'
Читаєте зараз
Росіяни роблять з ЗАЕС неприступну фортецю. Новини війни онлайн

Росіяни роблять з ЗАЕС неприступну фортецю. Новини війни онлайн

Yevheniia Kostina
  • 26 квітня 2023 року — 427-й день другої фази неспровокованої російсько-української війни.
  • Сьогодні Міжнародний день пам’яті Чорнобиля, Всесвітній день пілотів, День видимості лесбійок, День собак-поводирів.
  • Залишається висока загроза завдання ворогом авіаційних, ракетних та БПЛА-ударів на всій території України. Бережіть себе і близьких.

Протягом минулої доби російські війська завдали три ракетних та 13 авіаційних ударів (24 квітня було ‘лише’ 62), 49 обстрілів з РСЗВ. Основні бойові дії велися на трьох напрямках на Донбасі (тут відбито 39 атак), епіцентром залишаються Бахмут та Мар’їнка. Окупанти зводять нові фортифікаційні споруди на Запорізькій АЕС в окупованому Енергодарі.

Заборона веде онлайн найголовніших подій у 427-й день битви українського народу та його друзів за світ без рашизму.


Крайні новини України 26 квітня

18:04. Друзі. Дякуємо, що були з нами!

Ми всі стали ще на день ближчими до перемоги!

Нова робота відомого вуличного художника C215 на Київщині. Фото: Brave Ukraine/Twitter

17:48. КМДА

Читати більше новин в Telegram

На вулиці Пирогова з 10:00 до 20:00 27 квітня перекриють рух у зв’язку з заміною водопровідної мережі.

17:39. ДСНС України

17:27. ЗМІ

Уряд Словенії в умовах повної секретності поставив Україні 20 бронетранспортерів Valuk.

17:15. Наші гроші

На «Прозорро» почалась публікація закупівельних цін військових частин. Водночас військова частина А1225, що є частиною забезпечення ГУР МО, оприлюднило звіти про закупівлі харчів, обмундирування та автозапчастин на 16 мільйонів гривень.

Без коментарів…

17:06. Міноборони України

Проти українських військ ворог використовує близько 369 000 людей особового складу та близько 5 900 одиниць важкого озброєння.

16:49. Київська ОВА

У Білоцерківському районі 27 квітня пройдуть вибухові роботи. Зберігайте спокій – роботи планові.

16:33. PinchukArtCentre

Дана Кавеліна стала володаркою головної нагороди 7-го конкурсу Премії PinchukArtCentre – загальнонаціональної премії для молодих українських художників віком до 35 років. За 3D анімацію Не може бути такого, щоб нічого не можна було повернути вона отримала 370 000 гривень й автоматично увійшла до списку номінантів міжнародної премії Future Generation Art Prize 2023.

Ніколай Карабінович, Антон Саєнко, Катерина Лисовенко отримали спеціальні відзнаки від журі. Окрім 60 000 гривень, PinchukArtCentre запропонує кожному лауреату певну підтримку художнього розвитку в рамках виготовлення витвору мистецтва або підтримки у вигляді резиденції.

Переможців було обрано міжнародним журі у складі Бйорна Гельдхофа, артдиректора PinchukArtCentre; Євгенії Бєлорусець, української художниці, письменниці та фотографки; Марти Кірценбаум, кураторки Французького павільйону 58-ї Венеційської бієнале; Барта де Баре, директора M KHA.

16:18. Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

В результаті обміну з полону повернулися ще 44 українці: 42 військових і двоє цивільних. До ЗСУ належать 19 звільнених, до ДПСУ – 11, ВМС – чемеро, НГУ – двоє, ТрО – троє.

Вони воювали, зокрема, в Маріуполі, на донецькому, херсонському, харківському, луганському та сумському напрямках. Серед них чимало поранених та з наслідками важких тортур. Звільнено з полону також військового хірурга, який оперував поранених у військовому шпиталі в Маріуполі та організував масову медичну допомогу.

16:02. Указ президента

Послом України в Китай призначено Павла Рябікіна. В свій час був послом в Данії, народним депутатом (УДАР), очолював ДП Міжнародний аеропорт Бориспіль, Державну митну службу та Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України.

15:54. МВС України

З лютого 2022 року на вибухонебезпечних предметах підірвалося понад 150 жителів Харківщини, 30 із яких загинули.

15:30. Укрзалізниця

УЗ призначає курсування поїзда №123/124 сполученням Київ — Ужгород.

Потяг відправиться з Києва 28 квітня о 17:55 і прибуде до Ужгорода о 8:56. У зворотному напрямку, з Ужгорода, поїзд відправиться 30 квітня о 19:50 і прибуде до Києва об 11:04.

14:32. Президент України

14:13. Міністр оборони Польщі

Надані Україні танки Leopard 2 ремонтуватимуться та обслуговуватимуться в Польщі: сервісний центр на підприємстві Bumar-Labędy запрацює у травні-2023.

14:01. СБУ

Суд дав по 15 років подружжю з міста Часів Яр. Чоловік раніше вже відбував покарання за участь у незаконних збройних формуваннях «ДНР». Влітку 2022 року вони дистанційно вийшли на заступника командира російського розвідувального батальйону «Спарта», який брав участь у бойових діях на східному фронті.

13:34. ЗМІ

Компанія Mattel випустила першу в історії ляльку Барбі з синдромом Дауна, яку світу представила модель Еллі Голдштейн.

13:04. Британська розвідка

Мапа бойових дій в Україні 26 квітня 2023 року.

12:47. НПУ

Вночі двома ракетами «С-300» ворог поцілив по місту Дружківка. Пошкоджено щонайменше сім житлових будинків і відділ поліції. Поранено трьох поліцейських, які перебували при виконанні службових обов’язків.

12:32. ЗМІ

British American Tobacco продавала сигарети до Північної Кореї через посередника в Сінгапурі в порушення санкцій США. Компанія вибачилася і погодилася виплатити понад $635 мільйонів штрафу.

12:16. Укренерго

Виробництва електроенергії достатньо для покриття споживання. Все ще триває водопілля. Гідроелектростанції продовжують працювати не тільки для покриття піків споживання зранку та ввечері, але й упродовж всієї доби.

12:00. Мінінтеграції

Перші кроки держави в Криму після його деокупації:

  • забезпечення безпеки;
  • демілітаризація російських військових баз;
  • притягнення до відповідальності держзрадників;
  • відновлення органів державної влади;
  • забезпечення інформаційної безпеки.

11:40. Запоріжжя

Вибухи. Всіх просять залишатися в укриттях, небезпека триває.

11:37. Білі шоломи

Війська Асада разом з російським угрупуванням вчергове обстріляли з важкої артилерії Ідліб, що в Сирії.

11:20. Брюсельський журналіст-інсайдер Рікард Йозвяк

Посли ЄС дали зелене світло новому режиму санкцій ЄС, націленому на людей/організації, які намагаються дестабілізувати ситуацію в Молдові. Імен ще немає, вони будуть додані пізніше.

11:02. Заборона

Google Earth оновила карти. Маріупольський театр: було vs стало.

10:44. Донецька ОВА

Серед ночі росіяни завдали ракетного удару по Дружківці — пошкоджено житловий будинок та адмінбудівлю. На Волноваському напрямку ворог двічі обстріляв Новоукраїнку і двічі — Пречистівку Вугледарської громади.

10:34. ДСНС України

Зранку на г. Піп Іван Чорногірський обмежена видимість до 30 метрів. Вітер західний 15-17 м/с, хуртовина, падає сніг. Температура повітря -5°С.

10:15. МВС України

Президент Туреччини вручив державну нагороду «За найвищу самопожертву» Україні та українським рятувальникам, які брали участь у пошуково-рятувальній операції із подолання наслідків потужного землетрусу.

9:52. КМВА

Станом на ранок 26 квітня, рівень води в Дніпрі у Києві біля моста «Метро» підвищився ще на 6 см і становить 9.3 метри.

9:35. Британська розвідка

  • У західних районах Бахмута тривають важкі бої на короткій дистанції.
  • Ключовою подією за останній тиждень стали бої на околицях міста, особливо біля села Хромове, оскільки Україна прагне зберегти контроль над своїм маршрутом постачання 0506.
  • Місто зазнає атаки вже понад 11 місяців, українська оборона Бахмута тепер інтегрована як один з елементів значно глибшої оборонної зони, яка включає місто Часів Яр на заході.

9:16. Херсонська ОВА

Російські війська за добу 75 разів обстріляли мирні містечка: випустили 389 снарядів з артилерії, РСЗВ, мінометів, танків, РПГ, безпілотників та авіації. Херсон росіяни атакували 11 разів, випустивши по місту 33 снаряди.

У селі Кізомис Білозерської громади через ворожі обстріли пошкоджено з одинадцять житлових будинків, церква, два магазини, гаражі й автівка.

9:00. Укрзалізниця

УЗ виправили технічні проблеми, які ввечері 25 квітня зробили збої в системі. Всі онлайн-сервіси працюють у штатному режимі. Поїзди курсують за графіком.

8:46. Запорізька ОВА

Минулої доби ворог здійснив 67 ударів по 19 мирним громадам: 53 артобстріли, шість атак з РСЗВ, сім із застосуванням БПЛА та один авіаудар. Зафіксовано 37 нових руйнувань.

8:32. Заборона

Інфографіка побудована на основі офіційних даних Генштабу ЗСУ на ранок 26 квітня 2023 року.

8:15. Прем’єр-міністр України

Варварські атаки Росії поблизу атомних об’єктів України, окупація Запорізької АЕС та перетворення її на військову базу ставлять світ під загрозу нової катастрофи, чиї масштаби можуть перевищити аварію на ЧАЕС.

8:00. З ранкового зведення Генштабу ЗСУ

Авіація Сил оборони за минулу  добу завдала шість ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки, а також удару по зенітно-ракетному комплексу. Збито два розвідувальних БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили ЗРК, чотири райони зосередження особового складу та радіолокаційну станцію.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій