Читаєте зараз
Українці у Польщі з липня-2024 можуть змінити статус захисту на CUKR: що він дає 

Українці у Польщі з липня-2024 можуть змінити статус захисту на CUKR: що він дає 

Анастасія Могилевець
  • Варшава з 1 липня змінила правила, що регламентують норми перебування українців на території країни. 
  • Тимчасовий захист для українців продовжили до 30 вересня 2025 року.
  • Змінилися умови оформлення PESEL UKR.

З липня 2024 року дружня країна більше не надає допомогу на оплату житла, яка становила 40 злотих/добу на людину. Безплатне помешкання все ще можна отримати, але тільки у державних центрах розміщення. Водночас розширили можливості для біженців під тимчасовим захистом — вони можуть змінити статус на CUKR.

Заборона розповідає про зміни для українських біженців у Польщі, які почали діяти з 1 липня.

PESEL UKR: оформлення у 2024 році

Українські біженці для отримання низки послуг повинні мати PESEL UKR — унікальний ідентифікаційний номер. На відміну від звичайного PESEL, документ зі статусом UKR дає доступ до спеціальних прав та пільг. 

Власники PESEL UKR перебувають під тимчасовим захистом, мають вільний доступ до ринку праці, можуть користуватись безплатними медичними послугами в рамках Національного фонду здоров’я (NFZ). 

При цьому є умова — його власники не можуть залишати Польщу на термін більш як 30 днів, інакше втратять свій спеціальний статус.

Читати більше новин в Telegram

Раніше українці мали 30 днів на отримання цього документа, але згідно з оновленими правилами, що діють з 1 липня, заявку на його отримання потрібно подати одразу після прибуття. Щоб це зробити — варто звернутися до місцевих органів влади.

Крім цього, змінилися і умови отримання PESEL UKR. Тепер потрібно обов’язково мати дійсний закордонний паспорт. Раніше було достатньо внутрішнього паспорта чи іншого документа, який посвідчує особу.

Житло для українців у Польщі: де надають безплатно

Ще одна важлива зміна для українських біженців у Польщі з 1 липня стосується допомоги на оплату житла, яка становила 40 злотих/добу (на одну людину). Її надавали тим, хто проживав у приватних помешканнях. Тепер такої допомоги немає: українці, які втекли від війни, можуть проживати безплатно лише у центрах колективного розміщення, які утримуються за розпорядженням воєвод, тобто мають угоди з державою.

У польському уряді заявили, що за даними на травень-2024 у центрах колективного розміщення перебували 40 000 українських біженців, що становить 4% від їх загальної кількості. Там додали, що кількість вільних місць у таких пунктах зростає, тоді як число тих, хто потребує допомоги на оплату проживання у приватних помешканнях, зменшилось.

PESEL CUKR: хто може отримати

Згідно з законодавством, тимчасовий захист для українців у Польщі продовжили до 30 вересня 2025 року. Залежно від розвитку ситуації в Україні, його можуть продовжити. Однак існує спеціальна картка, яка допоможе залишатися в країні на три роки. Вона називається CUKR.

Її перевага у тому, що людина не залежатиме від того, чи продовжить Польща у майбутньому спецзакон, який регулює тимчасовий захист для біженців. На підставі цієї карти можна буде їздити по території ЄС. Визнати картку CUKR недійсною можуть лише у випадку скоєння злочину або якщо людина покинула Польщу на термін понад 6 місяців. Для порівняння, вже згаданий PESEL UKR скасовують, якщо людина перебуває за межами Польщі терміном у понад 30 днів.

Фактично йдеться про зміну статусу, але вона можлива за умови виконання наступних вимог:

  • доповнення та оновлення всіх необхідних даних у базі PESEL UKR в органі гміни;
  • подання електронної заяви до воєводи;
  • наявності активного статусу UKR станом на 4 березня 2024 року і на момент подання заяви;
  • відсутність заперечень від служб, відповідальних за безпеку, щодо зміни статусу перебування.

Однак, варто зауважити, що власники карти CUKR втрачають можливість користуватись безплатними медичними послугами в рамках Національного фонду здоров’я (NFZ). 

Заявку на отримання карти перебування CUKR можна буде подати виключно онлайн через електронну систему Управління у справах іноземців.

Раніше Заборона розповідала про способи подолати синдром біженця. Його ознаки — втрата сну, затяжна депресія, психічні розлади тощо. Утім, навіть якщо явних ознак погіршення стану не спостерігається, це ще не означає, що у вимушено переміщеної людини усе гаразд із ментальним здоров’ям.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій