Читаєте зараз
5680 пропозицій, заяв і правок: як ухвалювали Основний закон України

5680 пропозицій, заяв і правок: як ухвалювали Основний закон України

Ilona Kivva
Автор:
  • Україна отримала власну Конституцію майже через п’ять років після проголошення незалежності.
  • За час дії документ змінювали сім разів.
  • День Конституції — єдине державне свято, прописане в Основному законі (стаття 161).

Україна до 28 червня 1996 року була єдиною пострадянською країною, яка не мала власної Конституції. Фактично увесь час з моменту проголошення незалежності тривала підготовка документа. Так, різні блоки й партії, а також Конституційна комісія, запропонували 15 проєктів, але жоден з них так і не мав підтримки.

Заборона розповідає про найцікавіші моменти щодо ухвалення державного документа.

Основний закон: як його приймали

Верховна Рада другого скликання почала ухвалювати Конституцію України ввечері 25 червня 1996 року. Засідання парламенту безперервно тривало цілу ніч. Зрештою документ ухвалили о 9:17 26 червня — його підтримали 315 народних депутатів. До того часу Україна, хоча й була суверенною, але жила за радянською Конституцією, ухваленою в 1978 році.

У конституційному процесі головною була дискусія щодо повноважень президента й парламенту, яка тривала два роки. Тодішній президент Леонід Кучма та його адміністрація були категорично проти, щоб Україна ставала парламентською республікою. Тому боротьба, в основному, розгорнулася між двома групами депутатського корпусу: тими, хто виступав за жорстку президентську владу, централізацію і таке інше, і тими, хто віддавав перевагу парламентській республіці, розповідав народний депутат другого скликання Володимир Стретович.

Зрештою зранку 27 червня 1996 року було опубліковано указ президента Леоніда Кучми про те, що у вересні треба провести референдум, схвалити Конституцію, яку запропонував президент, де парламенту відводилась бутафорська роль, вся влада концентрувалася в руках президента. «І це послужило стимулом для того, щоб парламентарі, обговоривши це питання, почали засідання о 18-й годині і о 9-й годині 18 хвилин закінчили голосування безперервним процесом», — розповів Стретович.

Читати більше новин в Telegram

Конституція України стала компромісним документом. Найгарячіше обговорювалися питання державної символіки, мови і статусу Криму. Дійшло до того, що кримські комуністи підтримали синьо-жовтий прапор, а «Народний рух України» погодився на автономію Криму, хоча депутати-націоналісти виступали за те, щоб Крим був областю.

«Враховуючи, що там [у Верховній Раді] була прорадянська, проімперська, прокомуністична більшість, найважче було домовитись про мову, про Крим — вони всі хотіли автономію, що вони і протягнули, і про статус землі — власність на землю є чи нема, вона є національним багатством чи невідомо чиїм», — поділився спогадами про прийняття Конституції тодішній народний депутат Віктор Шишкін.

Також компромісом стало включення до десятої статті Основного закону згадки про російську мову. Шишкін називає такий крок «провалом знищення статусу української мови». «Там було написано “російську мову та інших мов”, але чому не мою молдовську, чому не гагаузьку, чому не кримськотатарську? Фактично це означало дискримінацію цих “інших”», — каже він.

«Батьком» Конституції України називають Михайла Сироту. У день ухвалення він упродовж 15 годин простояв за трибуною Верховної Ради, оскільки очолював Тимчасову спеціальну комісію, яка доопрацьовувала документ.

Конституція України: цікаві факти

Ось кілька цікавих фактів про створення та ухвалення документа:

  • До 28 червня 1996 року Україна була єдиною пострадянською країною, яка не мала власної Конституції.
  • Конституційний процес (тобто підготовка Конституції) тривав в Україні з жовтня 1990 року — майже шість років.
  • Різні блоки й партії, а також Конституційна комісія, запропонували 15 проєктів Основного закону, але жоден з них не мав підтримки.
  • У березні 1996 року Конституційна комісія передала депутатам запропонований президентом проєкт Конституції. Але через те, що документ не влаштовував депутатів, бо робив парламент слабкою ланкою, Його вирішили доопрацювати.
  • За час підготовки Конституції до другого читання у неї внесли 5680 пропозицій, заяв і правок.
  • З часу ухвалення Конституції зміни до неї вносили сім разів: вперше це сталося у 2004 році.
  • Останньою зміною до Конституції стало скасування депутатської недоторканності. Ця зміна почала діяти з 1 січня 2020 року.
  • День Конституції — єдине державне свято, прописане в Основному законі (стаття 161).
  • Конституція України складається зі 161 статті.
  • В ніч ухвалення Основного закону одному з його авторів Віктору Мусіяці виповнилося 50 років: колеги депутата відкоркували пляшку шампанського прямо на засіданні Верховної Ради.

Раніше Заборона розповідала про різницю між станом війни і воєнним станом і пояснювала, чому в Україні діє воєнний стан. Річ у тім, що, згідно з міжнародним законодавством, війну оголошує агресор.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій