'
Читаєте зараз
Королівський скандал: у ПАР вимагають від Британії повернути один з найцінніших у світі скарбів

Королівський скандал: у ПАР вимагають від Британії повернути один з найцінніших у світі скарбів

Ilona Kivva
Автор:
  • Понад 6000 людей у Південній Африці підписали петицію, щоб повернути в країну камінь зі скіпетра британської монаршої родини.
  • Куллінан I, або Велика зірка Африки була частиною діаманта-гіганта у 3106 каратів.
  • Деякі члени південноафриканського парламенту пропонують вимагати від Сполученого Королівства репарацій.

У Південно-Африканській Республіці вимагають від британської королівської родини повернути діамант Куллінан I. Камінь вже понад 100 років перебуває у власності монаршої родини Великої Британії. По суті це справжня королівська реліквія, але і ПАР має на неї право.

Заборона розповідає про суперечку двох країн навколо найбільшого у світі діаманта.


Куллінан I: історія каменя

Велика зірка Африки була частиною діаманта, який видобули у 1905 році у приватній шахті в Південній Африці. На той момент землі перебували у складі британської колонії Трансвааль. Оригінальний камінь важив близько 3106 каратів, а за формою був схожий на людське серце у натуральний розмір, розповіли у королівській ювелірній компанії Royal Asscher.

«Діамант був подарований королю Великої Британії Едуарду VII у 1907 році, через два роки після його відкриття. У 1908 році його відправили на розкол до родини Асшерів [засновники компанії Royal Asscher] у Амстердам», — додали у музеї Royal Collection Trust, який наглядає за колекцією британської королівської родини.

Модель діаманта Cullinan. Фото: Royal Collection Trust
Джозеф Ашер сидить у своїй студії, тримаючи в лівій руці діамант Куллінан і робить перший надріз перед розколюванням. Фото: Royal Collection Trust

Куллінан був розрізаний на дев’ять великих і 96 дрібних каменів. Король Едуард VII назвав найбільший Великою зіркою Африки — це наймасивніший чистий діамант у світі. Другий за величиною камінь назвали Меншою зіркою Африки.

Читати більше новин в Telegram

Куллінаном I інкрустували суверенний королівський скіпетр із хрестом, а Меншу зірку Африки або Куллінан II вмонтували в імператорську корону.

Суперечки між експертами щодо законності перебування діаманта у колекції королівської родини не вщухають вже кілька десятків років.

Підтримуючи претензії британської монархії, у Royal Asscher наголошують, що камінь був придбаний колоніальним урядом Трансваалю і подарований королю Едуарду VII на день народження. 

Професор університету Південної Африки Еверісто Беньера заперечує таке обгрунтування правомірності. «Суть полягає в тому, що уряди всього Трансваалю та Південноафриканського Союзу та супутні гірничодобувні синдикати були незаконними. Отримання вкраденого діаманта не звільняє одержувача від відповідальності. Велика зірка — це кривавий діамант… Приватна видобувна компанія, уряд Трансваалю та Британська імперія були частиною великої мережі колоніалістів», — пояснив експерт.

Діамант Велика зірка Африки, вмонтований у королівський скіпетр. Фото: Royal Collection Trust

ПАР хоче повернути найбільший у світі діамант

Багато південноафриканців підтримують версію, що надбання Великою Британією коштовностей було нелегітимним. Про це після смерті королеви Єлизавети II у ПАР висловилася низка політиків та громадських діячів. Також понад 6000 людей підписали петицію з вимогою повернути камінь та виставити його в південноафриканському музеї, пише BBC

«Діамант має бути негайно повернутий. Корисні копалини нашої країни та інших країн продовжують приносити користь Британії коштом нашого народу», — заявив відомий активіст ПАР Тандуксоло Сабело.

А от член південноафриканського парламенту Вуйолвету Зунгула закликав не тільки повернути «Куллінан I», а й вимагати від Сполученого Королівства й інші коштовні камені, які видобули у шахтах колишньої колонії. Також він закликає Британію виплатити репарації за всю заподіяну країні шкоду.

«Покійна королева хизувалась діамантами понад півстоліття. Ми не закликаємо до їх повернення, оскільки це означає, що існувала дійсна угода, згідно з якою британська королівська родина позичила діамант. Він перебуває у їхньому володінні виключно внаслідок колоніалізму, який душив корінних жителів цієї й інших країн на континенті. Ми закликаємо до репатріації всіх колоніальних крадіжок, частиною яких є крадіжка Великої зірки Африки», — сказала представниця опозиційної політичної партії ПАР Лі-Енн Матіс.

Раніше Заборона розповідала про порядок наслідування престолу Великої Британії. Після короля Чарльза ІІІ право унаслідувати трон матимуть 23 члени королівської родини.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій