У Туреччині спустили на воду особливий корвет F-212, створений для України: які у нього фішки

Ilona Kivva
Автор:
  • Церемонія спуску «Гетьмана Івана Виговського» (F-212) відбулася у Стамбулі 1 серпня 2024 року. 
  • Це вже другий корвет класу Ada, створений для України. Першим був «Гетьман Іван Мазепа» (F-211), який у травні 2024 року вийшов на випробування.
  • Кораблі цього типу є базовими для проєкту MILGEM, у рамках якого створюють вкрай багатоцільові судна. 

Практично усі системи українського корабля типові для корветів цього класу, однак це далеко не недолік. Річ у тім, що радарні і сонарні станції — одна з ключових переваг турецьких суден.

Заборона розповідає про корвети класу Ada.

Гетьман Іван Виговський: що за корабель

У Туреччині 1 серпня 2024 року спустили на воду другий корвет класу Ada «Гетьман Іван Виговський» (F-212), який будується для України. Церемонія відбулася на корабельні RMK Marine у Стамбулі. На ній були присутні перша леді України Олена Зеленська, міністр оборони Рустем Умєров, командувач Військово-морських сил Олексій Неїжпапа, власник компанії Baykar Халюк Байрактар та герой України Мустафа Джемілєв.

Корабель було урочисто закладено 18 серпня 2023 року — на той момент вже було побудовано частини секцій та корпусу (так заведено у Туреччині). Однак навіть після спуску на воду судно буде ще певний час буде добудовуватись на плаву.

«Якщо згадати терміни, які знадобились для початку випробувань першого аналогічного корвета ‘Гетьман Іван Мазепа’ (F-211, закладений у вересні 2021 року), то перший корвет спустили на воду 2 жовтня 2023 року, а на випробування він вийшов 29 травня 2024 року. Станом на початок липня [2024 року] перший український корвет класу Ada продовжував проходження випробування та ще не отримав, як мінімум, протикорабельні ракети», — зауважили у Defense Express.

Читати більше новин в Telegram

Генеральний директор турецької суднобудівної компанії STM, яка будує корвети для ВМС України, Озгюр Гюлерюз, анонсував, що передача другого військового корабля Україні запланована на початок 2027 року. Це означає, що перший корвет може стати на озброєння ще раніше.

Корвети класу Ada: відомі характеристики

Протичовновий корвет типу Adа – базове судно проєкту MILGEM. Це національна програма Туреччини, яка фінансується ВМС країни. Проєкт має створити багатоцільові корвети та фрегати, які можуть бути розвідниками, виконувати завдання протичовнової оборони, підтримувати десантні операції та вести боротьбу з повітряними цілями, пише Мілітарний.

Корвети цього класу візуально схожі на американський літоральний корабель типу Freedom, але вони мають перевагу в озброєнні та радарних і сонарних станціях.

Так, судна обладнані системою GENESIS (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi) від компанії Havelsan. Також вони мають внутрішній гідролокатор: у ньому використані технології нано-поліпшених волоконних армованих полімерів. Крім цього, стоять системи зв’язку, системи попередження про лазерне опромінення і електронно-оптичні сенсори. Ще Aselsan постачає засіб РЕБ ARES-2N, дипольні відбивачі відкидає Mk 36 SRBOC і тактичний навігаційний радар ALPER. Для виявлення повітряних цілей передбачений 3D радар SMART-S MK2, для контролю ведення вогню – радар Thales Sting EO MK2.

Cхема систем корвету типу Adа ВМС Туреччини. Інфографіка: Naval Analyses

На кораблях використовують навігаційну систему з високоточними електронними картами (ECPINS) від компанії OSI Geospatial. Рух забезпечує установка RENK CODAG Cross-Connect німецького виробництва. Вона складається із газової турбіни потужністю 31 000 кінських сил і двох дизельних двигунів потужністю по 5790 кінських сил. Кожен дизельний двигун приводить у рух один гвинт із регульованим кроком через двошвидкісний головний редуктор.

F-211 та F-212: озброєння

Українські корвети класу Ada озброєні 76-міліметровою корабельною артилерійською установкою Super Rapid виробництва італійської компанії OTO Melara.

На кораблі є гелікоптерний ангар, над яким встановлена морська версія турецької 35-мм зенітної установки Korkut. Також на судні розміщені 12.7-мм дистанційно керовані установки STAMP. Вони встановлені з лівого й правого бортів корабля.

Інші системи та радари — типові для корветів цього класу.

Спочатку планувалося, що дообладнання принаймні «Гетьмана Івана Виговського» відбудеться вже в Україні, але через російське повномасштабне вторгнення весь корабель буде побудований в Туреччині.

Раніше Заборона розповідала про знаковий удар ЗСУ по російському великому десантному кораблю «Костянтин Ольшанський». Пошкодження судна було вкрай важким завданням, адже він стояв у доці з іншими. 

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій