'
Читаєте зараз
Венесуела відправить нафту в Європу вже у липні-2022: як США пішли на поступки через Україну

Венесуела відправить нафту в Європу вже у липні-2022: як США пішли на поступки через Україну

Markiian Oliiarnyk
  • США послабили санкції проти Венесуели і дозволили двом компаніям постачати венесуельську нафту до Європи.
  • Це має допомогти послабити залежність країн ЄС від російських енергоресурсів, а також зменшити поставки нафтових вантажів з Венесуели до Китаю.
  • Каракас на цьому не зароблятиме — закупівля зараховуватиметься у погашення боргу.

США ще у березні повністю відмовилися від російських енергоресурсів, а Європейський союз у червні ввів часткове ембарго на поставки нафти з РФ, ризикуючи своєю власною енергетичною безпекою. Аби компенсувати втрати Європи, американці пішли на послаблення санкцій проти Венесуели і дозволили деяким компаніям відновити експорт нафти до країн ЄС.

Заборона розповідає про безпрецедентне рішення Вашингтона щодо експорту венесуельської нафти. 


Венесуела постачатиме нафту в ЄС: рішення США

Адміністрація президента США Джо Байдена дала зелене світло італійській Eni SpA та іспанській Repsol SA на постачання венесуельської нафти до Європи, пише Reuters.

У такий спосіб Вашингтон сподівається послабити енергетичну залежність країн ЄС від Росії та перенаправити частину венесуельських нафтових вантажів з Китаю, на якому Каракас активно наживається. Цей крок може також переконати президента Венесуели Ніколаса Мадуро відновити політичні переговори з опозицією країни, яку американці активно підтримують.

Очікується, що Eni та Repsol розпочнуть поставки вже у липні 2022 року, обсяги будуть невеликими, тож вплив на світові ціни на нафту буде незначним. Як пише Reuters, Венесуела не отримуватиме кошти напряму, оскільки закупівля нафти зараховуватиметься країні у погашення її боргу і несплачених дивідендів.

Читати більше новин в Telegram

Ще у травні 2022 року Держдепартамент США надіслав компаніям листи, у яких запевнив, що їм не загрожуватимуть штрафи за перевезення нафтових вантажів з Венесуели, але за однієї важливої умови. «Вона [нафта] має відправлятися виключно в Європу. Її заборонено перепродавати іншим країнам», — цитує Reuters джерело, знайоме з ситуацією.

Санкції США проти Каракаса

Венесуела перебуває під нафтовими санкціями США ще з 2019 року. До цього призвела президентська криза у країні після виборів 2018 року, на яких нібито переміг Ніколас Мадуро. Опозиція оскаржила результати у Національній асамблеї Венесуели. Як наслідок, парламент країни і більшість демократичних держав (включно з США та Україною) не визнали легітимність виборів і вважають чинним главою держави лідера опозиції Хуана Гуайдо. Утім де-факто президентське крісло досі займає саме Мадуро.

Аби підірвати режим венесуельського диктатора, 45-й президент США Дональд Трамп запровадив серйозні обмежувальні заходи проти головного економічного ресурсу Венесуели — нафти.

Інфографіка: Venezuelanalysis

П’ятьом найбільшим енергетичним компаніям, які працювали в країні (вищезгаданим Eni та Repsol, а також американській Chevron Corp, індійській ONGC і французької Maurel & Prom SA), було заборонено купувати сировину у Каракаса, що відчутно скоротило експорт. 

У 2022 році, після великого вторгнення Росії в Україну, різко загострилася глобальна енергетична криза, що спонукало США переглянути свою санкційну політику проти Венесуели. У березні адміністрація Байдена провела переговори з Каракасом на найвищому рівні, пообіцявши послабити обмеження, якщо венесуельська нафта буде постачатися США та їхнім союзникам.

Раніше Заборона про схему, якою користуються нафтові трейдери, аби обійти повне ембарго США на російські енергоресурси, та про те, як яке місце у ній займає Індія. 

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій