Читаєте зараз
Військово-обліковий документ: в Міноборони пояснили, чи є різниця між паперовою і е-версією

Військово-обліковий документ: в Міноборони пояснили, чи є різниця між паперовою і е-версією

Ilona Kivva
Автор:
  • ВОД в Україні визначає належність його власника до виконання військового обов’язку. Українські громадяни чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати її при собі.
  • Отримати документ можна не тільки у ЦНАПі чи ТЦК. Є два застосунки, де його можна сформувати онлайн.
  • Довідка через Дію сформується, якщо в Єдиному державному реєстрі є вся необхідна інформація про людину.

Військово-обліковий документ в електронній формі (наприклад, у застосунку Резерв+ на телефоні) або його видрук з індивідуальним QR-кодом має таку ж юридичну силу, як і ті, що видані у центрах комплектування. Тобто при влаштуванні на роботу, чи під час перевірки на блокпостах чи на вулиці можна показувати е-версію довідки.

Заборона розповідає про важливі нюанси оформлення ВОД.

Довідка про військовий облік: що кажуть у МО України

ВОД в Україні визначає належність його власника до виконання військового обов’язку. Цю довідку оформлюють та видають людині, яка є призовником, військовозобов’язаним або резервістом. Українські громадяни чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати її при собі за законом.

Важливо, що вказаний документ в електронній формі (наприклад, у застосунку Резерв+ на телефоні) або видрук ВОД з індивідуальним QR-кодом рівнозначний паперовому документу. Усі вони мають однакову юридичну силу, роз’яснили в Міноборони України.

«Військово-обліковий документ в електронній формі дозволяє уповноваженим працівникам ТЦК та СП, Національної поліції, Держприкордонслужби зчитувати його за допомогою будь-яких засобів (телефони, планшети), на яких може бути встановлений застосунок Резерв+ та які мають камеру», — кажуть у відомстві.

Читати більше новин в Telegram

Крім того, роботодавці при формуванні списків військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та воєнного часу, можуть також використовувати ВОД працівників зі смартфона. Для цього працівник має надати свій документ у довільній формі: паперовій, онлайн або видрукованій.

Резерв+: як сформувати ВОД

Для отримання паперового військово-облікового документа не обов’язково йти до ЦНАПу чи в ТЦК. Його можна згенерувати в застосунку «Резерв+» і роздрукувати.

Ось покрокова інструкція:

  • зайдіть у застосунок та оновіть свої дані;
  • отримайте документи з QR-кодом;
  • натисніть на три крапки біля документа;
  • виберіть Завантажити PDF;
  • збережіть PDF-файл на Google Drive або відправте собі у месенджері чи на електронну пошту;
  • роздрукуйте і подавайте всюди, де його просять.

Таку роздруківку можна використовувати у всіх ситуаціях, де це необхідно. Наприклад, при працевлаштуванні чи отриманні послуг у ЦНАПі. Так само діє і електронна версія у додатку.

Військово-обліковий документ через Дію: інструкція

Документ з Реєстру призовників, військовозобовʼязаних та резервістів також можна отримати на порталі «Дія». На ньому є QR-код, за яким і перевірятимуть дійсність та інформацію з реєстру Оберіг, наприклад про бронювання.

Як сформувати ВОД:

  • авторизуйтеся на порталі Дія;
  • у застосунку зайдіть у сервіс «Військово-обліковий документ»;
  • подайте електронну заяву;
  • підпишіть заяву електронним підписом;
  • отримайте сформований документ.

Важливо! Документ сформується, якщо в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів є вся необхідна інформація про людину.

Раніше Заборона розповідала про обов’язковий військовий облік для медикинь та фармацевток в Україні. Оновити дані мають лише представниці двох спеціальностей.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій