СТОРІЗ

Фото: Ahmed Areef / EyeEm

Альона Вишницька

Жити екологічно.

З чого почати, якщо ви хочете зробити свій побут екосвідомим.

5 Лютого 2021

Клімат змінюється, ми продукуємо забагато сміття та споживаємо забагато ресурсів — більше, ніж можемо собі дозволити. Планета змінюється, і це вимагає від кожного трохи пригальмувати та дбайливіше ставитися до всього, що ми продукуємо, купуємо та викидаємо.

Фото: chinaface

Разом з екотренеркою Яніною Пруденко пояснюємо, як почати жити екологічно та не перетворити це на кошмар для власної сім’ї.

Перейти на повністю екосвідомий спосіб життя з нуля за день майже неможливо. Це тривалий процес, у який варто входити поступово та починати з чогось одного.

Фото: Anton Petrus

Екотренерка Яніна Пруденко радить починати із сортування якогось одного виду вторсировини. Це не лише подарує сміттю друге життя, а й дасть осягнути, скільки зайвого ми приносимо додому.

Фото: Billy Hustace

«Треба для себе зрозуміти, що людина хоче сортувати й що найлегше сортувати. Наприклад, поряд із будинком стоїть сітка для ПЕТ-пляшок. Таку пляшку зазвичай не треба мити, якщо там була якась кока-кола або вода. Її треба просто скрутити, щоби вона займала менше місця», — каже Яніна Пруденко.

На початку важливо сортувати той вид вторсировини, яку найпростіше здавати та зберігати вдома. Наприклад, це може бути папір, скло чи залізо, якщо його можна віддати в пункті прийому біля дому, а не їхати на інший кінець міста.

Фото: Гонтар Володимир / УНІАН

Що далі вторсировину везуть на машині, то більший вуглецевий слід вона лишає. Відповідно, відвозити маленький пакет з пакетами на інший кінець міста раз на кілька тижнів навіть шкідливо.

Фото: MirageC

Кожна звичка вимагає утворення нових нейронних зв’язків, пояснює експертка. Тому, якщо людина звикла впродовж життя класти пляшку до іншого сміття, то зміна вимагатиме часу та нових налаштувань у мозку. Це може зайняти від кількох тижнів до кількох місяців.

Фото: Jacobs Stock Photography Ltd

«Треба розуміти, що вам зручніше і простіше зберігати. Якщо родина категорично проти нових ящиків, у які це все складатиметься, то можна почати, наприклад, з різних видів кришечок від пляшок», — додає екотренерка.

Якщо станція сортування далеко і туди треба їхати, а ви все ж не хочете викидати вторсировину, можна об’єднуватися із сусідами або збирати по кілька мішків самому, щоби відвозити їх раз на три-чотири місяці.

Фото: Monty Rakusen

«Тут багато нюансів: наприклад, чи погодиться ваша родина, щоби ви збирали все це в мішки й захламлювали свій балкон цим типом пластику. Потрібно тримати баланс», — каже експертка.

Компромісом може стати ініціатива збирати вторсировину разом із сусідами: домовитися про спільну машину та день, коли ви відвозитимете кілька видів пластику чи скло. Таким варто займатися, якщо на це є внутрішній ресурс, підтримка і час, додає екотренерка. До того ж такі акції розвиватимуть добросусідство — люди знайомитимуться один з одним та долучатимуться до сортування.

Фото: Suriyapong Thongsawang

Оскільки в більшості міст та сіл неможливо здати пластик, хороший старт для екосвідомого способу життя — це мінімізувати його кількість. Тобто користуватися багаторазовими екоторбинками для походу на ринок чи в супермаркет.

Фото: d3sign

«Щоби зробити будь-яку річ, потрібні ресурси. І що менше ми вимагаємо ресурсів від планети, то екологічніша наша річ. Тобто найекологічнішою буде річ, яка була створена, можливо, дуже давно, і ви дасте їй друге життя», — каже Яніна.

Брудний пластик перед здачею треба мити — це теж одна з тем для дискусій. Мовляв, чи не витрачаємо ми більше ресурсів, ніж врешті здаємо. Експертка пояснює: кожен поліетиленовий пакет виробляють із нафти, яку видобувають неекологічно, і для виробництва потрібні величезні обсяги прісної води, яка повертається в довкілля забруднена. Переробити поліетиленовий пакет значно екологічніше, ніж виробити новий.

Кожна звичка, особливо на початку, має бути психологічно комфортною, уточнює експертка. Тому важливо зрозуміти, що саме принесе задоволення: користуватися багаторазовими бавовняними спонжами замість одноразових, носити власну чашку замість використання паперових стаканчиків чи ходити за продуктами без пакетів.

Фото: Halfpoint Images

Користуватися одноразовими стаканчиками екотренерка не радить узагалі: у їхньому складі є полістирол — шостий вид пластику, який починає виділяти токсичні речовини при контакті з гарячим та з алкоголем. Такий вид пластику не переробляють.

Фото: josemoraes

Крім того, екологічніше буде використати поліетиленовий пакет кілька разів. Паперовий пакет значно неекологічніший за пластиковий у виробництві і переробці. Його не так багато разів можна використати повторно. Єдиний його плюс — він біорозкладний, але наші полігони — це не компостери, тому це сумнівна перевага. Папір, як буль-яка інша органіка, може провокувати на полігоні виділення парникових газів.

Фото: Melanie Dawn Harter

Не переробляють також і речі, що містять продукти життєдіяльності людини — наприклад, памперси чи жіночі прокладки. Їх можна поступово замінити на багаторазові альтернативи.

«Підгузки теж напівсинтетичні, складаються з полімерів і целюлози, для якої потрібно вирубати дерева. І це, знову ж таки, ресурс, який відновлюється досить довго. Наприклад, за півтора-два роки життя немовляти на його підгузки може бути витрачено 4-5 дерев», — каже експертка.

Фото: Darryl Dyck/Bloomberg via Getty Images

Головне правило переходу на екологічний спосіб життя — дати вибір людям поруч, уточнює Яніна. Родина може відмовитися сортувати сміття або переходити на багаторазові речі. До цього потрібно поставитися з розумінням та не реагувати агресивно, бо так можна залишитися без близьких.

Фото: Darryl Dyck/Bloomberg via Getty Images