'
Читаєте зараз
Росіяни обстріляли 30 населених пунктів на півдні України. Новини війни онлайн

Росіяни обстріляли 30 населених пунктів на півдні України. Новини війни онлайн

Markiian Oliiarnyk
  • 17 серпня 2022 року — 175-й день другої фази війни.
  • Найближчими тижнями може бути відновлена угода щодо іранської ядерної програми.
  • В акваторії Чорного моря, поза пунктами базування, перебувають два носії крилатих ракет морського базування типу Калібр.

Ворог посилив штурмові дії на сході України, намагаючись захопити Бахмут та Сіверськ. Для того, аби українські Сили оборони не сконцентрували багато ударної сили, противник відволікає на півдні, завдаючи шкоди мирним людям і військовим підрозділам. Втім, окупанти несуть великі втрати.

Заборона веде онлайн найголовніших подій у 175-й день війни українського народу та друзів за світ без рашизму.


Крайні новини України 17 серпня

20:05. Друзі! Дякуємо, що були з нами!

Ми всі стали на день ближче до перемоги!

Фото: Midjourney

19:45. CNN

Читати більше новин в Telegram

Українські сили стоять щонайменше за трьома вибухами в окупованому РФ Криму — на аеродромі в Новофедорівці, на складі боєприпасів у Майському та на аеродромі у Гвардійському. Про це виданню повідомив український чиновник, який передав внутрішню доповідь Кабміну.

19:22. Мер Мелітополя

Через ранковий вибух, що стався в тимчасово окупованому Мелітополі поблизу «комендатури», росіяни заблокували виїзд з міста, а на в’їзді проводять тотальну фільтрацію. За словами мера Івана Федорова, навіть роздягають чоловіків.

18:54. Генштаб ЗСУ — Зведення на 18:00

На Харківському напрямку ворог спробував прорвати оборону наших військ у напрямках населених пунктів Леб’яже та Базаліївка, успіху не мав, відійшов. На Слов’янському напрямку росіяни намагалися просунутися у напрямках Новодмитрівки та Мазанівки, успіху не мав, відійшов.

На Краматорському напрямку, штурмовими діями безуспішно намагався покращити тактичне положення у напрямку населеного пункту Веселе. На Бахмутському напрямку українські воїни придушили усі спроби ворога покращити тактичне положення підрозділів в районах населених пунктів Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Кодема, Зайцеве та Майорськ.

На Авдіївському напрямку противник має частковий успіх у напрямку населеного пункту Опитне. На Новопавлівському та Запорізькому напрямках загарбники здійснили безуспішну спробу просунутися у напрямку Шевченкового та мають частковий успіх у напрямку Новомихайлівки.

На Південнобузькому напрямку ворог намагався покращити тактичне положення у напрямку Білогірки. Наші воїни повністю поламали плани окупантів та відкинули на попередні позиції.

18:38. Міністр оборони України

ЗСУ не втратили жодної ракетної установки М-142 HIMARS.

«Абсолютно відповідально можу сказати – жодного HIMARS не втрачено. Тому коли ви читаєте в російських ЗМІ або соцмережах, що “солдат Іванов з Калашниковим увірвався і побачив вантажівку, в якій він знищив автоматом Калашникова одночасно 12 HIMARS”, можете просто посміятися, покрутити біля скроні і сказати — ну така у них система пропаганди. Це дурня», – розповів Олексій Резніков.

18:15. Мінкульт України

У рішенні Держкіно не йдеться про ліквідацію Довженко-Центру. Планується реорганізація шляхом створення двох нових держпідприємств, одному з яких передадуть фільмофонд.

Держкіно з 2021 року не підпорядковується Мінкульту, а спрямовується і координується винятково Кабінетом міністрів.

17:53. ВООЗ

У Всесвітній організації охорони здоров’я підтвердили понад 35 000 випадків мавпячої віспи в 92 країнах, з них 12 — летальні.

17:36. Укрзалізниця

УЗ отримала сучасну амуніцію для пожежників від іноземних волонтерських організацій United Help Ukraine, Help Razom та Ukrainian Cultural & Humanitarian Institute: 22 позиції необхідних елементів сучасного захисного одягу та засобів. Отриманою амуніцією буде укомплектовано працівників та пожежні поїзди, які працюють в Одесі, Кривому Розі та Харкові.

17:04. Львів

Генсек ООН прибув в Україну

15:11. ДСНС України

За даними УкрГідрометцентру, 18 серпня у південних, центральних та східних областях грози, вдень місцями значні дощі, град та шквали 15-20 м/с (І рівень небезпечності, жовтий).

14:46. Голова Луганської ОВА

Внаслідок вибуху в Лисичанську була вщент зруйнована будівля СБУ, у якій знаходився штаб окупантів. Загинуло близько сотні росіян, більшість — керівництво 2-го армійського корпусу та орієнтовно — 20 представників російської ФСБ.

14:12. Міністр оборони України

Збройні cили України наразі не потребують збільшення загальної кількості особового складу, мобілізації підлягають конкретні фахівці.

13:40. ЗМІ

Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру, що де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року послідовно займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно.

13:00. МВС України

Кіберполіція ідентифікує російських військовослужбовців, які причетні до воєнних злочинів в Україні. 300 кібератак на українські державні та приватні ресурси вдалося попередити за час війни Росії проти України. Більшість з кібератак попереджено ще на етапі підготовки.

12:24. Одещина

Вранці російські ракети знищили цілий квартал у курортному містечку Затока під Одесою.

12:10. Повітряні сили ЗСУ

Під прикриттям винищувальної авіації, штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24м завдали ударів по взводних та ротних опорних пунктах, танкових колонах на марші та скупченню живої сили й техніки противника.

Окрім того зенітними ракетними підрозділами знищено три безпілотних літальних апарати та вертоліт Ка-52. Усі цілі на Запорізькому та Донецькому напрямках.

11:50. Лисичанськ

11:35. СБУ

Служба безпеки завершила досудове розслідування щодо злочинної організації, яку створив і очолив колишній перший заступник начальника Департаменту превентивної діяльності МВС.

На момент викриття у 2021 році він та його спільники перебували на офіційних посадах і налагодили масштабну схему поборів з громадян за видачу дозвільних документів на придбання і зберігання зброї, у тому числі вогнепальної.

Упродовж 2020-2021 років вони безпідставно видали понад 700 дозволів, за які одержали мільйонні прибутки.

11:04. Рештки бази окупантів

10:52. Міністр оборони України

ЗСУ не втратили жодної M142 HIMARS, переданих українській армії США, за час війни.

10:44. Офіс генерального прокурора України

10:25. ДСНС України

17 серпня вдень в Україні грози, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Вінницькій, Одеській та Миколаївській областях значні дощі (І рівень небезпечності, жовтий).

10:13. Anadolu Agency

Президент Туреччини Ердоган під час візиту в Україну (Львів) разом з генсеком ООН обговорюватиме кроки для припинення війни Росії проти України «дипломатичним шляхом».

10:00. ДСНС України

Упродовж доби піротехніки ДСНС залучалися 141 раз. Виявлено, вилучено і знешкоджено 693 ВНП. Обстежено територію на 95 гектарах.

9:47. Заборона

Інфографіка побудована на офіційних даних Генштабу ЗСУ на ранок 17 серпня. Найбільших втрат ворог зазнав на Донецькому та Харківському напрямках.

9:39. Британська розвідка

  • Джанкой і Гвардійське є гніздом для двох найважливіших російських військових аеродромів у Криму. Джанкой також є ключовим автомобільним і залізничним вузлом, який відіграє важливу роль у забезпеченні російських операцій на півдні України.
  • Причина цих інцидентів і масштаб збитків ще не зрозумілі, але російське командування, швидше за все, буде все більше стурбоване очевидним погіршенням безпеки в Криму, який функціонує як тиловий район для окупації.

9:20. ВМС ЗСУ

Станом на 17.08.2022:

  • в Чорному морі на бойовому чергуванні знаходяться два ворожі носії крилатих ракет «Калібр», загальний залп – 16 ракети;
  • в Азовському морі ворог продовжує контролювати морські комунікації утримуючи на бойовому чергуванні до трьох кораблів та катерів;
  • в Середземному морі – п’ять носіїв крилатих ракет «Калібр».

9:11. Голова Донецької ОВА

8:59. ЗМІ

Захисники України здійснили обстріл та знищення командного пункту армії РФ в окупованій Макіївці на Донеччині. Внаслідок ураження загинули десятки загарбників, зокрема командири багатьох підрозділів та офіцери ФСБ.

8:40. Міський голова Миколаєва

Росіяни обстріляли місто, руйнувань зазнав Чорноморський університет.

8:23. Інститут вивчення війни

  • Російські війська провели наземні атаки через східну вісь, але не змогли просунутися на північний захід від Слов’янська та на схід від Сіверська.
  • Ворог почав наступальні операції навколо Бахмута, на південний захід від Авдіївки та на південний захід від Донецька.

8:00. Ранкове зведення Генштабу

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противника зосереджені на утриманні займаних позицій, недопущенні просування наших військ та вогневому ураженні підрозділів Сил оборони України. 

Ворог здійснював обстріли із ствольної, реактивної артилерії і танків в районах Миколаєва, Степової Долини та ще 27 населених пунктів.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій