Читаєте зараз
В Сьєрра-Леоне заборонили дитячі шлюби: де досі легальні

В Сьєрра-Леоне заборонили дитячі шлюби: де досі легальні

Анастасія Могилевець

Сьєрра-Леоне офіційно заборонила дитячі шлюби після того, як президент Джуліус Маада Біо підписав закон про припинення цієї практики, яка залишається широко поширеною в країнах Африки, повідомляє Reuters.

Третина усіх дівчат у Сьєрра-Леоне виходять заміж до досягнення 18 років. Це підвищує  рівень материнської смертності через фізичні ризики, до яких призводить вагітність, заявляли в міністерстві охорони здоров’я африканської країни. Правозахисники сподіваються, що новий закон допоможе краще захистити дівчат, а також вважають, що документ може стати поштовхом до заборони дитячих шлюбів у інших країнах Африки — зокрема у Замбії й Танзанії.

Відповідно до закону, будь-якому чоловікові, який одружується з дівчиною віком до 18 років, загрожує щонайменше 15 років в’язниці та штраф у розмірі близько $4000. Батькам або тим, хто відвідує такі шлюбні церемонії, також можуть загрожувати штрафи. Крім того, новий закон дозволяє анулювати укладені раніше шлюби з дівчатами, яким на момент церемонії не виповнилося 18 років.

За даними агентства ООН у справах дітей ЮНІСЕФ, у Західній і Центральній Африці найвищий рівень поширеності дитячих шлюбів у світі, і тут проживає майже 60 млн дітей-наречених.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій