Читаєте зараз
Правоохоронці ідентифікували ще сімох бучанських катів

Правоохоронці ідентифікували ще сімох бучанських катів

Анастасія Могилевець

Українські прокурори ідентифікували ще сімох російських військових, причетних до вбивств цивільних українців у Бучі на початку повномасштабного вторгнення у 2022 році, повідомляє генпрокуратура.

Підозрювані воювали в різних підрозділах 234 десантно-штурмового полку 76 десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ. Йдеться про 2 самохідну артилерійську групу, 3 парашутно-десантну роту 1-ї батальйонно-тактичної групи та 4 десантно-штурмову роту 2-ї батальйонно-тактичної групи.

Так, підозру оголосили командиру 2-ї самохідної-артилерійської групи, старшині батареї та старшому стрільцю батареї. Вони обшукали місцевого чоловіка, а після перевірки його телефона побили. За наказом командира стрілець-сапер зв’язав потерпілому руки та розстріляв. Причиною стала начебто проукраїнська інформація на телефоні. Ще один підозрюваний — командир взводу 3-ї парашутно-десантної роти 1-ї батальйонно-тактичної групи — перевірив телефон місцевого жителя і застрелив його сімома пострілами.

Дізналися й імена окупантів, що розстріляли людей на блокпості. Рядовий 3-ї парашутно-десантної роти 1-ї батальйонно-тактичної групи з іншими військовими зупинив цивільну автівку, після чого зробив постріл у вікно дверцят водія. Він витягнув людину із салону і кинув на дорогу, після чого його розстріляли.

Водночас на іншому блокпості навідник 4-ї десантно-штурмової роти 2-ї батальйонно-тактичної групи вбив господаря будинку двома пострілами з автомата. Встановили причетність цього військового і до вбивства іншого цивільного. Фігурантам повідомили про підозру в порушенні законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 1 та ч. 2 ст. 438 КК України). Винуватцям загрожує довічне увʼязнення.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій