СТОРІЗ

«Ну почекайте там хвилин 15–20»

Заборона розповідає, хто й чому нападає на фотографів під час зйомок

Фото: Андрій Ломакін
Іван Чернічкін

14 березня цього року в селі Василівка Одеської області напали на фотографа Євгена Нікіфорова. Під час зйомки до Євгена і його брата Вадима підійшли двоє чоловіків і почали погрожувати, що заберуть знімальну техніку й автомобіль.

Фото: Ліза Герман

Незабаром Євгена затримав місцевий поліціянт — він сказав, що фотограф порушив правила дорожнього руху, що призвело до загибелі нападника.

Відео: XYDESSA / t.me

Київський районний суд Одеси наклав на Євгена нічний домашній арешт на 60 діб. Розслідування кримінальної справи триває.

Фото: Ігор Гора

Заборона розповідає, хто й чому нападає й погрожує фотографам і фотожурналістам під час зйомок, а також чому часто нападники залишаються безкарними.

Найвідоміший такий напад був скоєний 18 травня 2013 року. Тоді під час опозиційної акції протесту Вадим Тітушко напав на фотожурналіста газети «Коммерсантъ» Влада Соделя й журналістку «5 каналу» Ольгу Сніцарчук.

Фото: Влад Содель

Напад зафіксували фотокореспонденти, що й послужило основним доказом провини Тітушка в суді. Його засудили на 3 роки, але незабаром термін замінили на умовний.

Видео: raintele / Youtube

23 січня 2009 року охоронці донецького супермаркету «Сокіл» побили блогера Павла Колесника, громадського діяча Станіслава Федорчука, журналіста Богдана Буткевича і фотографа Андрія Ломакіна.

Фото: Андрій Ломакін

Сек’юріті напали на репортерів, коли ті спробували знімати в торговому залі. У фотокореспондента Андрія Ломакіна лікарі діагностували струс мозку. Павло Колесник у заяві в міліцію вказав, що в нього черепно-мозкова травма, зламаний ніс і розсічений лоб.

Фото: Андрій Ломакін

Донецький Ленінський районний суд розглядав справу понад два з половиною роки. Один з охоронців був засуджений до 150 годин громадських робіт. Покарання за перешкоджання професійній журналістській діяльності ніхто так і не поніс.

Охоронці торгових і бізнес-центрів найчастіше нападають або загрожують фотографам. У розмовах із Забороною фотографи згадували історії, коли охоронці якихось структур намагалися відібрати в них камери зі словами: «Тут знімати не можна! Це приватна власність!»

Фото: Javier Durán / EyeEm

30 червня 2019 року поблизу станції метро «Дніпро» група з чотирьох осіб намагалася пограбувати фотографа Володимира Шуваєва і його колегу. У них хотіли відібрати фототехніку і дрон.

Фото: Володимир Шуваєв

Поліція відреагувала на виклик словами: «А що, ви хочете, щоби ми приїхали? А ви їх чітко сфотографували? Ну, почекайте там хвилин 15–20». «Це прикол такий — стояти на місці, де тебе грабують, і чекати, а не намагатися врятуватися?» — обурюється Володимир.

Фото: Olena Khudiakova/ Ukrinform/Barcroft Media via Getty Images

Фотографу Сергію Моргунову погрожували й намагалися відібрати знімальну апаратуру в Криму, на Донбасі та в Києві. Востаннє — у 2020 році під час зйомки великодньої служби у Свято-Введенському монастирі в Києві.

«Я просто фотографував бабусь, які стояли в черзі. Один зі священнослужителів підійшов до мене й почав бикувати. Буквально з матами… Він мене штовхав, кілька разів спробував вдарити. Але коли я йому сказав, що можу відповісти, він перестав це робити», — згадує Сергій.

Після конфлікту зі священнослужителем Сергія почала переслідувати та погрожувати група з чотирьох молодих парафіян. Ближче до ранку, коли на території храму стало більше людей і преси, вони від нього відстали.

Фото: Костянтин Чернічкін

«Фотоапарат [спрацьовує] як тригер. Вони бачать фотоапарат і вже починають на тебе бикувати.»

«Це або нестача уваги в людей, або компенсація якихось інших своїх внутрішніх комплексів, переживань. Хєр його знає!» — каже про напади на фотографів Моргунов.

У 2020 році Національна спілка журналістів України зафіксувала 77 нападів на співробітників ЗМІ. Найбільше інцидентів сталося в столиці та Київській області. Але більшість фотографів не заявляють про напади, тому що не хочуть зв’язуватися з поліцією, і намагаються уникати конфліктів самостійно.