих причин, що й за 10 років до того.

Фото: James Quinton / WireImage

У 2002 році британці Джайлс Сміт і Джеймс Престлі, відчайдушні адепти хаус-музики, вирішили робити власні вечірки. Але майданчики їм давали тільки у неділю. Так і відродилася ідея проведення денних вечірок в Англії.

Фото: JOSEP LAGO / AFP via Getty Images

Зовсім скоро формація Secretsundaze переросла в повноцінну культурну платформу: від вечірок в Panorama Bar, The Block і Robert Johnson до хостингу власних сцен на фестивалях Sonar і Glastonbury. А недільна ідея Сміта і Престлі ставала дедалі популярнішою у світі.

Денні вечірки передбачають формат проведення з 15 до 23 години, іноді — до 2 години ночі. Найчастіше вони проходять на відкритому повітрі. Усе це дає організаторам змогу запрошувати більше різноманітних артистів і експериментувати з лайнапом.

Фото: artstudiopassage.com

Ще до введення карантинних обмежень такий формат вечірок почали проводити у львівському артпросторі «Ґанок».

Фото надано пресслужбою «Курені»

У 2020-му колаборація київського ресторану «Курені» й артпростору Closer запустила серію денних вечірок «Київ вечірній». Коронавірусні обмеження не дозволяли проводити повномасштабні рейви в Closer та на «Лісовому причалі», а можливість розосередити відвідувачів на площі в 4500 м² стала хорошим стимулом для запуску нового формату.

Фото надано пресслужбою «Курені»

«Торік взагалі не можна було працювати вночі, та й у приміщеннях теж. І в усьому світі це почалося з Берліна, коли клуби стали відкривати біргардени. Це місце, куди ти можеш прийти, випити пива, послухати музику, поїсти. Тому що навіть танцювати в них тоді було заборонено», — розповідає СЕО проєкту Сергій Яценко.

Цього року майданчик став більш мультижанровим і різноманітним. До вечірок «Київ вечірній» додалися живі виступи українських інді- та дрім-поп виконавців — «Пой сюди», суботні танцювальні вечірки від знаменитих діджеїв — «Курені молоді». Також у «Куренях» проводить свої спектаклі «Дикий театр».

Фото: kurenikyiv / Instagram

За словами організаторів, у денному форматі не завжди вдається «розтанцювати» відвідувачів при сонячному світлі. Це пов’язують із тим, що київські тусовщики звикли до рейвів у темних індустріальних підвалах.

Фото надано пресслужбою «Курені»

На противагу цьому кураторка сцени «Пой сюди» Ольга Бекенштейн каже, що денний формат дає змогу познайомитися з електронікою людям, які ще не готові піти в нічний клуб. «Мені здається, що це руйнує багато стереотипів про електронну сцену. Це не лише темна сторона, а і просто красива музика в красивому місці».

Фото надано пресслужбою «Курені»

Тусовщики з усього світу цінують і люблять денні вечірки за можливість потанцювати під улюблених діджеїв на свіжому повітрі, не втрачаючи при цьому весь наступний вихідний. І за те, що на такий захід можна прийти всією сім’єю, або ж із собакою.

Циніки можуть заперечити, що денна вечірка — це очищений погляд на нічне життя, яке по суті своїй є радикальним підривним актом. Однак такий формат дає можливість не повзати у громадському транспорті о 10 ранку схожим на зомбі, якого тягнули через кущі на задвірках Berghain.

ДИВИТИСЯ СПОЧАТКУ
ДИВИТИСЯ СПОЧАТКУ