'
Читаєте зараз
Україна виграла битву за Харків: окупанти тікають. Новини війни онлайн

Україна виграла битву за Харків: окупанти тікають. Новини війни онлайн

Markiian Oliiarnyk
Харків
  • 14 травня 2022 року — 80-й день другої фази війни в Україні.
  • Окупанти вирішили повністю покинути свої позиції під Харковом, аби зберегти сили на тлі успішного контрнаступу ЗСУ.
  • Напередодні голова ГУР Міноборони України Кирило Буданов спрогнозував, що активні бойові дії закінчаться до кінця 2022 року.

Російські війська повністю відступають від своїх позицій під Харковом через успішні контрнаступальні дії Збройних сил України та обмежений доступ до підкріплення.

Заборона веде онлайн найголовніших подій у 80-й день війни України за світ без рашизму.


Крайні новини України 14 травня

20:04. Друзі! Дякуємо, що були з нами!

Ми всі стали на день ближче до перемоги!

19:47. МВС України

Читати більше новин в Telegram

19:38. Reuters

Туреччина готова направити корабель для евакуації військових та мирних жителів з «Азовсталі».

Згідно з пропозицією турецької сторони, люди, евакуйовані з території заводу мають бути доставлені по суші до Бердянська, а звідти турецьке судно доставить їх через Чорне море до Стамбула.

Україна підтримує такий план, а Кремль — ні.

19:17. Генштаб ЗСУ

У Білорусі на території Гомельської області проводяться роботи з розмінування місцевості в районах колишнього базування підрозділів Російської Федерації.

На території Придністровського регіону Республіки Молдова збройні формування переведені на повсякденний режим роботи. Водночас підрозділи оперативної групи російських військ продовжують перебувати в підвищеному ступені бойової готовності.

На Донецькому напрямку угруповання противника зосереджує основні зусилля на підготовці до наступальних дій у напрямках населених пунктів Сєверодонецьк, Соледар та Бахмут. Проводить штурмові дії уздовж лінії зіткнення за підтримки авіації та артилерії. Має частковий успіх в районі Авдіївки.

18:55. Президентка Угорщини

Новообрана президентка Угорщини Каталіна Новак під час своєї інавгурації засудила російську агресію проти України і заявила, що підтримує ініціативу українського народу вступити в ЄС. Вона також додала, що Угорщина готова «йти на жертви заради миру», але на такі, що не зашкодять угорцям.

«Ми не нейтральні, ми на боці невинних жертв і правди», — додала перша жінка-президент Угорщини.

18:32. МВС України

З 16 травня в Україні відновлять роботу камери фіксації порушень правил дорожнього руху.

«Камери не працюватимуть на тимчасово окупованих територіях. Наразі вони проходять тестування і з понеділка запрацюють, навіть, у тих населених пунктах, які раніше були окуповані армією РФ», — наголосив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

18:16. Голова Луганської ОВА

Вперше за довгий час відбувалася евакуація із Сєверодонецька. Вдалося вивезти 17 людей, серед яких троє дітей.

17:52. МЗС України

Вже 38 іноземним дипломатичних представництв відновили свою роботу у Києві.

17:39. Reuters

Туреччина не блокує вступу Швеції та Фінляндії до НАТО, але хоче переговорів з країнами щодо запобігання тому, що Анкара вважає терористичною діяльністю, особливо у Стокгольмі.

«Ми не зачиняємо двері. Але ми, по суті, порушуємо це питання як питання національної безпеки Туреччини. Особливо у Швеції доволі сильна і відкрита присутність Робочої партії Курдистану (РПК), яка визнана терористичною організацією Туреччиною, Сполученими Штатами та Європейським союзом. Те, що потрібно зробити, зрозуміло: вони мають припинити дозволяти представникам РПК, організаціям, окремим особам та іншим формам присутності… існувати у цих країнах», — заявив прессекретар Ердогана Ібрагім Калін.

17:15. Що почитати на Забороні

Зараз окупанти тікають з-під Харкова, але на початку війни вони не покидали спроб взяти місто штурмом. Свій наступ рашисти супроводжували регулярними обстрілами забороненими касетними боєприпасами, які вбили та покалічили чимало цивільних. Командував цим наступом російський генерал-полковник Олександр Журавльов, який у 2016 році використовував подібну тактику при штурмі Алеппо в Сирії. Про те, як це відбувалося та чому касетні снаряди заборонені міжнародним правом, читайте у нашому матеріалі.

16:49. Укрзалізниця

Укрзалізниця завершує програму евакуаційних поїздів через суттєве зменшення кількості пасажирів, які ними користуються.

«Залізниця продовжує працювати за графіком. Ми закінчуємо евакуаційну програму. Ми продовжуємо її тільки в напрямку з Донбасу. В нас на вчора — лише один евакуаційний поїзд. І все більше людей користуються нормальним регулярним сервісом компанії», – розповів голова правління УЗ Олександр Камишін.

16:38. Полк «Азов»

Ворог продовжує штурм території заводу «Азовсталь». Протягом всього 80-го дня повномасштабного вторгнення країни-агресора, окупант скидає на захисників Маріуполя авіабомби, задіює важку артилерію і танки. Застосовує велику кількість піхоти для спроб штурму українських позицій.

«Не зважаючи на вкрай критичну ситуацію, оборонці, докладаючи надлюдські зусилля, відбивають намагання прорвати позиції захисників та стримують війська противника», — повідомили азовці.

16:04. ГУ розвідки Міноборони України

В окупований Севастополь звозять вбитих і поранених рашистів з острова Зміїний. Із сорока зв’язківців збройних сил РФ, відряджених на острів, живими повернулися лише восьмеро. Одночасно евакуйовано десять тіл загиблих. Всі вони військовослужбовці частини спецзв’язку збройних сил РФ, яка дислокується в окупованому Севастополі.

Через велику кількість поранених на території Криму активно ведеться кампанія щодо донорства крові. Окупаційна влада вимагає від підприємців відправляти працівників до пунктів здачі крові. При цьому, донором може стати хто завгодно — жодних медичних документів не вимагається, обстеження не проводиться.

15:41. Російські пропагандисти-співучасники

15:30. Мер Києва

Київрада декомунізувала арку Дружби народів. Тепер вона має назву арка Свободи українського народу.

15:16. Мемчікі

14:48. Президент Фінляндії

Саулі Нійністе зідзвонився з Путіним і розповів про намір Фінляндії найближчими днями подати заявку на вступ до НАТО. Лідер Фінляндської Республіки також повідомив кремлівського диктатора, що вимоги Росії щодо нечленства в НАТО наприкінці 2021 року та повномасштабне вторгнення в Україну суттєво змінили безпекове середовище у Фінляндії.

14:32. Reuters

Міністри закордонних справ країн G7 пообіцяли посилити економічну та політичну ізоляцію Росії, продовжити постачання зброї Україні та працювати над зменшенням глобальної нестачі продовольства, спричиненої війною.

14:11. ЗМІ

Рідні захисників Маріуполя закликали лідера Китаю Сі Цзіньпіна посприяти евакуації українських військових з «Азовсталі». З огляду на тісні зв’язки Росії та КНР вони просять про процедуру екстракції в третю країну.

13:47. МЗС Румунії

Румунське посольство у Києві відновило свою роботу.

13:28. Оперативне командування «Південь»

На о. Зміїний росіяни намагаються встановити комплекси ППО. Так вони прагнуть захиститися від можливого ураження свого корабельного складу.

13:03. Міненерго України

Дефіцит пального на автозаправних станціях в Україні скоро має закінчитися. Обсяги його імпорту збільшуються щодня.

12:47. ГУ розвідки Міноборони України

Росія вже вичерпала резерви боєздатних батальйонно-тактичних груп. За рахунок прихованої мобілізації в Бєлгородській та Ростовській областях з призовників і мобілізаційних резервів формують нові підрозділи, які направлять в Україну. Втім, ефективність таких підрозділів низька, зазначають у розвідці

12:28. Маріупольська міська рада

Депутати Маріупольської міської ради звернулись до МЗС з проханням задіяти всі міжнародні інструменти заради порятунку українських військових, які тримають оборону території «Азовсталі».

«Потрібно залучення ООН та Червоного Хреста, лідерів провідних країн світу. Ми звертаємось до МЗС України з проханням задіяти всі міжнародні інструменти для порятунку українських захисників та проведення операції extraction. Ми будемо боротися за життя наших військових, як і вони боронять наше місто», — йдеться у зверненні.

12:03. Голова Харківської ОВА

ЗСУ перейшли у контрнаступ на Ізюмському напрямку. З деяких позицій ворог відступає.

11:49. Оперативне командування «Північ»

Вранці 14 травня російські війська обстріляли прикордонний населений пункт на Чернігівщині. На околиці села Блешня зафіксували 8 вибухів, попередньо – ударів з міномета. Втрат немає.

11:32. Уповноважена ВР України з прав людини

Росіяни знищують заповідну Кінбурнську косу. Там вже понад тиждень тривають пожежі. Вогонь охопив майже 4 тисячі гектарів лісів на межі Херсонської та Миколаївської областей. 

Гасити пожежі складно через тимчасову окупацію Херсонської області російськими військовими: відсутня відповідна техніка, бракує палива для пожежних машин. 

Ситуація наближається до катастрофічної. Під загрозою зникнення опинився весь рослинний світ, зокрема, найбільше в Європі поле диких червонокнижних орхідей (його площа сягає понад 60 гектарів), багаторічні дерева, рожеві озера, тварини.

11:06. Дія

У «Дії» запустили голосування за дизайн наступної воєнної марки.

Укрпошта пропонує 5 варіантів:

  • Героям Слава!
  • Путін, Москва палає, Гаага чекає;
  • Песик Патрон з ДСНС;
  • Ой у лузі червона калина;
  • Доброго вечора, ми з України.

10:43. Міністерка ТоТ

Наразі Україна веде перемовини про евакуацію 60 людей з маріупольської «Азовсталі».

«Там декілька сотень поранених, їх треба рятувати в першу чергу, бо щодо всіх одразу росіяни не погоджуються. Отже, спочатку важкопоранені й медики, їх дійсно 60 осіб», — сказала міністерка Ірина Верещук.

10:17. Голова Дніпропетровської ОВА

Окупанти обстріляли з «Ураганів» Широківську громаду Дніпропетровської області. Люди не постраждали.

У кількох будинках вибиті шибки. На кількох подвір’ях — касетні боєприпаси. Працюють піротехніки.

10:05. Заборона

Втрати окупантів за даними Генштабу на 14 травня 2022:

9:45. Британська розвідка

Створена Росією військово-цивільна адміністрація в Херсоні оголосила, що проситиме Путіна включити Херсонську область до складу РФ. Основний задум початкового плану Росії полягав у проведенні сфальшованих референдумів для передачі більшості регіонів України під довгострокове проросійське управління.

Той факт, що Росії вдалося лише просто нав’язати проросійське місцеве керівництво в Херсоні, вказує на неспроможність російського вторгнення щодо прогресу в досягненні своїх політичних цілей в Україні.

Якщо Росія таки проведе референдум про приєднання у Херсоні, вона просто маніпулюватиме результатами, щоб показати явну більшість на користь виходу з України. Адже громадяни Херсонської області продовжують демонструвати свою незгоду із російською окупацією.

9:30. Голова Луганської ОВА

Російські загарбники щоденно знищують близько 50 будинків у Луганській області.

«Більше 50 будинків зруйнували росіяни у населених пунктах Гірської та Попаснянської громад, у Лисичанську влучили в будівлю заводу. Приблизно таку кількість житла в цих громадах ми втрачаємо щодня», — повідомив Сергій Гайдай.

9:04. Мемчікі

8:45. Інститут вивчення війни

Україна виграла битву за Харків, російські війська відходять від міста, так і не змігши оточити його. Через український контрнаступ та обмежений доступ до підкріплення окупанти повністю відходять від своїх позицій.

8:20. полк «Азов»

Українські військові у Маріуполі з 24 лютого ліквідували понад 6000 окупантів. Окрім того, українським військовим вже вдалося знищити приблизно 78 танків, понад 100 одиниць бронетехніки та одного генерала.

8:00 Генштаб ЗСУ

На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на забезпеченні відведення своїх військ від міста Харків, утриманні зайнятих позицій та маршрутів постачання.

На Слов’янському напрямку противник здійснив артилерійські обстріли цивільної та військової інфраструктури у районах населених пунктів Довгеньке, Долина та Гусарівка.

На Донецькому та Луганському напрямках за минулу добу відбито десять атак російських окупантів, знищено пʼять танків, пʼять артилерійських систем, шість одиниць бойової броньованої техніки та сім автомобілів противника. Підрозділами протиповітряної оборони збито три безпілотних літальних апарати типу «Орлан-10».

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій