Читаєте зараз
Перша у світі людина отримала імплант проти епілепсії: як він працює

Перша у світі людина отримала імплант проти епілепсії: як він працює

Анастасія Могилевець

Хлопець Оран Ноулсон з Великої Британії став першим у світі пацієнтом з тяжкою формою епілепсії, якому імплантували в череп пристрій для боротьби із симптомами хвороби, пише BBC.

Операцію провели лікарі Лондона у жовтні 2023 року, коли Орану було 12 років. З трирічного віку він страждав на синдром Леннокса-Гасто — важку форму резистентної до лікування епілепсії. За добу у нього траплялося від кількох десятків до 200 судомних нападів. Хлопець непритомнів та переставав дихати, що вимагало екстреної допомоги.

В Орана також діагностували аутизм і розлад дефіциту уваги та гіперактивності. Втім, епілепсія завдає йому найбільше страждань, каже матір дитини. Стан Ноулсона швидко погіршувався, він втратив багато навичок. Однак після імплантації стан пацієнта значно покращився. Кількість щоденних нападів скоротилася на 80%. Такого ефекту вдалося досягти завдяки електричним імпульсам, які пристрій надсилає глибоко в мозок, блокуючи сигнали, що викликають напади.

Оран бере участь у проєкті CADET, що оцінює безпеку та ефективність глибокої стимуляції мозку при тяжкій епілепсії. У проєкті беруть участь лікарня Грейт-Ормонд-стріт, Університетський коледж Лондона, лікарня Королівського коледжу Лондона та Оксфордський університет. Нейростимулятор Picostim розробила британська компанія Amber Therapeutics. Успішна операція тривала близько восьми годин.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій