'
Читаєте зараз
Росія закрила термінал для транзиту нафти з Казахстану: він качав 80% експорту країни

Росія закрила термінал для транзиту нафти з Казахстану: він качав 80% експорту країни

Markiian Oliiarnyk
  • Ространснадзор виявив нібито порушення в розливах нафти на Каспійському трубопровідному консорціуму.
  • Суд у Новоросійську постановив призупинити діяльність єдиного термінала КТК на 30 діб.
  • Це відбулося фактично наступного дня після обіцянки президента Казахстану допомогти Євросоюзу подолати енергетичну кризу.

Російський суд на місяць перекрив єдиний трубопровідний маршрут, яким Казахстан постачає нафту до Європи. Росіяни стверджують, що річ у порушеннях компанії-оператора термінала. Утім за дивним збігом обставин рішення було ухвалене саме наступного дня після плідної розмови лідера Казахстану з представником Європейського Союзу. У Нурсултані не забарилися і підготували заходи у відповідь, щоб послабити залежність поставок від країни-агресорки. А вже 11 липня апеляційний суд замінив закриття труби на невеликий штраф.

Заборона розповідає про блокування Росією головної нафтопровідної артерії Казахстану.


Морський термінал КТК у Новоросійську: рішення суду

Приморський суд Новоросійська 5 липня 2022 року закрив на 30 діб морський термінал Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК), пише російський Интерфакс. Офіційна причина — для усунення порушень, виявлених Ространснадзором.

КТК змушений виконати рішення суду, але збирається найближчим часом його оскаржити. Новоросійський термінал критично важливий об’єкт для Казахстану, оскільки виходу до головних морів, окрім Каспійського, у країни немає, тож він слугує єдиним місцем, звідки експортується нафта до Європи. Потужність всього нафтопроводу КТК — 67 мільйонів ​​тонн на рік (приблизно 700 000 барелів на добу).

Суміш казахської та російської сирої нафти експортується виключно через нафтопровід Каспійського трубопровідного консорціуму і його окремий термінал КТК в Новоросійську, який має виносні причальні пристрої (буї) у відкритому морі за 5 км від берега. Ця нафта не підпадає під санкції ЄС, що були введені 3 червня та наберуть чинності за 6 місяців, тобто з грудня 2022 року. Важливо розуміти, що Російська Федерація через компанії PJSC Transneft Trustee та CPC Company безпосередньо контролює 31% КТК, а через компанію LUKOIL INTERNATIONAL GmbH — ще 12.5%. Крім того, РФ має ще один канал впливу — через компанію Rosneft-Shell Caspian Ventures Limited. А головне — Transneft (Транснефть), що знаходиться під міжнародними санкціями, є керуючою компанією КТК. Нафтова компанія Lukoil (Лукойл) — власник російської частки нафти в КТК — також знаходиться під санкціями.

Читати більше новин в Telegram
Інфографіка: офіційний сайт КПК (СРС)

Ще у березні 2022 року за ініціативи віцепрем’єрки РФ Вікторії Абрамченко була розпочата перевірка, в ході якої нібито були зафіксовані порушення щодо плану ліквідації аварійних розливів нафти. 6 червня КТК був виданий припис щодо виправлення ситуації у термін до 30 листопада 2022 року. Утім Ространснадзор не став чекати виконання припису і вирішив одразу ж заблокувати нафтовий маршрут, через який проходить 80% трубопровідного експорту Казахстану.

У відповідь на це влада Казахстану вирішила знизити залежність поставок нафти від РФ. На засіданні уряду 7 липня щодо розвитку транспортно-транзитного потенціалу президент Касим-Жомарт Токаєв наказав вжити таких заходів:

  • провести дослідження щодо будівництва нового нафтопроводу через Каспійське море;
  • збільшити інвестиції і посилити транспортні потужності на транскаспійському маршруті, через який транспортуються товари з Китаю в Європу в обхід РФ;
  • збільшити потужності чинних казахських нафтопроводів Атирау—Кенкіяк і Кенкіяк—Кумколь.

Вже 11 липня Краснодарський крайовий суд розглянув апеляцію КТК і змінив вирок — замість місячної заборони на закачку нафти консорціум має сплатити штраф, розміром 200 000 рублів.

Президент Казахстану пообіцяв допомогти ЄС з нафтою та газом

Цікаво, що російський суд виніс рішення наступного дня після того, як президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв провів телефонну розмову з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

Токаєв  висловив стурбованість щодо загроз енергетичній безпеці у світі. За його словами, Нурсултан може допомогти країнам Європи впоратися з кризою і послабити залежність від російських енергоресурсів. «Казахстан готовий використати свій вуглеводневий потенціал для стабілізації ситуації на світових та європейських ринках», — йдеться у повідомленні пресслужби президента Токаєва від 4 липня 2022 року.

Він також наголосив, що Казахстан хоче подальшого розвитку стійких зв’язків із Європейським Союзом, який є найбільшим торговим партнером Казахстану. 

Раніше Заборона розповідала про те, як США зняли деякі санкції з режиму Мадуро, щоб частково відновити експорт венесуельської нафти до Європи, щоб хоч трохи послабити її залежність від Кремля.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій