'
Читаєте зараз
Жінки обіймають лише 30% керівних посад в Україні

Жінки обіймають лише 30% керівних посад в Україні

Сергій Сурепін

Кожну четверту топ-менеджерську позицію у світовому бізнесі сьогодні обіймає жінка. Про це свідчать дані глобальної доповіді компанії «Грант Торнтон» за 2017 рік. Видання «Дело Украина» та інформаційно-аналітична платформа YouControl провели дослідження українського ринку.

30,6% – кількість жінок серед топ-менеджерів в Україні. Щодо власників бізнесу, то жінок серед них трохи менше – 28,3%. У регіонах цей тренд також зберігається, водночас найбільша кількість власниць бізнесів і менеджерок в Одесі – 30,2% та 29,5% відповідно.

Найбільше жінок серед власників мікробізнесу – 28,7%, далі середній – 27,4%, і по 22,7% у малому та великому бізнесі (дані YouControl за 2016 рік). Топ-менеджерок ще менше: у малому бізнесі – 16%, у великому трохи більше – 18,4%, у середньому – 24,9%, найбільше менеджерок у мікробізнесі – 26,8%.

Узагалі, цей тренд у 25-30% характерний майже для всього світу. У Британії, наприклад, вісім років тому був навіть організований рух The 30% Club (кампанія за збільшення кількості жінок до 30% у топ-менеджменті компаній, що входять до FTSE 100).

Якщо ж порівнювати кількість топ-менеджерок в Україні та світі, то в нашій державі показник навіть трохи вищий від середнього, тому що серед директорів компаній (та інших юридичних осіб) 30,6% – це жінки. Хоча країни АСЕАН (Асоціація держав Південно-Східної Азії) залишають нас позаду із показником у 36%, особливо, якщо враховувати повільність глобальних зрушень (щоб обійняти топову позицію і збільшити показник з 19% до 25% у світовому масштабі, жінкам знадобилось 13 років).

Читати більше новин в Telegram
Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій