Читаєте зараз
Камала Гарріс обрала кандидатом у віцепрезиденти великого прихильника України: хто він такий

Камала Гарріс обрала кандидатом у віцепрезиденти великого прихильника України: хто він такий

Анастасія Могилевець
  • Кандидатка у президенти США обрала Тіма Волза своїм напарником у виборчій кампанії.
  • Політик в минулому педагог та нацгвардієць, а нині обіймає посаду губернатора штату Міннесота. 
  • Разом Гарріс та Волз протистоятимуть республіканцям Дональду Трампу та його віцепрезиденту Джеймсу Девіду Венсу.

Політик працює в Конгресі вже 12 років, але його політичні орієнтири неоднозначні. При цьому Волз неодноразово знаходив спільну мову з республіканцями, а також підтримує надання Києву допомоги у боротьбі з РФ. Це потенційно може позитивно вплинути на ухвалення багатьох рішень на підтримку України. 

Заборона розповідає про кандидата у віцепрезиденти США від демократів Тіма Волза.

Напарник Гарріс у президентських виборах в США-2024: хто ним став

Кандидатка в президенти Сполучених Штатів від Демократичної партії Камала Гарріс повідомила про обрання Тіма Волза своїм кандидатом у віцепрезиденти 6 серпня. 

«Будучи губернатором, тренером, учителем і ветераном, він допомагає таким робітничим сім’ям, як його [родина]. Чудово мати його в команді. Тепер беремося до роботи», — написала політикиня на своїй сторінці в X.

Невдовзі після публікації нинішньої віцепрезидентки в соцмережі штаб Гарріс оновив свій вебсайт. Там розмістили інформацію про кадрове рішення. Команда демократки наголошує, що Волз походить з робітничої родини та, як стверджується, зосередить свою роботу в цій сфері.

Читати більше новин в Telegram

Напарником Камали Гарріс також міг стати губернатор Пенсильванії Джош Шапіро, пише CNN. Шапіро 51 рік і він має позитивну репутацію у своєму штаті. Його вважають гідним оратором, який вправно комунікує з аграріями: це вважається слабким місцем демократів.

Втім, кандидатка у президенти США зупинилась на Волзі. Як вважають у CNN, на його користь могло зіграти те, що він виступає за популярні рішення, такі як:

  • оплачувані відпустки;
  • контроль над зброєю;
  • репродуктивні права жінок;
  • безплатні обіди у школах тощо.

Крім того, нинішня політика Тіма Волза різко контрастує з політикою Дональда Трампа і його поплічника Джеймса Девіда Венса. У демократів запланований тур штатами, що відіграватимуть ключову роль в обранні переможця перегонів у листопаді-2024. Гарріс та Волз навідаються до Вісконсину, Мічигану, Аризони та Невади.

Губернатор штату Міннесота: що відомо про політика

Тім Волз колишній вчитель і військовий Національної гвардії США, який перебуває на посаді губернатора штату Міннесота. Очікується, що політик може обійти Джеймса Девіда Венса, кандидата у віцепрезиденти Трампа, за кількістю голосів мешканців штатів Середнього Заходу.

За 12 років роботи в Конгресі ідеологію Тіма Волза складно описати однозначно, пише BBC. Наприклад, він проголосував за закон про доступне лікування — наймасштабнішу реформу системи охорони здоров’я в історії США з середини 1960-х років. Волз також був співавтором заходів на підтримку праці, наприклад, законопроєкту про підвищення мінімальної заробітної плати, а також підтримав невдалу спробу обмежити викиди вуглецю.

Ймовірний віцепрезидент також знайшов спільну справу з республіканцями. Він виступив за продовження фінансування воєн в Іраку та Афганістані, підтримав жорсткішу перевірку біженців, які в’їжджають до США. Волз намагався заблокувати грошову допомогу банкам і автомобільним компаніям часів президента Барака Обами після фінансової катастрофи 2008 року.

Національна стрілецька асоціація, що виступала за вільний доступ до зброї, пожертвувала кошти на кампанію Волза. Та після скулшутингу в Паркленді він висловився за заборону зброї та втратив підтримку асоціації. У 2018 році політик переміг на виборах губернатора Міннесоти з перевагою в понад 11 балів. На його перший термін припала пандемія COVID-19 та вбивством Джорджа Флойда правоохоронцем у Міннеаполісі.

Тоді Волза жорстко критикували республіканці, зокрема, за повільну реакцію на насильницькі протести. Та все ж губернатора переобрали. Другий його термін був напруженим — демократи контролювали законодавчий орган штату з перевагою лише в одне місце.

Тім Волз: позиція стосовно України

Згідно з публічними заявами, щодо України Волз дотримується позиції більшості провідних діячів партії. Тобто, він вважає необхідним допомагати Києву в протистоянні агресії РФ.

У другий день широкомасштабної війни, 25 лютого, кандидат у віцепрезиденти та губернатор Огайо республіканець Майк ДеВайн оголосили про двопартійну підтримку України від імені Ради губернаторів. Це дорадчий орган при федеральному уряді США.

«Ми підтримуємо Україну та засуджуємо Росію за ці неспровоковані та незаконні атаки. Я зобов’язуюся працювати разом з лідерами на всіх рівнях влади, незалежно від політичної партії, для досягнення миру. Настав час об’єднатися, захистити демократію та працювати разом, щоб покласти край насильству та притягнути Росію до відповідальності», — йшлося у заяві від імені Волза. 

У березні 2022 року напарник Гарріс підписав указ з вимогою до держорганів розірвати зв’язки з російськими компаніями та утриматись від майбутніх контрактів з бізнесом Кремля. Менше, ніж за місяць, аналогічний документ схвалив конгрес Міннесоти — заборону розширили на Білорусь.

Волз віртуально зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським у квітні 2023 року. Цю розмову організувала Національна асоціація губернаторів, яка приймала Зеленського в Юті після саміту НАТО в липні-2024.

«Я приєднався до інших губернаторів, щоб зустрітися з президентом Володимиром Зеленським і підтвердити нашу постійну відданість Україні. У той час, як Україна захищає свободу від тиранії, Міннесота підтримує нашу українську громаду та народ України», — висловився тоді політик.

А у 2024 році губернатор відвідав посольство України у Вашингтоні та зустрівся з посолкою України у США Оксаною Маркаровою. Він підписав лист про взаєморозуміння щодо співробітництва в аграрній сфері. Ним Волз встановив дружні відносини між штатом Міннесота та Чернігівською областю.

Раніше Заборона розповідала про повноваження віцепрезидента у політичній системі США, а  також про кандидата Дональда Трампа у віцепрезиденти — сенатора від Республіканської партії Джеймса

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій