'
Читаєте зараз
Як стати громадянином України?

Як стати громадянином України?

Оксана Паращак

Раніше стати громадянином України міг той, хто не розумів української і не знав, що таке конституція. Відтепер, щоб отримати український паспорт треба скласти іспити з мови, історії України та основ Конституції.

Відповідний закон прийняли 21 березня. А говорити про це почали ще в липні, коли зареєстрували відповідну петицію. Якщо конституція та історія – нове, то тест з мови для отримання громадянства складають від 2021-го. А в Польщі, наприклад, ще з 90-х.

Схожі екзамени є в багатьох розвинутих країнах. Щоб стати німцем, треба скласти тест із 33 запитань – і знати навіть те, як у Німеччині святкують Великдень. У країнах Балтії, завдяки іспитам мільйони росіян не можуть голосувати на виборах і ставати держслужбовцями.

В Україні іспити на громадянство почнуться через три місяці. Але не для всіх – іноземці, які воюють за Україну чи мають інші заслуги, зможуть отримати паспорт без іспитів. Це стосується і тих, у кого є посвідка на тимчасове проживання. Їм дають на підготовку два роки. Якщо іспит не складуть – громадянство заберуть. Бо людина, яка бере український паспорт, має знати, що таке Україна, хто такі українці, які у нас цінності, за якими законами і традиціями ми живемо.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій