Читаєте зараз
В Грузії запрацював закон про іноагентів: що він передбачає

В Грузії запрацював закон про іноагентів: що він передбачає

Ilona Kivva
Автор:

У Грузії 1 серпня набув чинності так званий закон про іноагентів. Цього ж дня запрацював реєстр для реєстрації фінансованих з-за кордону некомерційні юридичні організацій та ЗМІ, створений на основі акту, пишуть Newsgeorgia.

Закон зобов’язує реєструватися в реєстрі некомерційні організації та медіа, понад 20% фінансування яких надходить з-за кордону. Вони оголошуються організаціями, які проводять інтереси іноземної сили. На реєстрацію дали один місяць, тобто до 1 вересня.

Після цього Мін’юст розпочне моніторинг з метою виявлення тих, хто ухилився. Поки що неясно, як він відбуватиметься. 

Також до 1 січня 2025 року організації мають надати Мін’юсту декларації про доходи за 2023 рік, а після 1 січня – опублікувати дані про джерело та цілі фінансування на 2024 рік.

За нереєстрацію та ненадання декларації передбачено штраф у розмірі 25 000 ларі (близько $9200). Згодом за кожен місяць прострочення стягуватиметься ще по 20 000 ларі ($7367).

Закон про іноагентів парламент Грузії ухвалив у остаточному читанні 14 травня. Президентка країни Саломе Зурабішвілі 18 травня наклала на нього вето, але парламент його подолав.

Документ вкрай подібний до чинного в РФ. ЄС та США вважають, що грузинський закон неминуче негативно вплине на майбутні парламентські вибори.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій