Читаєте зараз
Угорщина заблокувала заяву ЄС щодо Венесуели: чи можна його обійти

Угорщина заблокувала заяву ЄС щодо Венесуели: чи можна його обійти

Ilona Kivva
Автор:

Європейський Союз не зміг виступити з єдиною заявою від імені всіх країн щодо результатів президентських виборів у Венесуелі. Річ у тім, що Угорщина наклала на неї вето. У Брюсселі тепер шукають шляхи, як ізолювати Угорщину, пише Суспільне з посиланням на славні джерела.

Про блокування заяви писало і Politico: кажуть, що країни ЄС хотіли ухвалити в понеділок спільну заяву, щоб висловити стурбованість результатами виборів, але їм завадила позиція Будапешта

У результаті глава зовнішньополітичного відомства блоку Жозеп Боррель опублікував від свого імені заяву. У ній сказано, що достовірні звіти внутрішніх і міжнародних спостерігачів вказують на те, що вибори були затьмарені численними недоліками і порушеннями.

«Вето Угорщини підкреслює фундаментальний недолік зовнішньої політики ЄС, згідно з яким рішення – включаючи потенційні майбутні санкції проти Венесуели – повинні бути одноголосно узгоджені між 27 країнами-членами. Деякі країни, такі як Німеччина, виступають за прийняття зовнішньополітичних рішень кваліфікованою більшістю», — пояснили у Politico.

Угорщина, як стверджують джерела Суспільного, єдина не захотіла погодитися з декларацією 27 країн ЄС щодо Венесуели. І це не поодинокий випадок — Будапешт вже деякий час блокує ухвалення спільних заяв з низки питань. 

Нагадаємо, що 28 липня у Венесуелі відбулися вибори президента. Національна виборча комісія країни 29 липня оголосила, що чинний президент Ніколас Мадуро переобраний на третій термін, набравши 51.2% голосів, а його опонент Едмундо Гонсалес — 44%. Лідерка опозиції Марія Коріна Мачадо заявила, що його опонент Гонсалес набрав 70% голосів, і що численні незалежні екзит-поли та швидкі підрахунки засвідчили його перемогу. В країні спалахнули протести.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій