Читаєте зараз
На станцію Вернадський навідався рідкісний пінгвін: його не бачили кілька років

На станцію Вернадський навідався рідкісний пінгвін: його не бачили кілька років

Анастасія Могилевець

До українських полярників на антарктичній станції «Академік Вернадський» прийшов імператорський пінгвін. Тепер він вивчає будівлю дослідницького центру, повідомляють на сторінці станції.

До цього птах з’явився на острові Галіндез, де знаходиться українська станція, на початку червня 2024 року. Тварина спочатку кілька днів прогулювалася островом, вподобавши місце біля геомагнітної обсерваторії. Потім птах залишив Галіндез, та знову повернувся за декілька тижнів.

«Тепер він [імператорський пінгвін] вивчає будівлю самої станції. Вже роздивлявся великий паливний бак з пальмами, основний вхід, пожежний вихід біля кубриків, а також метеоґанок», — кажуть дослідники.

Такий візит став сюрпризом для науковців. Річ у тім, що імператорські пінгвіни не гніздують у районі «Вернадського», натомість обирають холодніші території. Найближча їхня колонія розташована за понад 300 км. Минула поява імператорського пінгвіна біля станції українських полярників припала на грудень 2020 року.

Біологи відзначають, що це молодий пінгвін, який нещодавно полишив батьків. У такому віці для них типові мандри самотою, адже вони поки не беруть участі в розмноженні та вивчають навколишній світ.

Згодом полярники побачили на іншому боці острова ще одного великого пінгвіна. Зимівники помітили його з човна під час виходу в море. Втім, льодова ситуація не дозволила підійти близько й точно визначити вид.

«Ймовірно, то був або другий імператорський пінгвін, або ж королівський — вони трохи менші за розмірами, але теж досить великі й не живуть в цій місцевості (надають перевагу теплішим Субантарктичним островам)», — додали на станції «Вернадський».

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій