'
Читаєте зараз
Удар по сплячим людям на Одещині та битва за Лисичанськ. Новини війни онлайн

Удар по сплячим людям на Одещині та битва за Лисичанськ. Новини війни онлайн

Yevheniia Kostina
  • 1 липня 2022 року — 128-й день другої фази війни.
  • США та Велика Британія анонсували воєнну допомогу на більше $2мільярдів.
  • У готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України ворог продовжує утримувати три носії високоточної зброї.

Російська армія продовжує вести штурм Лисичанського нафтопереробного заводу, утримують північно-західну та південно-східну частини заводу. Українські сили через контрнаступи затримують ворога на коротких ділянках. Не маючи значних перемог, ворог продовжує підступно гатити по мирних жителях.

Заборона веде онлайн найголовніших подій у 128-й день війни українського народу та друзів за світ без рашизму.


Крайні новини України 1 липня

20:01. Друзі! Дякуємо, що були з нами!

Ми всі стали на день ближче до перемоги!

Автор: Vika Muse

19:55. Bloomberg

Читати більше новин в Telegram

Євросоюз запропонує сьогодні виділити Україні €1 мільярд екстреної допомоги. Kраїни ЄС підготували такий резервний варіант після того, як Єврокомісія не змогла отримати згоду Німеччини на пакет, який передбачав позику на €8.8 мільярда.

19:44. Міністр спорту і туризму Польщі

Міністри спорту 33 країн підписали спільну заяву з вимогами призупинити членство росії та Білорусі у спортивних організаціях та заборонити трансляції міжнародних спортивних заходів у цих країнах.

19:31. КМІС

Українці найбільше довіряють ЗСУ, президенту та ДСНС. Повний список:

19:13. Генштаб ЗСУ — Зведення на 18:00

Ворожу спробу розвідки боєм у напрямку Лисичанського желатинового заводу українські воїни успішно та грамотно відбили. Окупанти відійшли.

Зенітним ракетним підрозділом Повітряних сил ЗСУ на Миколаївщині знищено російський БПлА «Форпост», вартістю близько $7 мільйонів.

Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують діяльність щодо ураження логістичних центрів ворога, пунктів забезпечення пальним, скупчень бойової броньованої техніки та живої сили.

19:01. Прем’єр-міністр Норвегії

Норвегія надасть Україні пакет підтримки на €1 мільярд. Гроші будуть спрямовані на підтримку громадян та надійдуть до кінця цього року або на початку 2023-го.

18:44. Голова МЗС України

Меморандум містить докази, як Росія з 2014 року поширювала брехливий наратив, звинувачуючи Україну та її посадових осіб у вчиненні геноциду. 

18:27. Офіс генеральної прокурорки

У Київській області директорку приватної школи звинувачують у співпраці з окупантами. 

Розслідуванням встановлено, що вона підтримувала окупацію частини території України. Жінка активно співпрацювала з представником РФ, який брав участь у проведенні інформаційних акцій проти України та мав зв’язки зі спецслужбами країни-агресора. Жінка передавала йому інформацію щодо місцезнаходження ЗСУ та тероборони, а також стосовно державних, політичних і культурних діячів України, які виступають проти російської агресії.

У винагороду за співпрацю рашисти обіцяли їй посаду міністра освіти при окупаційній владі.

17:55. Кременчук

Обстежено та розібрано уламки на 88 % площі ТЦ «Амстор».

Всього внаслідок ракетного удару загинуло 19 людей, 64 людини постраждали, з них 26 знаходяться у лікарнях.

З початку робіт знайдено 28 фрагментів тіл. Роботи тривають.

17:26. Сергіївка

Внаслідок ракетного загинула 21 людина: 16 — житловий будинок та 5 — база відпочинку, серед яких дитина. Госпіталізовано 39 людей, серед яких шестеро дітей.

Врятовано 8 людей. Роботи тривають.

17:06. Авдіївка

Звичайні комунальники

Фото: @rechnikato

16:50. СЕО Укрпошти

Асоціація Європейських державних поштових операторів PostEurop призупинила членство Росії та Білорусі на невизначений термін.

16:43. Харків

З будівлі міськради знімають радянську ліпнину.

Фото: Павло Федосенко (NewsRoom)

16:21. Укрзалізниця

Укрзалізниця не планує у 2022 році піднімати тарифи на пасажирські перевезення.

15:52. НАБУ

НАБУ і САП скерували до ВАКС справу за обвинуваченням керівника структурного підрозділу Міністерства оборони України, у пропозиції передачі 24 млн грн неправомірної вигоди задля впливу на результати аудиту МОУ.

15:25. Кримський міст

15:14. Дронейшн

Міністерство цифрової трансформації, Генштаб ЗСУ та платформа United24 збирають «Армію дронів» для українських військових.

Пріоритет проєкту – 200 професійних безпілотних авіаційних комплексів тактичного рівня для повітряної розвідки. Такі дрони можуть літати до 24 годин на відстань до 160 км та на висоті до 5 кілометрів. Вони оснащені декількома камерами з тепловізором, датчиками положення та програмним забезпеченням.

14:29. Російські пропагандисти-співучасники

Ніколи такого не було — і от знову шантаж. Росіяни на 10 днів зупинять Nord Stream.

14:14. СБУ

В результаті оперативних дій затримано чотирьох російських агентів. Вони розвідували позиції ЗСУ на Київщині, геолокації стратегічних об’єктів, а також закликали українців підтримати окупантів.

Ворожа група була сформована кадровим співробітником ГРУ полковником Владиславом Донцем для проведення підривної діяльності проти України.

Він перебував у складі окупаційного угруповання РФ на території Київської та Чернігівської областей і координував діяльність російських агентів. Безпосереднє керівництво групою здійснював представник терористичної організації «МГБ ЛНР» Валентин Тілілім. Для комунікації використовували заздалегідь відпрацьовані канали закритого зв’язку.

14:00. Сергіївка

База відпочинку до ‘визволителів’ і після.

Станом на 13:30 внаслідок ракетного удару у смт Сергіївка Білгород-Дністровського району на Одещині загинуло 20 людей (16 — житловий будинок та 4 — база відпочинку, з них 1 дитина), постраждало 38 людей (37 — житловий будинок, з них 6 дітей). Госпіталізовано до лікарні 38 людей.

13:50. Мєм

Штірліц знайшов хвоста, роги та копита.

13:35. ДСНС України

У зв’язку з дощами, 2-3 липня на річках Закарпаття та річках басейну Дністра в Івано-Франківській області очікується підвищення рівнів води на 0,2-0,8 м над поточними рівнями, без негативних наслідків.

13:15. Заступниця міністра закордонних справ України

На позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО український елемент «Культура приготування Українського Борщу» включено до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони.

Вперше в історії номінаційне досьє розглянуто поза чергою через воєнні дії в Україні, які відбуваються у реальному часі та реальну загрозу культурному елементу.

Якщо коротко, то український борщ тепер під охороною ЮНЕСКО. Як тут не згадати про свято День українського борщу.

13:00. БРЕЙКІНГ

Рада призначила нового омбудсмена.

250 голосами голова Комітету ВРУ з питань прав людини Дмитро Лубінець затверджений на посаду Уповноваженого ВРУ з прав людини.

12:45. Посол України в Туреччині

Завершується підготовка трьох літаків Bayraktar Tb2 для безкоштовного постачання до України у рамках кампанії Народний Байрактар.

12:24. Миколаїв

Уночі, під час пошуково-рятувальних робіт, під завалами на сходовій клітині було знайдено тіло чоловіка. Таким чином, в наслідок теракту росіян, в миколаївській багатоповерхівці вісім людей загинуло та 6 постраждало.

Роботи з розбору завалів продовжуються.

12:10. ГУ розвідки МО України

В окупованій Калинівці Херсонської області з’явилась група дезертирів віком 18-20 років. Одягнуті у військовий однострій російського зразка, без знаків розрізнення та головних уборів. Просять їжу та воду у місцевого населення. Один з них, ймовірно, поранений. При собі мають три автомати Калашнікова. Рухаються в бік Криму. При цьому, пересуваються виключно вночі, а вдень переховуються.

11:43. МВС України

Україна закликає держави Каспійського регіону докласти всіх зусиль, щоб змусити Російську Федерацію виконувати міжнародно-правові зобов’язання, зокрема Конвенцію про правовий статус Каспійського моря.

«Наголошуємо, що запуск ракет Росією по об’єктах цивільної інфраструктури українських міст з Каспійського регіону грубо порушує положення Конвенції. Україна закликає держави-учасниці Конвенції заохочувати Росію припинити використання акваторії Каспійського моря з метою продовження збройної агресії проти України, а також не допустити подальшої мілітаризації цього регіону та його участі в будь-якому збройному конфлікті», — йдеться в заяві міністерства.

11:37. Наші

Визволені з полону прикордонники в лікарні Києва.

Фото: Грати

11:30. Міністерство фінансів України

Установи та країни, які наповнюють Держбюджет. Перше місце за НБУ, адже Нацбанк друкує гривню. Цікаво, що в топ-10 донорів входять Японія та Франція (окремо від ЄС).

11:17. Держприкордонслужба України

З 1 липня росіяни не можуть без запрошення приїхати в Україну. Для в‘їзду також потрібні закордонний паспорт та ксерокопія паспортних даних сторони, що приймає. З собою необхідно мати суму, рівну 20 прожитковим мінімумам на місяць – 52 000 гривень.

11:00. КМДА

Столичні школи будуть готові розпочати навчальний рік стандартно, 1 вересня, у режимі офлайн.

  • Прилеглі до шкіл території перевірять на наявність вибухонебезпечних предметів.
  • Тривають перевірки укриттів у школах – там підготують запаси води, медикаментів та решти необхідного. У школах, де немає укриття, підготують сховище в кроковій доступності.
  • На початку навчального року у всіх школах пройдуть необхідні тренування з вчителями і дітьми щодо дій під час повітряної тривоги.

10:45. Президентка Єврокомісії

Урсула фон дер Ляйен виступила онлайн перед Верховною Радою:

  • Українці мужньо дають відсіч.
  • Європа робитиме все від нас залежне, щоб допомогти Україні виграти цю війну. І ми не заспокоїмося, поки ви не переможете.
  • Відбудова країни і європейський шлях йдуть пліч-о-пліч.
  • Україна буде в лідерах.
  • Необхідні великі інвестиції. Але щоб максимізувати їхній вплив і зміцнити довіру до бізнесу, їх доведеться поєднати з новою хвилею реформ.
  • Попереду в України довгий шлях, але Європа буде поруч у кожному кроці, у кожній реформи, доти, доки це буде потрібно. Від цих темних часів війни і до моменту, коли ви переступите поріг нашого Союзу.

10:34. Британська розвідка

Швидше за все, Росія відійшла з острова Зміїний через ізоляцію гарнізону та його зростаючу вразливість до українських ударів, а не як «жест доброї волі», як вона стверджувала.

9:51. Кременчук

Станом на 9:00 1 липня на місці проведення аварійно-рятувальних робіт на території ТЦ «Амстор» додатково виявлено 6 фрагментів тіл.
З початку робіт виявлено 28 фрагментів тіл.

Всього внаслідок ракетного удару загинуло 19 осіб, 62 особи постраждало, з яких 26 осіб госпіталізовано.

Фото: ДСНС України

9:43. СБУ

У Києві затримано росіянина, якогодва роки розшукував Інтерпол. Він переховується на території України, аби уникнути кримінальної відповідальності, від правоохоронців Литовської Республіки.

Його оголосили у міжнародний розшук за вчинення тяжких злочинів, пов’язаних із фінансовими оборудками. Наразі вирішується питання щодо застосування до іноземця екстрадиційного арешту. Також перевіряється його можлива причетність до скоєння злочинів в Україні.

9:30. Голова Миколаївської ОВА

По Миколаївщині зранку рашисти завдали кілька ударів:

  • близько 05:20 у Первомайському районі відбувся сильний вибух. Спрацювала ППО, вражена ракета орієнтовно впала на межі з Кіровоградською областю. Йдуть пошуки місця падіння.
  • с. Лимани Галицинівської громади. Потерпілих немає.
  • с. Стара Богданівка Радсадівської громади. В результаті – руйнація інфраструктури. Потерпілих немає.
  • Миколаїв. Інформація щодо потерпілих та наслідків уточнюється.
  • Широківська громада. Інформація щодо потерпілих і пошкоджень уточнюється.

9:17. Заборона

Інфографіка побудована на офіційних даних Генштабу ЗСУ за 30 червня. Найбільших втрат ворог зазнав на Бахмутському напрямку.

9:06. ДСНС України

Станом на 08:15 під час розбору завалів дев’ятиповерхового житлового будинку в смт Сергіївка додатково вилучено тіла двох людей. Всього внаслідок удару загинуло 16 людей та постраждало 30 осіб (з них 3 дитини). Роботи тривають.

За уточненою інформацією внаслідок удару по території бази відпочинку у смт Сергіївка загинуло дві (з них 1 дитина) та постраждала одна.

8:45. Одещина

8:30. Лисичанськ

8:15. Генштаб ЗСУ

На Лисичанському напрямку обстрілює наші позиції із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Сіверськ, Білогорівка, Лисичанськ та Вовчоярівка. Намагається взяти під контроль ділянку автошляху Бахмут – Лисичанськ, успіху не має.

Одночасно ворог активізував бойові дії на Краматорському напрямку.

8:00. ДСНС України 

1 липня близько 01:00 ворог завдав удару по цивільним об’єктам на Одещині  В Білгород-Дністровському районі (смт. Сергіївка) сталося часткове руйнування триповерховоі та чотирьохповерховоі будівлі бази відпочинку, внаслідок чого загинули троє людей (з них 1 дитина).

Зруйнований під’їзд дев’ятиповерхового будинку. З-під завалів витягнули тіла вже 14 загиблих. Семеро людей поранені, серед яких три дитини. 

Роботи тривають.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій