Читаєте зараз
Вперше в світі: в Києві провели унікальну операцію на серці військового

Вперше в світі: в Києві провели унікальну операцію на серці військового

Анастасія Могилевець

Хірурги з Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова провели унікальну операцію на серці 49-річному військовому Юрію Січці без розрізу грудної клітини. Для цього вони використали внутрішньосудинний доступ через руку. В інституті зазначили, що таким способом операцію на серці провели вперше у світі.

Юрій Січка — колишній технічний працівник у школі на Вінниччині. Він отримав важке поранення грудної клітини під Бахмутом, коли допомагав евакуювати тіла загиблих. Російський снаряд пробив йому легеню та застряг у серці.

Після поранення військового доставили до Дніпра, де його екстрено прооперували. Але залишилася небезпечна проблема — отвір у серцевій артерії, через який кров потрапляла в порожнину серця. Це створювало серйозну загрозу для життя, тож Юрій поїхав до Києва. Там хірурги Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова ухвалили рішення провести унікальну операцію, яка не потребувала загальної анестезії.

Як пояснили медики, під час операції вони використали внутрішньо-коронарний ультразвуковий апарат, що дозволив їм бачити судину зсередини й точно встановити спеціальні стент-графти — металеві конструкції до 5 мм в діаметрі, які закрили пошкоджену зону артерії.

Після операції ветеран почувається добре. Зараз він проходить реабілітацію.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій