'
Читаєте зараз
Видані на Донбасі паспорти РФ ніде не визнані. Проблеми виникли і в Росії

Видані на Донбасі паспорти РФ ніде не визнані. Проблеми виникли і в Росії

Yevheniia Kostina
  • Російські прикордонники відмовляють у вʼїзді жителям окупованого Донбасу за паспортами РФ.
  • Уряд України розробив законопроєкт про покарання чиновників, які отримали російські документи.
  • Кримінальну відповідальність можуть запровадити й за публічні заклики до отримання російського паспорта.

Власники російських паспортів, що було видано на тимчасово окупованих територіях Донбасу, і раніше мали закономірні проблеми в Україні та інших державах. Тепер перешкоди влаштувала й держава-агресорка.

Заборона розповідає про обмеження для жителів ОРДЛО в РФ та наслідки отримання паспорта від окупантів.


Жителям «Л/ДНР» відмовили у вʼїзді в Росію

Документи, які росіяни роздають на території окупованого Донбасу, не мають юридичної сили в самій РФ, заявило Головне управління розвідки Міноборони України. 

«Тим, хто намагався виїхати із «Л/ДНР» за таким паспортом, на російському кордоні пояснюють, що ‘ви ніхто і звати вас ніяк’. Панує думка, що РФ здає інтереси ‘республік’», – зазначили в розвідці.

Така несподівана для місцевих поведінка «визволителів» та контрнаступ Збройних сил України, за даними розвідки, змінили настрої проросійськи налаштованих мешканців. Жителі ОРДЛО начебто обурені ходом проведення «спеціальної військової операції» та діями російського уряду.

Читати більше новин в Telegram

Російський паспорт в Україні: уряд придумав покарання

Україна з 2015 року не визнає паспорти РФ, що видавалися громадянам України в низці російських населених пунктів. Відповідний перелік російських паспортних відділів затверджував та змінював Кабінет міністрів. Тепер, через кілька місяців після повномасштабного вторгнення, за отримання паспорта держави-агресорки планується запровадити кримінальну відповідальність.

«За участі фахівців ГПУ, СБУ, Мінреінтеграції, правозахисників, народних депутатів – підготовлено законопроєкт, який вводить кримінальну відповідальність», – повідомило МінТоТ. 

Так, пропонується карати за:

  1. набуття громадянства та/або отримання паспорта держави-агресора державними посадовцями або представниками місцевого самоврядування за відсутності ознак державної зради;
  2. пропаганду, публічні заклики, примушування до цього;
  3. обмеження прав людей, які не отримали громадянства або паспорта держави-агресора.

Взяти російський паспорт на тимчасово окупованих територіях можна буде лише якщо це було необхідно для повернення у вільну Україну за маршрутом Росія – третя країна – Україна.

Вʼїзд у ЄС із незаконним паспортом РФ заборонено

Наприкінці травня 2022 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене надання російського громадянства і в Херсонській та Запорізькій областях.

Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель нагадав, що Євросоюз продовжує не визнавати російські документи, видані жителям тимчасово окупованих територій.

«Будь-які спроби змінити статус частин території України є явним порушенням міжнародного права, Статуту ООН і Конституції України, вони ще більше підривають суверенітет і територіальну цілісність України і не будуть визнані […] Росія, її політичне керівництво та всі причетні до порушень міжнародного права та міжнародного гуманітарного права будуть притягнуті до відповідальності за ці протиправні дії», – зауважив він.

Ще влітку 2019 року Єврокомісія підтвердила, що посольства і консульства розрізняють звичайні російські паспорти та паспорти РФ, видані жителям окупованих територій. Власникам таких документів відмовляли у видачі віз.

Раніше Заборона розповідала, що окупанти нарощують процеси русифікації на захоплених українських територіях. Крім встановлення памʼятників Леніну та розвішування триколорів, росіяни та колаборанти видають людям паспорти РФ.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій