Читаєте зараз
Науковці з’ясували, чому деякі люди ніколи не хворіють на COVID-19

Науковці з’ясували, чому деякі люди ніколи не хворіють на COVID-19

Ilona Kivva
Автор:
  • Для проведення експерименту вчені інфікували коронавірусом 36 людей віком від 18 до 30 років, 16 з яких не були вакциновані.
  • Вони проаналізували генетичну активність у носових тканинах і крові людей.
  • Тепер дослідники значно краще розуміють весь спектр імунних реакцій, що може стати основою для розробки потенційних методів лікування та вакцин, які імітують природний захист.

Дослідження провели влітку 2021 року, однак його результати оприлюднили лише зараз. З’ясувалося, що у носі деяких людей є тканини, які знищують вірус ще до його потрапляння в організм.

Заборона розповідає про результати дослідження.

Коронавірус: що знайшли вчені з Британії

В червні-серпні 2021 року група науковців під керівництвом Інституту Велкома Сенгера та Університетського коледжу Лондона у Великій Британії зібрала 36 добровольців віком від 18 до 30 років, які до цього ніколи не хворіли на коронавірус. 16 з них не були вакциновані від COVID-19.

У суворих лабораторних умовах їх навмисно інфікували пре-альфа штамом SARS-CoV-2 — вірусом, який спричиняє COVID-19. На основі аналізу генетичної активності в носових тканинах і крові добровольців,дослідники відкрили нову імунну відповідь, яка забезпечує надійний захист від цієї хвороби.

Упродовж року після інфікування в добровольців взяли мазки з носа та кров. Отриманий матеріал дослідники проаналізували за допомогою секвенування одноклітинної РНК, що дозволило отримати хронологію активності сотень тисяч окремих клітин з безпрецедентною деталізацією. На основі цього набору даних команда науковців виділила три категорії інфекції:

Читати більше новин в Telegram
  • транзиторну;
  • стійку;
  • абортивну.

Саме в цій третій групі вони виявили секретну зброю організму для уникнення COVID-19.

COVID-19: як організм знищує

Як свідчить дослідження, у той час, як у більшості людей імунна відповідь проти вірусу, що потрапляє в кров, є швидкою, у цих добровольців спостерігалася ледь помітна, але набагато швидша реакція в тканинах носа, яка включала активацію мукозально-асоційованих інваріантних Т-лімфоцитів (MAIT) і падіння запальних лейкоцитів, які знищували вірус ще до того, як він потрапляв у організм. Крім того, дослідники також виявили підвищене вираження гена HLA-DQA2 в носових клітинах добровольців ще до того, як їх інфікували. Це один з низки генів, які раніше пов’язували з легким або безсимптомним перебігом коронавірусу.

Вакцинація від коронавірусу в Україні: як щепитися у 2024 році

В Україні COVID-19 став сезонним захворюванням на рівні з грипом та іншими респіраторними інфекціями. Найефективнішим способом вберегтися від важкого перебігу COVID-19 є вакцинація. Вона безоплатна і добровільна. План щеплення від коронавірусу такий:

  • основний курс — можуть пройти всі охочі (якщо немає медичних протипоказань) з 5 років;
  • перше додаткове щеплення (разом з основним складає повний курс) — можна отримати з 12 років;
  • другий бустер — з 18 років.

Особливо рекомендована бустерна вакцина людям від 60 років, а також 18-59 років з хворобами, що підвищують ризик важкого перебігу COVID-19.

Раніше Заборона детально розповідала про вакцинацію від коронавірусу в Україні, а також писала про те, що вчені виявили неочікуваний наслідок затяжного COVID-19, який впливає на фізичні можливості.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій