Читаєте зараз
Казахський опозиціонер Айдос Садиков помер після замаху в Києві

Казахський опозиціонер Айдос Садиков помер після замаху в Києві

Ilona Kivva
Автор:

Казахський журналіст і опозиціонер Айдос Садиков, на якого 18 червня скоїли замах у Києві, помер у лікарні вночі 2 липня. Про це повідомила його дружина, журналістка Наталія Садикова.

Садиков, за її словами, помер о 03:00. Медики боролися за його життя 13 днів. Весь цей час казахський опозиціонер перебував у реанімації. Дружина Садикова вважає винним у його смерті президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва.

Замах стався 18 червня у дворі будинку в Шевченківському районі Києва, де Садиков жив із дружиною. Підозрювані — двоє громадян Казахстану, Алтай Жаканбаєв і Мейрам Каратаєв. Як встановили українські слідчі, вони приїхали в Україну з Польщі 2 червня й орендували житло за різними адресами. 6 червня Жаканбаєв для стеження купив автомобіль Opel Vectra, через два дні він і Каратаєв винайняли квартиру неподалік місця проживання Садикова і почали вивчати його розпорядок дня і звички. Після замаху підозрювані виїхали до Молдови. 22 червня Генпрокуратура Казахстану заявила, що Жаканбаєв здався поліції.

Наталія Садикова, яка також перебувала в автомобілі, але не постраждала, сказала, що куля влучила її чоловікові у скроню. Після операції на мозку опозиціонер продовжував залишатися у важкому стані.

Подружжя Садикових переїхало до Києва з казахстанського міста Актобе у 2014 році після порушення проти Наталії кримінальної справи. Айдос Садиков на батьківщині зазнав кримінального переслідування, як він стверджував, з політичних мотивів. В Україні вони отримали статус біженців. Подружжя виховувало трьох дітей.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій