'
Читаєте зараз
Рік війни в цифрах: інфографіка Заборони

Рік війни в цифрах: інфографіка Заборони

Anastasiia Opryshchenko

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну триває вже рік. Наслідки нападу окупантів колосальні, втім, зрозуміти повну картину руйнувань та смертей зараз майже неможливо через брак інформації з фронту. Яким був цей рік у цифрах — Заборона зібрала все, що наразі відомо, у велику інфографіку.


Цивільні

Станом на 1 лютого 2022 року Державна служба статистики оцінювала чисельність населення приблизно в 41,1 мільйона людей.

На сьогодні немає офіційних даних, але за різними оцінками в Україні перебуває 34-35 мільйона людей.

За рік повномасштабної війни в ООН підтвердили загибель понад 8 тисяч українців, ще як мінімум 13 тисяч людей дістали поранення. За даними верховного комісара ООН з прав людини Фолькера Тюрка, серед жертв щонайменше 487 дітей, а 954 були поранені. Найбільше цивільних загинуло в Донецькій, Харківській, Київській, Херсонській, Чернігівській та Запорізькій областях.

Водночас Тюрк наголошує: ці дані — лише верхівка айсберга.

До більшості зафіксованих утрат призвела вибухова зброя з великою зоною ураження (обстріли з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, ракетні й авіаудари). Близько 90,3% жертв серед цивільного населення спричинила саме вибухова зброя з широким радіусом дії, зокрема артилерійські снаряди, крилаті та балістичні ракети, а також удари з повітря. Подивитися, що й коли обстрілювала Росія, можна на цій інтерактивній мапі

Також в ООН зафіксували 219 убитих та 413 поранених з-поміж цивільного населення через підрив мін і вибухонебезпечних пережитків війни.

З початку повномасштабного вторгнення з України виїхало близько 8 мільйонів людей — це 20% населення країни. Більшість вимушених переселенців вирушили до Польщі, решта — до Словаччини, Угорщини, Румунії й інших країн. Водночас за цей рік майже 3,3 мільйона громадян повернулися в Україну з-за кордону. З 10 травня 2022 року кількість людей, що повертаються в Україну, перевищила кількість тих, що виїжджають.

Близько 5 мільйонів українців стали внутрішньо переміщеними особами у власній країні, багато з них шукають притулку. Майже 40% населення України — 17,6 мільйона осіб — потребують гуманітарної допомоги. Крім цього, внаслідок російського вторгнення довелося перемістити з власних осель 143,6 тисячі людей з інвалідністю.

Протягом року, за різними оцінками, окупанти викрали та вивезли на територію РФ близько 1,2 мільйона жителів України. Серед них від 260 до 700 тисяч — діти

Понад 15 тисяч людей — як цивільних, так і військових — зникли безвісти через війну в Україні.

Скільки військових загинуло (та скільки перебуває в полоні)?

За рік від початку повномасштабної війни втрати української армії становлять до 13 тисяч військових, заявив 1 грудня 2022 року радник глави Офісу президента Михайло Подоляк. А в серпні 2022 року головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомляв, що на війні РФ проти України загинуло майже 9 тисяч українських захисників.

30 листопада 2022 року голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що, за її оцінками, на війні загинуло 100 тисяч українських військових. Однак згодом у Єврокомісії визнали, що помилилися, та прибрали цю інформацію.

Станом на грудень 2022 року близько 3,4 тисячі українських військовослужбовців перебувають у полоні. Всього за 2022 рік з російської неволі вдалося звільнити 1464 військовослужбовців і 132 цивільних. Обміни полоненими відбувалися спільними зусиллями Офісу президента, ГУР МОУ, СБУ та Мінреінтеграції.

Журналісти

Із 67 журналістів, убитих цього року у світі, 12 загинули в Україні, повідомила Міжнародна федерація журналістів. 2021 року перелік загиблих журналістів налічував 47 імен. До списку загиблих в Україні журналістів і працівників сфери медіа МФЖ внесла Ігоря Гуденка, Євгена Сакуна, П’єра Закжевскі, Олександру Кувшинову, Брента Рено, Оксану Бауліну, Макса Левіна, Мантаса Кведарявічюса, Євгена Баля, Романа Нежиборця, Зореслава Замойського та Фредеріка Леклерк-Імхоффа.

Колаборанти й воєнні злочини РФ в Україні

Станом на січень 2023 року органи прокуратури розслідують понад 1800 проваджень, пов’язаних зі злочинами проти національної безпеки. Серед них 900 — за фактами державної зради, колабораційної діяльності та пособництва державі-агресору на нещодавно звільнених територіях Донецької, Луганської, Харківської й Херсонської областей.

За результатами розслідувань злочинів 140 особам повідомили про підозру (зокрема заочно), 27 — оголосили в розшук. Водночас тут ідеться лише про затриманих за статтею про колабораційну діяльність, а не, наприклад, за державну зраду. До суду на сьогодні скерували 265 кримінальних проваджень за обвинуваченням 268 людей. Щодо інших справ триває розслідування.

Стосовно 53 людей уже є вироки. Та більшість покарань схожі — особам забороняють обіймати посади в державних органах на 10 років, інколи з додатковими санкціями, наприклад конфіскацією майна.

Нагальним є питання воєнних злочинів, які Росія скоїла в Україні впродовж цього року. 28 листопада 2022 року Андрій Єрмак зазначав, що, згідно з офіційними даними Офісу генпрокурора України, на рахунку окупантів понад 47,9 тисячі воєнних злочинів. Про один з них — ракетний удар по Миколаївській ОДА — ми писали тут.

Загалом РФ вчиняла проти України такі воєнні злочини:

  • сексуалізоване та гендерне насильство;
  • катування й жорстоке поводження;
  • створення загроз для цивільного населення;
  • напади на мирне населення;
  • позасудові страти;
  • незаконне ув’язнення, нелюдське поводження та примусове переміщення.

17 січня 2023 року генпрокурор України Андрій Костін повідомив, що правоохоронці вже розслідують 67 тисяч воєнних злочинів РФ і вже є 25 вироків щодо російських воєнних злочинців. 

Окуповані території 

На початку вторгнення росіяни захопили великі території України: Приазов’я від Херсона до Маріуполя і Василівки, північні райони Київщини, Луганщини, Харківщини й Чернігівщини, а також майже всю Сумщину.

Загалом українським військовим протягом 2022 року вдалося звільнити 40% окупованих після 24 лютого територій і 28% від усіх окупованих з 2014 року територій, підкреслив Валерій Залужний.

У 2022 році ЗСУ провели успішні контрнаступи й відкинули російські війська з Київщини, практично всієї Харківщини та правобережжя Херсонщини. Станом на 2 січня 2023 року українські військові продовжують стримувати противника на сухопутній ділянці протяжністю 3786 кілометрів, активна лінія фронту — 1500 кілометрів.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій