'
Читаєте зараз
Росія наступає на Бахмут, аби контролювати Донбас. Новини війни онлайн

Росія наступає на Бахмут, аби контролювати Донбас. Новини війни онлайн

Yevheniia Kostina
  • 3 січня 2023 року — 314-й день другої фази війни.
  • Сьогодні Міжнародний день здоров’я та душі.
  • Залишається загроза завдання ворогом авіаційних, ракетних та БПЛА-ударів на всій території України. Бережіть себе і близьких.

Противник не відмовляється від планів, щодо виходу на адміністративний кордон Донецької області. Основні зусилля зосереджує на підтриманні наступального потенціалу та поповнення втрат, адже щодня кидає на вірну смерть сотні солдат. Минулої доби українські захисники відбили атаки на 13 містечок, демілітаризовано 750 противників.

Заборона веде онлайн найголовніших подій у 314-й день битви українського народу та його друзів за світ без рашизму.


Крайні новини України 3 січня

18:01. Друзі. Дякуємо, що були з нами!

Ми всі стали на день ближчими до перемоги!

Ілюстрація: an_gry/Twitter

17:55. ЗМІ

Читати більше новин в Telegram

Німеччина почала виготовляти самохідні артилерійські установки RCH-155 для України.

17:42. МВС України

Під час окупації російські військові захопили один з приватних будинків у селі Олександрівка Горохівської громади у Миколаївській області і обладнали там катівню. Туди приводили місцевих мешканців, які відмовлялися співпрацювати з ворогом.

Встановлено, що представники ворожої армії та спецслужб душили потерпілих поліетиленовими пакетами, били важкими предметами та застосовували електрострум.

17:20. ЗМІ

У США вивели на орбіту український супутник PolyITAN-HP-30. Його розробили науковці з Київського політехнічного інституту.

На супутникові проводитимуть науковий експеримент з дослідження ефективності теплових труб як основного елемента систем термостабілізації космічних апаратів.

17:03. ДМСУ

16:42. Мінцифри

Українці матимуть інтернет під час відключень світла. 29 провайдерам з різних областей передали 172 батареї SBL, які допоможуть їм живити мережі.

Найскладніша ситуація з інтернетом зараз у Харківській, Донецькій, Київській, Житомирській, Чернігівській та Сумській областях. Тому більшість батарей передали саме туди.

16:23. Кабмін

Уряд до кінця війни скасував аукціони у системі Prozorro. Рішення зумовлене відсутністю доступу всіх учасників торгів до системи через обстріли енергосистеми.

16:07. ДТЕК

У Київській області діють нові графіки стабілізаційних відключень. Для рівномірності відключень світла споживачів поділили на чотири групи замість двох, як було раніше.

Нові графіки складаються з трьох категорій:

  • білий колір на графіку — у цей час планується включення світла;
  • сірий колір на графіку — у ці години світла не буде;
  • світло-сірий колір на графіку — можливі відключення, якщо дисбаланс в енергосистемі буде збільшуватись.

15:41. ДСНС України

3 січня, близько 14:15, у м. Нововолинськ троє дітей 2010-2012 р.н. перебували на кризі місцевого кар’єру на відстані 25 м від берегу. Внаслідок розлому криги одна дитина потонула, тіло піднято до берега рятувальниками. Двох дітей врятували фахівці ДСНС. З діагнозом переохолодження їх госпіталізовано до лікарні, третя дитина загинула.

15:16. ЗМІ

США 3 січня проведуть запуск наносупутника PolyITAN-HP-30, створеного українськими вченими НТУ Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського за бюджетні кошти до 30-річчя незалежності України.

15:00. Президент Литви

У 2023 році Литва надішле військове обладнання, боєприпаси та забезпечить військову підготовку ЗСУ.

14:47. Моніторінг

Російська армія обстрілює Краматорськ.

14:33. Укрзалізниця

Додаткові рейси на 6-8 січня:

  • 180/179 Київ — Дніпро. 6 та 8 січня о 09:53 з Києва, о 18:25 у Дніпрі. Зворотно того ж дня о 08:51, прибуття о 17:05.
  • 191/192 Київ — Львів. 8 січня о 07:44 з Києва і о 15:28 у Львові. Зворотно 8 січня о 08:06, прибуває о 15:38.
  • 176/175 Київ — Кривий Ріг. 8 січня о 06:19 з Києва через Миронівку, ст. ім. Т. Шевченка, Олександрію із прибуттям о 15:07. Зворотно в той же день о 08:09 із прибуттям до столиці о 16:26.
  • 104/103 Київ — Харків. 8 січня о 09:40 з Києва, прибуття о 17:15. Зворотно того ж дня о 10:48, прибуття о 18:41.
  • 168 Львів — Одеса. 8 січня о 08:50 зі Львова, прибуття о 19:49. Зворотно того ж дня о 10:16, прибуття о 21:38.

13:59. СБУ

На території захопленого приватного будинку в окупованому селищі Олександрівка знайшли катівню: тут насильно тримали і жорстоко катували місцевих жителів, які відмовились співпрацювати з ворогом.

З людей намагались вибити адреси перебування українських патріотів, зокрема учасників руху опору. Потерпілих душили поліетиленовими пакетами, били важкими предметами і застосовували електрошокер.

13:40. Донеччина

Зранку росіяни обстріляли Курахове з артилерії — поцілили у житловий квартал. Один снаряд влучив безпосередньо у багатоповерхівку, пошкоджено об’єкт інфраструктури водопостачання та вибито шибки у будівлях неподалік місця влучання.

За попередньою інформацією, одна людина загинула, ще двоє дістали поранення.

13:25. Голова Львівської ОВА

Від 14:00 до 23:00 почне діяти графік погодинних відключень.

13:05. ЗМІ

В Європейському Союзі не згодні із закликами України покарати санкціями європейські фармацевтичні компанії, які все ще працюють в Росії (ЄС звільнив від санкцій з гуманітарних міркувань).

Вилучення фармацевтичних препаратів з-під санкцій є поширеною практикою. У санкціях проти Ірану також є виняток для ліків. І ліки не були включені до санкцій ООН проти Іраку в 1990-х роках.

12:48. Голова Херсонської ОВА

Двоє людей підірвалися на полишеній ворогами вибухівці у Бериславському районі на Херсонщині. На виїзді з Малої Олександрівки автомобіль з цивільними натрапив на російську вибухівку.

12:32. Британська розвідка

Мапа бойових дій 3 січня 2022 року.

12:15. Дружківка

Вночі 2 січня росіяни завдали ракетного удару по льодовій арені Альтаїр. Вибух спричинив сильну пожежу, яка зруйнувала домашній майданчик ХК Донбас. Зруйнована будівля, але прапор вцілив.

11:57. Укразалізниця

Туристичний гай Love Planet додав маршрут Кишинів-Київ до топ-8 кращих європейських поїздок поїздом у 2023 році.

11:40. Укренерго

Завдяки теплій погоді споживання в Україні знижене. Електростанції виробляють достатньо електроенергії для покриття навантаження. Підвищено виробництво електроенергії сонячними електростанціями, тому обмеження споживання до 14:00 не застосовуються.

Однак на вечір прогнозується поступове зростання споживання.

11:23. ГУ розвідки Міноборони України

Російська армія 2023 року будуть намагатися продовжувати ведення наступальних дій. Вони намагатимуться втримати сухопутний коридор до Криму та захопити усю Донецьку область.

11:07. ДСНС України

Протягом доби піротехнічні підрозділи залучалися 98 разів, виявлено, вилучено і знешкоджено 338 вибухонебезпечних предметів. Обстежено територію площею 44 гектари.

10:50. Торецьк

Прифронтове місто постійно знаходиться під обстрілами і без питної води. Від початку повномасштабної агресії там загинуло 74 людини, поранено – 173.

10:33. Голова Харківської ОВА

Минулої доби під ворожим вогнем перебували прикордонні населені пункти Куп’янського, Чугуївського та Харківського районів. Пошкоджені приватні домоволодіння, сталися пожежі. Під час гасіння пожеж особовий склад ДСНС двічі потрапляв під повторні обстріли – в смт. Дворічна та у Вовчанську.

10:17. Голова Донецької ОВА

Минулої доби трьох ударів зазнала віддалена від фронту Дружківка: зруйновано Льодову арену, пошкоджено будівлі МАН, автовокзал, церкву, житловий будинок та господарчі споруди. Одна людина поранена.

10:00. Syrian Network for Human Rights

У Сирії у 2022 році режим Асада та Росія вбили 1057 мирних жителів, у тому числі 251 дитину, а 133 людини померли від тортур у своїх центрах ув’язнення та в’язницях. Це дані, які відомі.

9:41. СБУ

Оголошено перші підозри за обстріли цивільних об’єктів України на основі зібраної доказової бази. Відповідальність несуть командувач дальньої авіації повітряно-космічних сил ЗС РФ генерал-полковник Сергій Кобилаш та колишній командувач Чорноморським флотом РФ адмірал Ігор Осіпов.

9:20. ВМС ЗСУ

Станом на 03.01.2023:

  • в Чорному морі на бойовому чергуванні знаходяться до шести ворожих кораблів;
  • в Азовському морі на бойовому чергуванні знаходиться один ворожий корабель;
  • в Середземному морі – дев’ять ворожих кораблів, з них п’ять носіїв крилатих ракет Калібр, загальний залп – 72 ракети;

9:04. Голова Херсонської ОВА

Росіяни минулої доби 79 разів обстріляли територію Херсонщини з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків. Херсон обстрілювали 32 рази: влучили в авторинок, комунальне підприємство, приватні та багатоквартирні будинки.

Загинули дві людини, дев’ятеро отримали поранення різного ступеня тяжкості.

8:50. Британська розвідка

  • У середині грудня російські військові та проксі-сили ПВК «Вагнер», ймовірно, збільшили частоту своїх піхотних штурмів навколо міста Бахмут Донецької області. Однак багато з цих операцій мали слабку підтримку.
  • Протягом останніх десяти днів Україна виділила значні підкріплення для захисту сектора, і частота російських нападів, ймовірно, зменшилася з піку в середині грудня. Обидві сторони зазнали великих втрат.
  • Російські наступальні операції в цьому районі зараз, ймовірно, проводяться лише на рівні взводу або відділення. Навряд чи Росія досягне значного прориву під Бахмутом найближчими тижнями.

8:35. Заборона

Інфографіка побудована на офіційних даних Генштабу ЗСУ на ранок 3 січня 2023 року.

8:17. Голова Дніпропетровської ОВА

Двічі за ніч Нікопольський район зазнав атак російських «Ураганів» та важкої артилерії. Понад 20 снарядів прилетіли у Нікополь та Покровську громаду.

8:00. З ранкового зведення Генштабу ЗСУ

Підтверджено вогневе ураження підрозділами Сил оборони України 31 грудня живої сили та військової техніки противника в районі населеного пункту Чулаківка Херсонської області. Втрати противника склали близько 500 військовослужбовців пораненими та загиблими.

1 січня 2023 року підрозділами Сил оборони України здійснено вогневе ураження особового складу російських окупантів в районі населеного пункту Федорівка Херсонської області, кількість втрат ворога уточнюється.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій