Читаєте зараз
Литовського волонтера викрили в шахрайстві: що треба знати про Міндаугаса Йонушаса

Литовського волонтера викрили в шахрайстві: що треба знати про Міндаугаса Йонушаса

Анастасія Могилевець

Литовець Міндаугас Йонушас, який представлявся волонтером і журналістом та збирав гроші, щоб піти на фронт замість загиблої медикині Ірини Цибух, виявився шахраєм. Це з’ясували литовські журналісти-розслідувачі.

На початку червня низка українських медіа написали про литовського «волонтера та журналіста» Міндаугаса Йонушаса, який публічно заявив, що йде на фронт парамедиком замість загиблої медикині Ірини Цибух. Після заяв про потребу рятувати людей на війні, чоловік запевнив журналістів, що збирає гроші на свою підготовку. Він попросив небайдужих про фінансову допомогу на своїх сторінках у соцмережах, а також писав і телефонував багатьом відомим людям.

Однак після розголосу цієї історії литовські медіа провели розслідування і і назвали його аферистом. У балтійській країні він заснував благодійний фонд Bonitatem, який збирав кошти для українців і стверджував, що йому переказали мільйони євро. Коли ж він покинув фонд, з’ясувалося, що грошей на рахунки не надходило. Є підозра, що чоловік гроші привласнював, пише Hromadske.

Виявилося, що чоловік регулярно брав участь у різних телешоу — навіть виступав у нацвідборі на «Євробачення», але через те, що не мав ні голосу, ні слуху, і співав трохи литовською, а трохи німецькою його не зрозуміли. Через участь у шоу чоловік на якийсь час став популярним, але згодом зник з інформаційного поля і з’явився знову як «волонтер» і «журналіст».

Перший резонансний скандал з Йонушасом стався у 2017 році. Після того, як водій попутного автомобіля зґвалтував і вбив молоду дівчину, чоловік заснував соціальний проєкт «Не будь наївним на дорозі». Як його керівник, їздив школами та проводив лекції на тему безпечної поведінки на дорозі, «надавав психологічну допомогу жертвам», розповів блогер і ексжурналіст Скірмантас Малінаускас. За його словами, тоді ж кілька учениць заявили про сексуальні домагання з боку «лектора». На тлі скандалу депутатка литовського Сейму Довілес Шакаліенес навіть зробила заяву про неетичну поведінку Міндаугаса Йонушаса, щоб привернути увагу до його діяльності.

«Скандали виникали й у модельному агентстві, яке він використовував задля знайомства з дівчатами. У моєму відео я також розповідаю про жінок, з якими він знайомився в Литві вже після повномасштабного вторгнення Росії. Це українки-біженки. Він запрошував працювати до себе винятково молодих і вродливих. Розпитував, де їхні чоловіки, та казав, що хоче собі знайти українське кохання», — додав Скірмантас Малінаускас — автор резонансного розслідування про псевдоволонтера.

У 2022 році псевдоволонтера запросили стати співвласником благодійного фонду Bonitatem, адже чоловік почав активно волонтерити для України. Водночас за якийсь час з’ясувалося, що Йонушас збирав гроші не на рахунки фонду, а на свій гаманець у Paypal. Після того, як Йонушас покинув фонд, організація залишилася з боргами.

Провідне литовське видання Delfi.lt провело власне розслідування — у ньому йдеться, що,найімовірніше, Міндаугас Йонушас присвоїв собі зібрані для України гроші. Про які суми йдеться — також перевірити не вдається. Сайт фонду не активний, але журналістам вдалося відновити його попередній вигляд. Там ідеться, що вдалося зібрати понад 5 мільйонів євро. Проте розслідувачі сумніваються, що йдеться аж про такі суми.

Далі у статті Delfi розповідається, як саме Мінедас виманював гроші. Скажімо, в одному з постів він оголосив, що люди за донат на збір фонду можуть виграти автівку Ferrari, яка коштує понад пів мільйона доларів. Це був не єдиний розіграш. Наприклад, іншого разу він пропонував 13-й iPhone.

На запитання литовських журналістів, куди саме він спрямував донати для українців, чоловік не відповів — лише пообіцяв уточнити «завтра чи впродовж тижня», але так і не виконав обіцянку.

4 червня Міндаугас Йонушас заявив про рішення вирушити на фронт в Україну як медик-доброволець. «Я вирішив стати медиком-добровольцем. Нема “Чеки” (позивний Ірини Цибух) — тепер буду я. Смерть цієї героїні спонукала мене до мобілізації. Я не романтизую фронт, а лише хочу спробувати зробити все, що мені під силу, щоб Україна жила», — зазначив волонтер і почав збирати гроші.

В коментарі журналістам Hromadske литовець не коментував звинувачень, які лунають на його адресу. 25-річна парамедикиня добровольчого батальйону «Госпітальєри» Ірина Цибух загинула на Харківському напрямку 29 травня. 

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій