'
Читаєте зараз
Як саме Україна перемогла на Євробаченні 2022: фото, відео для історії

Як саме Україна перемогла на Євробаченні 2022: фото, відео для історії

Ilona Kivva
Автор:
  • В ніч з 14 на 15 травня 2022 року гурт Kalush Orchestra здобув перемогу для України на пісенному конкурсі Євробаченні-2022.
  • Під час виступу зі сцени хлопці закликали світ врятувати Маріуполь та евакуювати Азовсталь.
  • Після перемоги представив кліп на переможну пісню, який зняли у зруйнованих окупантами містах Київщини.

Україна тріумфувала на 66-му міжнародному пісенному конкурсі Євробачення, побивши рекорд глядацького голосування. Під час виступу Kalush Orchestra зі сцени закликав світ врятувати захисників Маріуполя. За це гурт могли дискваліфікувати, але цього не сталося. 

Заборона розповідає про те, як Україна перемагала на головному пісенному конкурсі Європи. 


Виступ Kalush Orchestra: фінал 14 травня

Україна втретє отримала перемогу у міжнародному пісенному конкурсі Євробачення. В 2022 році в італійському Турині Kalush Orchestra виступав з україномовною піснею «Стефанія». Композиція готувалася для Нацвібору ще до повномастабного вторгнення.

Наприкінці виступу лідер гурту Олег Псюк прокричав англійською: «Я звертаюся до кожного з вас. Будь ласка, допоможіть українському Маріуполю, допоможіть Азовсталі. Прямо зараз!»

У правилах Євробачення зазначено, що будь-які політичні висловлювання у рамках конкурсу неприпустимі, тому українським представникам загрожувала дискваліфікація. У Європейському мовному союзі не пішли на такий крок, зазначивши, що у заклику немає політики, натомість він має гуманітарний характер.

Читати більше новин в Telegram

«Люди, які ставлять це питання [чи не боялися ми дискваліфікації], не розуміють, наскільки велика біда у нашій країні і як це важливо. Це для мене точно важливіше, ніж дискваліфікація. Я готовий точно [був до цього], але такий шанс втратити я б собі не пробачив. Я дуже сподіваюся, що хоча б одна людина з 200 мільйонів, яка це побачила, взяла до уваги і це, можливо, чимось нам допоможе», — прокоментував Псюк на пресконференції після фіналу.

Одразу після виступу Kalush Orchestra у Google різко зросли запити на пошук «Азовсталь».

Пошукові запити «Azovstal» у Google після заклику Kalush Orchestra під час виступу у фіналі Євробачення-2022 у Турині

Україна виграла Євробачення: голосування журі та глядачів

Оголошення результатів голосування на Євробаченні відбувається у два етапи: першими озвучують оцінки від національних журі країн, а вже потім — глядацького голосування.

Від суддів Україна отримала 192 бали та опинилася на четвертій сходинці. Лідирував представник Великої Британії, зірка TikTok Сем Райдер з 283 балами, за ним — Корнелія Джейкобс зі Швеції, а на третій сходинці — іспанська виконавиця Chanel.

Результати голосування національних журі у фіналі Євробачення-2022. Скриншот: UA:Культура

Які бали віддали судді різних країн Україні:

  • 12 балів — Польща, Молдова, Латвія, Румунія, Литва;
  • 10 балів — Німеччина, Ісландія, Франція;
  • 8 балів — Хорватія, Португалія, Словенія;
  • 7 балів — Албанія, Кіпр, Ізраїль, Австралія;
  • 6 балів — Грузія, Бельгія, Азербайджан, Чорногорія, Вірменія;
  • 5 балів — Данія;
  • 4 бали — Чехія;
  • 3 бали — Швейцарія, Ірландія, Норвегія;
  • 2 бали — Сан-Марино.

З кількома країнами організаторам не вдалося налагодити зв’язок, тож замість місцевих зірок оголошувати результати довелося директору Eurovision. І тут стався скандал.

Після оголошення результатів конкурсу суспільний мовник Грузії заявив, що журі країни віддали 12 балів Україні, а не Великій Британії. У заяві вони посилаються на нотаріально завірений документ, надісланий організаторам Євробачення, однак його опубліковано не було.

Про таку ж ситуацію заявила і ведуча Нармін Салманова з Азербайджану, що мала оголошувати бали національного журі країни, однак через проблеми зі зв’язком замість неї їх озвучив представник Європейського мовного союзу. Обидві країни звернулися до організаторів шоу і з’ясовують, чому Україна не отримала їх дванадцятки.

Докорінно ситуацію змінили результати глядацького голосування: Україна отримала 439 з 468 можливих, побивши рекорд за кількістю голосів від глядачів. Це означає, що максимальні 12 балів Kalush Orchestra отримали від людей 28 країн з 39, що мали змогу голосувати.

Таким чином, з результатом у 631 бал Україна стала переможницею Євробачення-2022. Це другий результат в історії конкурсу — лише португалець Сальвадор Сабрал у 2017 році в Києві набрав більше (758 балів) з піснею Amar Pelos Dois.

Ведучі оголосили фінальні бали глядацького голосування, за якими Kalush Orchestra став переможцем Євробачення-2022. Фото: Eurovision/Twitter

Під час вручення кубку переможця Kalush Orchestra подякував світу за підтримку України та наголосив, що це перемога для усіх українців.

Як учасники Євробачення-2022 підтримали Україну у фіналі

Конкурсанти не залишилися осторонь ситуації в Україні та демонстрували свою підтримку як на відбіркових етапах, так і у гранд-фіналі Євробачення-2022. Багато учасників носили синьо-жовті стрічки або тримали маленькі прапорці України.

Улюблениця преси та соцмереж Monica Liu з Литви постійно тримала український прапорець і за будь-якої нагоди закликала голосувати за Калуш Окестра. Сербська співачка Konstrakta, фіни Rasmus співали в перервах з українцями, аби залучити якомога більше аудиторії.

Німецький співак Малік Гарріс під час фінального виступу перевернув свою гітару, на якій на синьо-жовтому тлі було написано PEACE. На жаль, він посів останнє місце в конкурсі, але натомість отримав шалену підтримку в соцмережах.

Фото: Євробачення/Facebook

Представниці Ісландії, гурт Systur, мали гітари з українським прапором та наприкінці свого виступу підняли складені у фурмі серця долоні і закликали до миру: «Peace for Ukraine».

Фото: Євробачення/Facebook

Кліп Stefania

Зазвичай кліпи на пісню-кандидатку знімають і випускають до початку конкурсу — аби прогріти аудиторію, встигнути влюбити в себе й композицію. Гурт Kalush Orchestra зробив інакше: вони опублікували кліп на Stefania тільки на наступний день після перемоги. Тим самим забетонували ті меседжі, що хотіли донести: мати — вся Україна, і те, що робить зараз країна, — подвиг, який ніхто й ніколи не має робити.

«Колись я присвятив цю пісню мамі, а коли почалася війна, пісня набула багато нового змісту. Хоч у ній ні слова про війну, але багато хто почав асоціювати пісню з матінкою Україною… я хотів би, щоб вона стала гімном нашої перемоги», — процитували у описі відео соліста гурту Олега Псюка.

Кліп відображає реальні події під час військової агресії Росії в Україні 2022 року. У відеороботі показано, як жінки-військові евакуюють дітей. Ролик знімали у зруйнованих окупантами Бучі, Ірпені, Гостомелі та Бородянці.

Раніше Заборона розповідала про вручення Пулітцера у 2022 році та про особливу номінацію, яку заснували спеціально, щоб відзначити українських журналістів.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій