Читаєте зараз
В Києві здійснили замах на опозиційного журналіста з Казахстану: що відповів Токаєв 

В Києві здійснили замах на опозиційного журналіста з Казахстану: що відповів Токаєв 

Анастасія Могилевець

В українській столиці вдень 18 червня невідомий чоловік вистрілив у казахстанського журналіста Айдоса Садикова. Його дружина стверджує, що до нападу причетний президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

На момент спроби вбивства Садиков разом з дружиною перебували в машині в Шевченківському районі Києва. Зловмиснику вдалося втекти, правоохоронці шукають його. Наталія Садикова пізніше повідомила, що її чоловік перебуває в реанімації у важкому стані, йому стріляли в голову. Вона каже, нібито напад організував лідер Казахстану.

Автівка, у якій перебувало подружжя Садикових на момент пострілу. Фото: Національна поліція України

«З 2018 року, коли Айдос почав випускати медіа Бәсе, він зібрав велику аудиторію. Він допомагав людям організовувати протести, ми це також висвітлювали. І останні роки, після революції в Казахстані, Токаєв жорстко зачистив все інформаційне поле: когось засудив, когось підкупив, когось посадив і ми з Айдосом залишались одні, хто критикував владу. Крім цього, ми критикували і путінський режим», — розповіла Наталія.

Президент Казахстану у відповідь на інцидент запевнив, що в разі необхідності офіційні органи країни готові долучитися до розслідування замаху на журналіста.

«Усі колізії, розбіжності в нашому суспільстві слід розв’язувати виключно в правовому полі, на основі чинного законодавства, відповідно до основних міжнародних норм. Саме з цього погляду необхідно розглядати злочин, що стався вчора в Києві щодо громадянина Казахстану Айдоса Садикова», — сказав Касим-Жомарт Токаєв.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій