Читаєте зараз
COVID-штам FLiRT: у МОЗ України пояснили, чим він відрізняється від інших варіантів 

COVID-штам FLiRT: у МОЗ України пояснили, чим він відрізняється від інших варіантів 

Анастасія Могилевець

Станом на 8 серпня 2024 року на території України циркулює щонайменше 10 різних підтипів коронавірусу, зокрема і штам FLiRT. Він був зареєстрований вперше в світі в березні цього року, розповів головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

«Поширення нового штаму збігається з загальносвітовою тенденцією. SARS-CoV-2 постійно мутує. Всі ці штами [що циркулюють в Україні] мають різну характеристику», — сказав він.

FLiRT, за словами Кузіна, має певні особливості. Так, у людей, які мають проблеми з імунітетом, імуноскомпрометований стан або супутні захворювання неінфекційної природи, вища схильність до захворювання і навіть до повторного захворювання ковідом. Людина, яка не має повного курсу щеплень, також більш схильна до того, щоб знову захворіти.

При цьому поки нема повідомлень про те, що новий штам протікає або надто небезпечно, або викликає якісь важкі ускладнення чи тяжкий тип захворювання.

«Симптоми залишаються такі ж самі. Єдиною типовою характеристикою є те, що на початку захворювання значне підвищення температури, яка достатньо важко збивається, але випадки найчастіше проходять без виникнення пневмонії»,  — сказав Кузін.

Головний санлікар зазначив, що вакцина залишається ефективною.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій