Читаєте зараз
В Японії — спалах смертельної бактеріальної інфекції: чи буде нова пандемія

В Японії — спалах смертельної бактеріальної інфекції: чи буде нова пандемія

Анастасія Могилевець

​Токіо повідомляє про зростання випадків захворювання на потенційно смертельну хворобу — синдром стрептококового токсичного шоку (STSS). Точна причина спалаху досі невідома, пише CNN.

Станом на початок червня 2024 року Міністерство охорони здоровʼя Японії зареєструвало рекордні 977 випадків синдрому стрептококового токсичного шоку. Смертність від нього сягає 30%. У період із січня до березня 2024-го від інфекції померло вже 77 людей.

STSS — рідкісна бактеріальна інфекція, яка може призвести до серйозних ускладнень зі здоровʼям, ампутації кінцівок та навіть смерті. Зокрема, це стосується дорослих віком від 30 років. А найбільш вразливі до захворювання люди старшого віку.

Більшість випадків STSS спричинені бактерією під назвою streptococcus pyogenes. Більш відомий як стрептокок А, він може спричиняти біль у горлі, в основному в дітей. Багато людей хворіють на нього, навіть не підозрюючи про це і не маючи симптомів. Але в деяких випадках стрептокок А потрапляє до кровотоку і виробляє токсин, що може призвести до токсичного шоку.

«Навіть за умови лікування STSS може бути смертельним. З десятьох заражених щонайменше троє людей помруть від інфекції», — повідомили в Центрах з контролю та профілактики захворювань у США (CDC).

Стрептококові інфекції поширюються повітряно-крапельним шляхом, при фізичному контакті й через рани. Підвищений ризик мають люди з відкритою раною, наприклад, пацієнти, які нещодавно перенесли операцію. Це лікується антибіотиками, але важкі хворі потребують комбінації препаратів та інтенсивної медичної допомоги.

Поширення стрептококової інфекції А обмежували засобами контролю над пандемією COVID-19, як-от носіння медичних масок і соціальне дистанціювання. Однак після послаблення цих заходів багато країн повідомили про зростання випадків зараження іншими захворюваннями. Експерти не можуть встановити причину майже половини випадків зараження на STSS.

«Ми можемо зміцнити імунітет, якщо постійно контактуємо з бактеріями. Але цей механізм був відсутній під час пандемії коронавірусу. Отже, зараз більше людей сприйнятливі до інфекції, і це може бути однією з причин різкого зростання випадків», — сказав професор Токійського жіночого медичного університету Кен Кікучі.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій