Читаєте зараз
Угорщину хочуть достроково позбавити головування в ЄС: в чому справа

Угорщину хочуть достроково позбавити головування в ЄС: в чому справа

Анастасія Могилевець

Європейські лідери обговорюють між собою можливість позбавлення Угорщини головування на ротаційній основі. Питання постало після візиту угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана до Москви, пише Financial Times.

Так, дії Орбана нібито стали вагомим аргументом на користь усунення одностайності у прийнятті рішень в блоці. Особливо це стосується питань зовнішньої політики, вважає Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен.

Велика частина країн-членкинь Євросоюзу також начебто обговорюють бойкот традиційних неформальних міністерських зустрічей, які відбудуться в Угорщині під час її головування. Юридична служба ЄС постановила, що прем’єр-міністр Угорщини порушив договори блоку. Йдеться про:

  • заборону будь-яких заходів, що загрожують досягненню цілей спільноти;
  • правило, яке закликає всіх членів здійснювати зовнішню політику в дусі лояльності та взаємної солідарності.

«Поїздка до Москви була політичною помилкою. За 10 років я ніколи не бачив такої жорсткої реакції з боку 26 інших країн на дії [однієї країни]», — додав президент Європейської Ради Шарль Мішель.

Нагадаємо, 2 липня Орбан приїхав до Києва, це був його перший візит до України від початку повномасштабної війни. Уже 5 липня політик навідався до Москви, де зустрівся з російським лідером Владіміром Путіним. Сам Орбан назвав свою поїздку «мирною місією». В рамках неї він 8 липня Орбан приїхав до Китаю. 

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій